ADHD bij volwassenen: diagnosestelling en tips

adhd bij volwassenen diagnose en tips
ADHD diagnose volwassenen en tips
Het kan zijn dat je er als volwassenen ineens achter komt dat je weleens ADHD zou kunnen hebben. Je hoort ineens over de symptomen en herkent deze heel erg bij jezelf. Hier lees je over hoe de diagnose wordt gesteld bij volwassenen en krijg je enkele tips die het je gemakkelijker maken om je aan te passen aan deze aandoening.
ADHD diagnosestelling
Het stellen van de diagnose ziet er bij volwassenen anders uit dan bij kinderen. Omdat volwassenen zelf gedegen antwoord kunnen geven, wordt er veel meer gewerkt met gesprekken en vragenlijsten die gebaseerd zijn op (semi-)gestructureerde interviews, zoals de DIVA 2.0. Hiermee moet worden vastgesteld dat de karakteristieke symptomen al in de kindertijd aanwezig waren en het hele leven hebben aangehouden. Daarnaast moet te zien zijn dat de symptomen leiden tot belangrijk disfunctioneren op twee of meer gebieden in het dagelijks leven.
Communicatie
Heb je de diagnose ADHD gekregen, dan is duidelijke communicatie hierover heel belangrijk om vervelende situaties te voorkomen. Breng anderen op de hoogte van het bestaan van je aandoening en wat dit inhoudt. Zo kunnen familie, vrienden en collega’s hier rekening mee houden. Omdat niet iedereen begrijpt hoe het is om te moeten leven met ADHD, is het daarnaast goed om knelpunten die je ervaart uit te spreken. Duurt iets te lang en kun je je aandacht er niet meer bijhouden? Spreek dit dan uit en zoek naar oplossingen, bijvoorbeeld op een later tijdstip verdergaan of het aantrekkelijker maken.
Leren omgaan met de symptomen
Naast duidelijke communicatie, zodat de ander zich kan aanpassen, is het ook belangrijk dat je zelf leert omgaan met de ADHD symptomen die je ervaart. Vind je het moeilijk om te accepteren dat je deze aandoening hebt of is het omgaan met alles wat ADHD met zich meebrengt lastig? Zoek hier dan hulp in. Je kunt hiervoor naar je huisarts gaan, die je naar de juiste persoon kan doorsturen, maar je kunt ook zelf contact opnemen met een hulpverlener in de geestelijke gezondheidszorg.
Gebruik je sterke punten
Wanneer je gediagnosticeerd bent met ADHD, vallen er vaak veel puzzelstukjes op hun plek. Bij veel mensen is te zien dat ze steeds hun werk niet vol konden houden, en lang niet konden snappen waarom. Dan ineens blijkt dat het komt omdat je niet lang stil kunt zitten of moeite hebt met plannen. Gelukkig brengt ADHD ook sterke punten met zich mee, waar je gebruik van kunt maken. Ben je bijvoorbeeld lekker actief, zoek dan werk als tuinier of als sportleraar. Creativiteit en energie kun je bijvoorbeeld inzetten bij het geven van presentaties. Vind je het leuk om oplossingen te zoeken en dingen te maken? Als monteur krijg je steeds met een ander probleem te maken in een andere omgeving, zodat het niet snel te saai wordt. Als je je sterke punten inzet, krijg je met veel minder valkuilen te maken, waardoor het makkelijker wordt om deze aan te pakken. Heb je nog last van valkuilen, bijvoorbeeld met plannen? Zoek hiervoor dan hulp.
Tot slot
De diagnosestelling werkt dus bij volwassenen een beetje anders dan bij kinderen. Heb je de diagnose, dan kunnen de volgende tips je helpen in het omgaan met de aandoening:


 • #1 Accepteer dat je ADHD hebt
 • #2 Leer omgaan met de symptomen
 • #3 Wees open in je communicatie over de aandoening
 • #4 Maak gebruik van je sterke punten
 • #5 Zoek hulp als je dit nodig hebt


Reacties

2 reacties op “ADHD bij volwassenen: diagnosestelling en tips”

 1. All Ard avatar
  All Ard

  Dank voor dit artikel. Bij mij is officieel drie maanden geleden de diagnose ADHD gesteld. En ook nog in de zwaarste vorm.
  Ritalin werkt goed, en merk dat het zo goed werkt dat ik een soort van rouwperiode doormaak over alle misgelopen kansen, al het toch wel verdriet wat ik heb ervaren in momenten van ” Falen”.
  De tips hierboven zijn prima beschreven.
  Alleen de tip het tegen iedereen vertellen vindt ik lastig, omdat ik toch tegen een hoop weerstand aanloop van mensen en familie. En dan mbt de medicatie.
  Ik weet dat onwetendheid op die momenten hoogtij vieren wanneer er gezegd wordt; ritalin…… Dat is toch speed?
  Wellicht wordt het beter. Ik merk dat ik nog erg rauw ben.
  Door ritalin ben ik van mening dat ik weer een leven heb, kan meedraaien ipv struikelend achter het leven aan te rennen en ondertussen van alles uit mijn zak aan het verliezen en ook nog op te rapen. 😉
  Serieus ik ben heel blij met de diagnose…. Maar open communicatie hierover…. Ben ik heel voorzichtig in.

 2. Herman Claessen avatar
  Herman Claessen

  Bij mij is 7 jaar geleden op mijn 50ste ADHD vastgesteld.
  Ik heb alle medicatie al gebruikt maar zonder een goed resultaat.
  Nu gebruik ik Elvanse 70 mg ,
  Dit wordt voorgeschreven als andere medicatie niet voldoende effect heeft, maar ik blijf onrustig en ben snel moe.
  Gebruik ik misschien toch het verkeerde?
  Kan het zijn dat Elvanse niet aanslaat zoals gewenst?
  Ik wordt ook een beetje moe omdat ik me een proefkonijn begin te voelen.
  Ik kan in de morgen niet op gang komen en rond 17:00 uur Bennink weer moe en wil eigenlijk slapen.
  Ik probeer dit te rekken maar dat is echt lastig.
  Geen idee wat te doen.
  Ik sta al 5 jaar onder behandeling van een psychiater en zoeken nog steeds naar de juiste dosering van een juiste medicatie.
  Daarnaast is het lastig om om te gaan met mijn teamleider en collega’s.
  Ik ben van regels en als die niet worden opgevolgd wordt ik explosief boos.
  Zou het handiger zijn om naast mijn psychiater ook naar een psycholoog te gaan om dit te bespreken?

Geef een reactie


%d bloggers liken dit: