Een ADHD diagnose kan erg belangrijk zijn, zelfs noodzakelijk als je thuishulp en of thuisbegeleiding wilt inzetten voor een volwassene of voor kind. Om in aanmerking te komen voor een PGB (persoonsgebonden budget) of zorg in natura is een diagnose een must. De diagnose moet door een specialist worden vastgesteld, een psychiater of psycholoog. De huisarts zal een verwijzing geven naar de GGZ-instelling als er aanwijzingen zijn voor de aandoening ADHD. Het GGZ heeft professionals in huis, die je na de diagnose op de hoogte brengt van de vervolgstappen.
Hulp inschakelen
Niet alleen voor begeleiding en hulp thuis, ook op school kan iemand met ADHD hulp gebruiken. Als een kind is gediagnosticeerd krijgt de school extra middelen om een kind te helpen bij schoolse taken en zijn emotionele ontwikkeling. Er komen extra uren vrij voor een leerkracht, onderwijsassistent en/of een interne begeleider. In het belang van het kind is een diagnose ook voor school belangrijk.
Volwassenen en ADHD
Als volwassene wil je niet altijd dat jouw ADHD overal bekend wordt gemaakt. Je kunt er zelf mee uit te voeten en hoeft geen diagnose. Dat is een keuze. Je krijgt geen (financiële) faciliteiten voor jouw aandoening. Op het werk wil ook niet iedereen met ADHD dat zijn of haar aandoening bekend is. Eenmaal bekend kun je niet meer terug, dat is een feit.
Je kunt zonder diagnose niet profiteren van de voordelen die een diagnose kan hebben. Met diagnose kun je gebruik maken van professionele hulp op allerlei gebieden. Je krijgt handvatten aangereikt, aan jou en je omgeving wordt geleerd hoe om te gaan met ADHD. Sociale vaardigheden worden getraind, er wordt ingezet op nieuwe contacten maken en deze te onderhouden, hoe om te gaan met collega’s heel belangrijk op de werkplek.
In de kindertijd van een volwassene met ADHD van nu was geen of bijna geen aandacht voor deze aandoening. Een volwassene zal daarom ook minder bekend zijn met de mogelijkheden om hulp in te schakelen, maar daarvoor is het nooit te laat. Een diagnose kan het verschil maken. Overweeg het en accepteer vervolgens hulp, veel of weinig, op allerlei gebieden of op één gebied. Jij houdt de regie!
Diagnose laten stellen
Een diagnose laten stellen is een keuze als je volwassen bent. Je kunt je namelijk prima redden en ziet de meerwaarde van een diagnose niet of je wilt juist wel graag een professional aan je zijde aan wie je alles kunt vragen en met wie je alles kunt delen. In dat laatste geval laat je ook als volwassene een diagnose stellen. Heb je een kind met ADHD dan zul jij voor je kind moeten beslissen.
Wellicht heeft de leerkracht je erop gewezen om hulp aan te vragen. Als je weet dat jouw kind die deskundige hulp en begeleiding echt nodig heeft om zich optimaal te ontwikkelen, dan zul jij een voorstander zijn om een diagnose te laten stellen. Het levert jou en je kind alleen maar voordelen op. Extra hulp en begeleiding voor het kind, maar ook ouders en eventuele broers en zussen in het gezin kunnen worden begeleid. Twijfel je aan de voordelen van het stellen van een diagnose bij ADHD? Ga in elk geval in gesprek met een professional.
Geef een reactie