ADHD diagnosestelling
Het stellen van de diagnose ziet er bij volwassenen anders uit dan bij kinderen. Omdat volwassenen zelf gedegen antwoord kunnen geven, wordt er veel meer gewerkt met gesprekken en vragenlijsten die gebaseerd zijn op (semi-)gestructureerde interviews, zoals de DIVA 2.0. Hiermee moet worden vastgesteld dat de karakteristieke symptomen al in de kindertijd aanwezig waren en het hele leven hebben aangehouden. Daarnaast moet te zien zijn dat de symptomen leiden tot belangrijk disfunctioneren op twee of meer gebieden in het dagelijks leven.
Communicatie
Heb je de diagnose ADHD gekregen, dan is duidelijke communicatie hierover heel belangrijk om vervelende situaties te voorkomen. Breng anderen op de hoogte van het bestaan van je aandoening en wat dit inhoudt. Zo kunnen familie, vrienden en collega’s hier rekening mee houden. Omdat niet iedereen begrijpt hoe het is om te moeten leven met ADHD, is het daarnaast goed om knelpunten die je ervaart uit te spreken. Duurt iets te lang en kun je je aandacht er niet meer bijhouden? Spreek dit dan uit en zoek naar oplossingen, bijvoorbeeld op een later tijdstip verdergaan of het aantrekkelijker maken.
Leren omgaan met de symptomen
Naast duidelijke communicatie, zodat de ander zich kan aanpassen, is het ook belangrijk dat je zelf leert omgaan met de ADHD symptomen die je ervaart. Vind je het moeilijk om te accepteren dat je deze aandoening hebt of is het omgaan met alles wat ADHD met zich meebrengt lastig? Zoek hier dan hulp in. Je kunt hiervoor naar je huisarts gaan, die je naar de juiste persoon kan doorsturen, maar je kunt ook zelf contact opnemen met een hulpverlener in de geestelijke gezondheidszorg.
Gebruik je sterke punten
Wanneer je gediagnosticeerd bent met ADHD, vallen er vaak veel puzzelstukjes op hun plek. Bij veel mensen is te zien dat ze steeds hun werk niet vol konden houden, en lang niet konden snappen waarom. Dan ineens blijkt dat het komt omdat je niet lang stil kunt zitten of moeite hebt met plannen. Gelukkig brengt ADHD ook sterke punten met zich mee, waar je gebruik van kunt maken. Ben je bijvoorbeeld lekker actief, zoek dan werk als tuinier of als sportleraar. Creativiteit en energie kun je bijvoorbeeld inzetten bij het geven van presentaties. Vind je het leuk om oplossingen te zoeken en dingen te maken? Als monteur krijg je steeds met een ander probleem te maken in een andere omgeving, zodat het niet snel te saai wordt. Als je je sterke punten inzet, krijg je met veel minder valkuilen te maken, waardoor het makkelijker wordt om deze aan te pakken. Heb je nog last van valkuilen, bijvoorbeeld met plannen? Zoek hiervoor dan hulp.
Tot slot
De diagnosestelling werkt dus bij volwassenen een beetje anders dan bij kinderen. Heb je de diagnose, dan kunnen de volgende tips je helpen in het omgaan met de aandoening:
- #1 Accepteer dat je ADHD hebt
- #2 Leer omgaan met de symptomen
- #3 Wees open in je communicatie over de aandoening
- #4 Maak gebruik van je sterke punten
- #5 Zoek hulp als je dit nodig hebt
Geef een reactie