ADD en depressie, dit is het verband

Depressie en ADD is een combinatie die vaak voorkomt. In de medische wereld wordt dit comorbiditeit genoemd; het tegelijkertijd voorkomen van twee of meer aandoeningen bij één persoon. Sommige experts zeggen dat meer dan de helft van de mensen die ADD of ADHD hebben, op een bepaald moment in hun leven te maken krijgt met depressie. Maar hoe komt dit eigenlijk?



Voor dit artikel ging ik op zoek naar informatie over het verband tussen ADD en depressie. Ook vind je tips om hiermee om te gaan, mét en zonder medicatie.

Ik ben geen arts en dit artikel is geschreven op basis van bronnen. Neem bij twijfels en vragen altijd contact op met een (huis)arts.

De hersenen van iemand met ADD

Om het verband tussen ADD en depressie te kunnen begrijpen, is kennis over de hersenen van de ADD’er nodig.

De hersenen van iemand met ADD of ADHD werken anders dan de hersenen van ‘neurotypicals’. Prikkels kunnen moeilijk verwerkt worden en informatie wordt lastiger gefilterd. Er is sprake van een tekort aan neurotransmitters zoals Dopamine (belangrijk bij het ervaren van blijdschap), serotonine (belangrijk voor de regulatie van je stemming, Emoties, slaap en het verwerken van pijnprikkels) en noradrenaline (heeft o.a. invloed op impulsiviteit en hyperactiviteit), of deze neurotransmitters werken niet goed (Civas, 2014).

De afwijking in de hersenen zorgt er onder anderen voor dat iemand met ADD zich moeilijk kan concentreren, overprikkeld raakt, Hyperactief en Impulsief is of voortdurend een vecht- of vluchtmechanisme laat zien. Een tekort aan serotonine zorgt voor angst, stress en misschien wel burn-out.

Wat is depressie?

Iedereen voelt zich wel eens somber of heeft last van een dipje. Dit hoort bij mens zijn. Een depressie is echter anders dan een dipje. Bij depressie ervaart iemand voor minstens twee weken diepe droefheid en wanhoop. Iemand die Depressief is heeft moeite om naar het werk of naar school te gaan, en kampt vaak met Slaapproblemen.

Symptomen van depressie:

  • Verlies van interesse in activiteiten die voorheen plezierig waren
  • Moeite met aandacht en concentratie
  • Vermoeidheid
  • Gevoelens van waardeloosheid
  • Schuldgevoelens
  • Gewichtsverlies of toename
  • Overmatige slaap of slapeloosheid
  • Prikkelbaarheid, impulsiviteit en verhoogde woede
  • Gedachten over zelfmoord (PsychoM, 2019)

Vergelijkbare symptomen

Misschien merkte je het al toen je de lijst hierboven las, maar er zijn overeenkomsten tussen de symptomen van ADD, ADHD en depressie.
Problemen met Focus, concentratie en de slaap komen bijvoorbeeld zowel bij ADD als bij depressie voor.

Ook hyperactiviteit en prikkelbaarheid vind je bij zowel depressieve mensen als mensen met ADD of ADHD. Dit maakt het moeilijk om de aandoeningen te diagnosticeren en behandelen.

Leidt ADD tot depressie?

Wanneer iemand met ADD geen Behandeling heeft (gehad) of het moeilijk heeft met de Symptomen, kan Depressie ontstaan. Kinderen kunnen bijvoorbeeld moeite hebben met het maken van vriendjes en vriendinnetjes op school en zij voelen zich ‘anders’ of alleen.

Volwassenen met ADD hebben moeite tijdens het studeren of op het werk. Dit kan leiden tot gevoelens van stress, hopeloosheid, een laag zelfbeeld, wanhoop en uiteindelijk depressie.

Omdat kinderen en volwassenen met ADD moeite hebben met plannen, organiseren, concentreren en een gevoel van rusteloosheid, krijgen ze mogelijk te maken met verdriet, schuldgevoelens en prikkelbaarheid. Deze symptomen kunnen ook weer leiden tot depressie.

Welke behandeling voor depressie?

Zowel ADD, ADHD als depressie wordt meestal behandeld met medicatie en therapie, zoals psycho-educatie en cognitieve gedragstherapie. Via de huisarts krijg je een doorverwijzing naar een arts, psychiater en/of psycholoog. Ga op zoek naar iemand die gespecialiseerd is in zowel ADHD als depressie.

Tijdens therapie leer je verschillende Coping Mechanismen, zodat je beter kunt omgaan met de Symptomen van ADD. Daarnaast bouw je zelfvertrouwen op, leer je negatieve gedachten te herformuleren en Destructief Gedrag te onderbreken.

Kinderen hebben mogelijk baat bij gezinstherapie.

Antidepressivum in combinatie met ADHD medicijnen

Omdat bepaalde veel voorkomende ADD klachten – zoals angst, nervositeit en gespannenheid – kunnen verergeren met medicatie voor ADD en ADHD, wordt vaak een combinatie met een antidepressivum voorgeschreven.

Zelf ben ik geen voorstander van langdurig medicijngebruik bij ADHD en depressie, tenzij het gaat om ernstige gevallen, zoals bij gedachten over zelfdoding, gevaar voor jezelf en je omgeving, langdurige depressie of wanneer het leven echt niet meer uit te houden is.

Een andere (lange termijn) benadering

De afgelopen jaren, sinds ik een burn-out kreeg gevolgd door de diagnose ADD , heb ik veel gelezen over gezondheid, depressie, ADD, ADHD en de invloed van voeding en leefstijl. Van dichtbij heb ik mogen meemaken hoe mijn beste vriend van verslaafd, bipolair, depressief en ADHD en het gebruik van ladingen medicatie, nu al jaren vrij van medicatie en depressie leeft.

Ook zelf leef ik al jaren een blij en gezond leven met ADD, zonder ADD medicatie. Dit lukt ons dankzij coaching, cognitieve therapie, groepstherapie, traumatherapie, yoga, meditatie, sporten, vitaminesupplementen en een aanpassing van onze voeding– en leefstijl.

Ik geloof dat dit uiteindelijk voor iedereen mogelijk is, maar daar wil ik bij zeggen dat het niet makkelijk is en dat je er hulp bij nodig hebt van een professional.

Worstel jij met ADD, ADHD en/of depressie?

De alternatieve benadering is geen kortetermijnoplossing. Zelf gebruikte ik ook een jaar lang Medicatie voor ADD en dit heeft me erg geholpen bij het realiseren van mijn nieuwe leefstijl. Langzaam leerde ik, in een periode van ongeveer twee jaar, mijn leven in te richten zonder medicatie.

Worstel jij zelf met ADD, ADHD of depressie?

Neem contact op met je huisarts, een psychiater of psycholoog, om samen te kijken naar de juiste Behandeling voor jou.

3 gedachten over “ADD en depressie, dit is het verband”

  1. Ben geboren in 1951, man en ken het begrip ADD pas enkele jaren. De herkenning neemt toe maar de worsteling ook. De link met depressie die je hier aangeeft is verhelderend. Nu nog de ‘oplossing’. Medicatie is niet wat ik wil, maar wat dan. Heb weinig vertrouwen in psycholoog of psychiater. De reden wil ik hier nu niet direct aangeven.
    Groet W

      1. Dank je wel José. Een coach is me onlangs ook geadviseerd. Ik zou dat kunnen overwegen. Maar net als met een psycholoog, is het belangrijk om de juiste persoon te vinden waarmee je echt verbinding hebt.

        Groet, Wim

Geef een reactie