5 tips om te ontladen als ADHD’er

Het leven van een ADHD’er en ADD’er is niet altijd even makkelijk. Elke dag worden deze mensen blootgesteld aan een enorme hoeveelheid aan prikkels en grote drukte. Dit kan als gevolg hebben dan je eigen positieve eigenschappen dreigt te vergeten. Op alle vlakken kan een ADHD’er op die manier uit zijn balans raken, zowel mentaal als fysiek. Dit heeft als gevolg dat de gemiddelde ADHD’er veel extra klachten en in sommige gevallen een burn-out krijgt.



Een online spelletje spelen gaat niet helpen met ontladen..

Het is een hele opgave om zelf te leren omgaan met de stoornis, maar het kan wel veel problemen verlichten of helemaal uitdoven. De ADHD’er kan dan meer genieten van zijn omgeving, maar ook de positieve kanten van deze persoon zullen boven komen drijven. Een online afreageerspelletje gaat als het om ontladen bijvoorbeeld echt niet helpen. Om maar de ernst van het probleem aan te geven. Wij hebben daarom enkele serieuze tips genoteerd, welke kunnen helpen om beter om te kunnen gaan met de stoornis.

Binaural Beats

Een bekende en gemakkelijke techniek om sneller tot rust te komen en je brein in een prettige gemoedstoestand te krijgen is Binaural Beats. Deze methode helpt met ontspanning, een betere concentratie of voor welkome nachtrust. De techniek is simpel, er moet slechts geluisterd worden naar bepaalde frequentietonen. Zet een koptelefoon op of doe oortjes in en laat het geluid zijn werk doen. De tonen zullen door het brein geresoneerd worden en er wordt vanzelf een zogenaamde derde toon aangemaakt.

Het fijne van de Binaural Beats is dat er weinig activiteiten bij komen kijken, geen oefeningen of zelfs meditatie. Deze tonen kunnen gebruikt worden op het werk, lekker op de bank of tijdens het sporten. De Binaural Beats zijn uitermate geschikt voor ADHD’ers die veel last ervaren van slapeloosheid, motivatieproblemen, onrust of stress.

Lijstjes

Een lijstje maken voor alles wat er op een dag moet gebeuren, het is handig, maar ook funest zijn. De gemiddelde ADHD’er werkt eigenlijk altijd met zo’n lijstje in zijn hoofd, routines zorgen namelijk voor een bepaalde rust. Toch kan dit ook een slechte uitwerking hebben. Merk jij dat alles automatisch gaat en voortdurend hetzelfde, probeer dan even wat anders uit. Blijf in het moment, geniet van je eten en zelfs wat langzamer fietsen kan een groot verschil maken.

Maar een lijstje maken kan ook zeker een uitweg bieden, vooral wanneer je een chaotisch leven hebt of veel dingen vergeet. Maak kleine lijstje, bijvoorbeeld met de werkzaamheden die vandaag gedaan moeten worden. Ga geen hele lijstjes in elkaar zetten die je hele dag zullen opvullen, maar alleen wat daadwerkelijk moet gebeuren. Wees niet alleen bezig met de drukte, probeer ook zo veel als mogelijk rust te nemen.

Lees ook 15 tips voor volwassenen met ADHD

Regelmaat in het dagelijks leven

Voor ADHD’ers is het slim om ervoor te zorgen dat er regelmaat in het dagelijks leven blijft zitten. Ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed, werk op dezelfde tijden en ga een x-aantal keer in de week naar de sportschool. Mensen met deze stoornis hebben hier veel moeite mee. Probeer daarom ook hulp te zoeken in je omgeving, zo kan je partner ook wel degelijk de helpende hand hierin bieden. En anders is het ook mogelijk om een rooster op te stellen, hang bijvoorbeeld een planboard in de woonkamer.

Meditatieoefeningen

Een meditatieoefening staat bekend als zweverig, maar dat is helemaal niet waar. Mensen die mediteren zitten dan ook niet altijd in een kleermakerszit, juist niet. Het mooie aan meditatie is dat iedereen het kan. Met zoiets simpels als een ademhalingsoefening kan men al positieve effecten ervaren op mentaal, emotioneel en fysieke vlakken. Daarnaast zal de concentratie beter worden en dat is iets waar elke ADHD’er wat aan heeft.

Simpele ademhalingsoefening:

Een ademhalingsoefening is zeer gemakkelijk en neemt weinig tijd in beslag. De totale aandacht van een ADHD‘er zal worden verzet naar de ademhaling. Elke inademing moeten worden geteld, probeer hierop gefocust te blijven. Tel elke keer tot tien inademingen en doe dit enkele keren achter elkaar. Het uiteindelijk doel is om dit voor een minuut of twintig vol te kunnen houden. Doe tijdens deze oefening de ogen dicht en ga zitten in een fijne stoel of ga languit op de bank liggen.

5 gedachten over “5 tips om te ontladen als ADHD’er”

  1. Waarom zeggen jullie dat een (online) game spelen niet helpt? Ik ben erg benieuwd naar de uitleg hierover.
    Wat voor mij dus niet helpt is meditatie, ik kan mijn hoofd gewoon niet leegmaken, dat geld ook voor ademhalingsoefeningen. Ik kan me gewoon niet op 1 ding concentreren. Het irriteert mij alleen maar omdat het mij niet lukt. Lijstjes maken (op een gegeven moment heb ik lijstjes voor de lijstjes) is hem ook niet want dat creëert helemaal chaos. Als ik er helemaal doorheen zit ga ik dus wél (online) gamen. Even totaal iets anders aan mijn hoofd, mij terugtrekken in een andere wereld. Headset op en gaan. Op een gegeven moment ben ik weer helemaal mijzelf en voel mij weer okay.

    1. Waarom zou een spelletje niet helpen tegen ontladen?
      1. Vergt veel mentale inspanning (ook al denkt u van niet)
      2. Kost veel energie (ongemerkt)
      3. Ontladen doet u in het bos (geen materialisme)
      Antwoorden op uw vragen.
      Dr. Cesie

    2. Bij mij helpt mediteren juist goed. Door steeds mijn aandacht terug te brengen naar mijn ademhaling blijf ik meer gefocust op het hier en nu. Mijn hoofd wordt er ook niet “leeg” van, maar wel rustiger. Zodoende geef ik mezelf tijd om even geen aandacht te besteden aan alles om me heen.

  2. Irma Stoof-Brand

    Beste Sijtske,
    Heb je al eens naar je voedingspatroon gekeken? Het zou nl. maar zo kunnen dat daar de trigger zit waardoor de effecten van ADHD als heftiger worden ervaren.
    Onlangs heb ik een artikel geschreven: Welke invloed heeft voeding op ADHD en wat hebben tekorten als gevolg?
    Wellicht interessant voor jou om eens door te lezen en heb je iets aan de tips en adviezen die erin staan.
    Hartelijke groet, Irma
    Natuurvoedingsadviseur en coach

Geef een reactie