ADHD bij volwassenen: ‘hyper gedrag’

ADHD, gekscherend wordt het ook wel ‘Alle Dagen Heel Druk’ genoemd, maar het staat feitelijk voor het Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Heb je het over ADHD, dan wordt vaak direct gedacht aan kinderen die ontzettend druk zijn. Dat ADHD vaak bij kinderen wordt ontdekt is logisch. De laatste jaren wordt hier vaak extra opgelet, maar het kan ook bij volwassenen voor komen. Dat is overigens vaker het geval dan je zou denken: 1 tot 3 procent van de Nederlandse volwassenen heeft ADHD.


Dat wil overigens niet zeggen dat zij net zo druk zijn als de jongeren met ADHD. Bij volwassenen is er juist vaak geen sprake van wat je als ‘hyper’ gedrag kan omschrijven.

Radboud UMC in Nijmegen
Professor Barbara Franke van Radboud UMC in Nijmegen verduidelijkt dat. Volgens haar is ADHD bij volwassenen heel anders dan bij kinderen.

“Bij volwassenen is het scherpe randje er vanaf. Hyperactiviteit is niet (altijd) meer duidelijk zichtbaar zoals bij kinderen, maar is het vooral druk in de bovenkamer.”

Achterstand in diagnostisering

Volgens Franke speelt de ADHD Diagnose bij kinderen een belangrijke rol. Deze is de afgelopen jaren flink verbeterd waardoor er nu meer aandacht is voor ADHD. Een belangrijk gevolg hiervan is dat de Behandeling veel effectiever is geworden. Het onderkennen van ADHD bij volwassenen is daarentegen nog een zorgenkindje. Dit is vooral het gevolg van onvoldoende voorzieningen in hun jeugd. In een eerder stadium was het niet mogelijk om een goede diagnose te stellen.

Daarnaast is het niet op voorhand uit te sluiten dat de symptomen bij veel volwassenen in hun juist minder duidelijk aanwezig waren. In dat geval komt de aanwezigheid van ADHD pas in een later stadium duidelijk naar voren als er stressvolle situaties ontstaan op het werk of in de privé omgeving. Dat is het moment dat men er daadwerkelijk last van begint te krijgen.

ADHD – de kenmerken

Impulsief Gedrag, Hyperactiviteit en Concentratieproblemen zijn de voornaamste kenmerken van ADHD. Daarnaast zijn ook andere zaken als vergeetachtigheid, beperkte organisatorische vaardigheden en een verminderde focus, typische eigenschappen voor veel ADHD’ers. Vaak wordt gedacht dat ADHD vooral ‘druk doen’ is, maar dat is slechts een gevolg.

Het feitelijke probleem is juist het vasthouden van de aandacht, of liever het gebrek aan het vermogen om dat te doen. Bij kinderen zie je dat juist terug in hun impulsiviteit. Bij volwassenen ligt dat anders.

Vaak zie je juist dat Volwassenen met ADHD bepaalde gedachtes moeilijk kunnen onderdrukken “en er dan iets uit flappen wat ze eigenlijk niet hadden willen zeggen.”


ADHD bij volwassenen herkennen

Dat de maatschappij drukker is geworden is een understatement. Daarmee komen we wel op een belangrijk gegeven: het verwachtingspatroon ten aanzien van de mensen in onze omgeving is ook veranderd. We doen meer en we verwachten meer. Ook van onze omgeving. Op zich is het dus niet zo gek dat ADHD zich meer manifesteert bij volwassenen.

De grote hoeveelheid informatie die dagelijks op ons afkomt is voor een ‘normaal’ persoon al moeilijk te filteren, laat staan voor iemand met ADHD.

Noem het maar op: een drukke baan, Apps, emails. Voor veel ADHD’ers kan dat al voldoende zijn om geheel ontregeld te raken.

Buitenstaanders zien het typische ADHD gedrag dan ook niet als een duidelijk signaal van ADHD, maar zien het vaak zwart-wit: men zou lui zijn, niet deugen of juist niet willen.

Niets is minder waar. De ADHD’er wil wel, maar kan het gewoon niet. Het is daarom van belang om te letten op specifieke kenmerken van ADHD bij volwassenen:

  • Snel afgeleid zijn
  • Impulsief zijn
  • Dingen doen zonder na te denken
  • Allerlei dingen tegelijkertijd doen
  • Chaotisch zijn
  • Te laat komen
  • Moeite hebben met autoriteit
  • Rusteloos zijn
  • Niet kunnen stoppen met praten
  • Niet goed met geld kunnen omgaan
  • Moeite hebben met ontspannen
  • Snel gefrustreerd zijn

Niet alleen erfelijk

Of er bij ADHD sprake is van een Erfelijk bepaalde aanleg is nog niet onomstotelijk vastgesteld. Wat wel duidelijk is, is dat de aanwezigheid van ADHD (en aanverwante stoornissen), onder invloed van Omgevingsfactoren makkelijker tot uiting kunnen komen. In hoeverre zoiets een doorslaggevende rol speelt, is nog niet duidelijk. Men gaat er wel vanuit dat een omgeving waarin specifieke eigenschappen minder nadrukkelijk aanwezig zijn, eenvoudig kan leiden tot het ontwikkelen van ADHD-klachten of symptomen.

Ook andere zaken zoals een vroeggeboorte, gevoeligheid voor bepaalde voeding of een tekort aan bepaalde voedingsstoffen zoals Zink en Omega 3 (Visolie) kunnen hierbij een rol spelen.



Reacties

Geef een reactie