Ervaar je veel onbegrip vanuit je omgeving omdat jij of een van je naasten ADHD heeft? Dit is erg vervelend en soms pijnlijk, maar hier kun je gelukkig wel wat aan doen. Er zijn een aantal handige manieren om je omgeving meer te leren over ADHD, omdat je op deze manier wat meer begrip krijgt over je situatie. Mensen hebben snel een oordeel en dit kan kwetsend overkomen.
In deze blog vind je een aantal tips over hoe je je omgeving meer kunt leren over ADHD, maar ook over hoe je je niets hoeft aan te trekken van commentaar om je heen.
Tip 1 – leg het rustig uit
Je hebt ze vast wel eens gehoord, de misvattingen in je omgeving over ADHD. ‘Je kind is gewoon druk, het is geen ADHD’, of ‘Je zou je kind eens wat meer buiten moeten laten spelen, dan komt het vanzelf goed’. Dit zijn veelgehoorde maar ook onterechte opmerkingen van anderen over ADHD. Dit kan behoorlijk frustrerend zijn, omdat je zelf veel beter weet.
Toch is het belangrijk om het rustig uit te leggen en aan te geven hoe het in elkaar zit. Niet iedereen weet wat ADHD precies is en wat de kenmerken hiervan zijn. Wellicht krijg je meer begrip van je omgeving wanneer je dit rustig en duidelijk uitlegt.
Tip 2 – geef een boek
Een boek over ADHD is altijd een goed idee om te geven. Misschien kan je zelf niet de juiste woorden vinden en zoek je een manier om iets goed uit te leggen. Een boek over ADHD maakt het jou makkelijk; hierin staat vaak alles wat je wilt zeggen op een duidelijke manier uitgelegd.
Ook wanneer je meerdere kinderen hebt waarvan één met ADHD, is het aan te raden om je andere kinderen een boekje te geven waarin alles op eenvoudige en kinderlijke wijze is beschreven. Zo begrijpen zij ook veel beter waarom hun broertje of zusje soms bepaald gedrag vertoont.
Tip 3 – praat erover
Het heeft niet veel zin om alles zoveel mogelijk voor jezelf te houden. Meestal waarderen mensen het enorm als je erg open bent over bepaalde dingen. Wanneer je weet dat je kind ADHD heeft hoef je het niet van de daken te schreeuwen, maar alles voor jezelf houden is ook niet altijd de beste optie.
Praat erover en probeer er zo duidelijk mogelijk over te zijn. Dit zorgt voor meer begrip vanuit je omgeving en wellicht kun je wel op heel veel steun rekenen uit onverwachte hoeken.
Tip 4 – houd een spreekbeurt over ADHD (voor kinderen)
Voor kinderen met ADHD of kinderen die een broertje of zusje hebben met ADHD is het geven van een spreekbeurt een leuke en originele manier om meer duidelijkheid te geven aan klasgenootjes. Je kunt samen met je kind een duidelijke spreekbeurt maken waarin je goed uitlegt wat ADHD precies is en wat je eraan kunt doen.
Ook kun je tijdens de spreekbeurt aangeven hoe anderen er goed mee om kunnen gaan. Zo leren de klasgenootjes van je kind meer over ADHD, maar leren ze ook hoe je hier het beste mee om kunt gaan.
Tip 5 – richt je op positiviteit
Het kan soms moeilijk zijn om een kind te hebben met ADHD. Er kunnen zich thuis en op school problemen voordoen en daarnaast kun je te maken krijgen met mensen uit je omgeving die kritiek of commentaar leveren. Toch is het belangrijk om je te focussen op de positieve kanten van ADHD en dit ook uit te stralen. Het is gemakkelijk om te focussen op de nadelen, maar ADHD heeft ook veel positieve kanten:
- Vaak een grote passie voor hun interesse.
- Een rijke fantasie en voorstellingsvermogen.
- Kinderen met ADHD zijn gevoelig.
- Vaak enthousiast, creatief en hebben humor.
Tip 6 – omring jezelf met begripvolle mensen
Kritiek vanuit je omgeving is misschien onvermijdelijk, maar toch is het belangrijk om je zoveel mogelijk te omringen met begripvolle mensen. Op deze manier stel je jezelf ook in staat om te focussen op het positieve. Mensen kunnen ongevraagd hun mening geven over jou, je kind of eventuele problemen die zijn veroorzaakt.
Neem zoveel mogelijk afstand van zulke mensen en zorg ervoor dat je nabije omgeving bestaat uit mensen die je helpen en begrijpen. Deze positiviteit straal je dan ook uit naar je kind.
Tip 7 – trainingen of cursussen volgen
Wanneer je een kind krijgt met ADHD kan het even lastig zijn om je aan te passen aan de nieuwe situatie. Dit is natuurlijk volledig afhankelijk van de ADHD symptomen die bij je zoon of dochter te merken zijn. Bij de een komen andere punten naar voren dan bij de ander.
Toch kan het handig zijn om een training of cursus te volgen hoe je het beste om moet gaan met ADHD. Het kan namelijk voor een vervelende thuissituatie zorgen, bijvoorbeeld als je kind erg druk is, veel ruzie zoekt of agressieve buien heeft. Door een training of cursus leer je hier goed mee om gaan.
Tip 8 – iemand met ADHD kan succesvol zijn
Albert Einstein, Bill Gates maar ook Jochem Myjer zijn voorbeelden van bekende mensen met ADHD. Het betekent dus dat ADHD niet altijd als een flinke belemmering moet worden gezien en dat kinderen en volwassenen door deze stoornis niets kunnen bereiken. Doordat mensen met ADHD zich juist enorm kunnen enthousiasmeren voor hun passie, kunnen ze enorm veel bereiken. Dit kun je jezelf, maar ook je kind voorhouden.
Op deze manier zal hun zelfvertrouwen ook groeien en worden zij in de toekomst niet belemmerd doordat zij veelal gehoord hebben dat ze dom zijn of niets kunnen bereiken vanwege bijvoorbeeld chaos, concentratie- en focusproblemen.
Geef een reactie