Luister je wel? Als je hoofd vol zit, kan er eigenlijk niets meer bij. Het is dus niet vreemd dat mensen met ADHD zich soms afsluiten of dat het lijkt alsof ze zich afsluiten. Er komt continu een stroom van info binnen, hoe ga je daarmee om? Luister je wel als er met je wordt gesproken?

ADHD kent veel problemen. Het goed communiceren is er een voorbeeld van. Je vindt vaak niet de rust om een gesprek te voeren en lijkt daardoor niet geïnteresseerd en zult vervelende reacties krijgen. Dit versterkt jouw negatieve gevoel, zie je nou wel.., ik kan het niet!
Een ander probleem kan zijn dat je niet kunt stoppen met praten, ook dat wordt als vervelend ervaren door derden. Hoewel je er alles aan doet om deze onhandigheden aan te pakken, krijg je ze soms niet onder controle.
Heb je er dagelijks last van dan is het aan te raden om hulp en advies te zoeken bij de deskundigen, maar ook bij lotgenoten. De laatste groep zijn ervaringsdeskundigen. Zij kunnen je een oplossingsgerichte methode voor jouw toekomst bieden, die vaak een stuk effectiever is dan graven in het verleden.
Geen dertien in een dozijn
Als je denkt dat alle mensen met een diagnose ADHD hetzelfde zijn, vergis jij je enorm. Al deze mensen zijn uniek te noemen, zoals dat bij iedereen het geval is. Ze denken verschillend over medicatie en een effectieve aanpak van hun probleem. De ene gaat ook meer gebukt onder zijn of haar diagnose dan de andere. Verdiep je in ADHD en je zult ervaren dat het inspirerend is en zeer leerzaam. Praat met mensen met ADHD en laat je vooroordelen los.
Lees er informatieve over, ADHD boeken met voorbeelden die voor velen herkenbaar zullen zijn. Ook de personen die zijn gediagnosticeerd met ADHD hebben hierbij baat. Het is niet alleen maar kommer en kwel. Er worden namelijk ook de meest grappige situaties beschreven, waarin je kunt belanden. Suggesties en adviezen geven een duwtje in je rug als je wat hulp kunt gebruiken.
Dat geldt voor de persoon met ADHD alsook voor de mensen in zijn of haar naaste omgeving. Voor jonge kinderen zijn er leerzame doe-gidsen met doe-opdrachten. Deze helpen je als je moeilijkheden thuis en op school ervaart door ADHD. Laat ouders of verzorgers meekijken, zodat ook zij ADHD beter leren begrijpen.
Ga communicatie niet uit de weg
Deel jij je leven met iemand die de diagnose ADHD heeft gekregen, dan kan communicatie één van de problemen zijn. Daarnaast komen ook stemmingswisselingen, agressie en driftbuien voor. Het gevoel van eigenwaarde is laag, omdat ze vaak negatief commentaar krijgen: je bent te druk, je snapt er niets van, je maakt niets af en andere zaken. Stop met het maken van deze verwijten, ze komen niet ten goede aan de eigenwaarde van je kind of partner met ADHD.

Communicatie kan moeilijk verlopen, negatieve kritiek wordt slecht of niet verdragen en gemaakte afspraken worden niet nagekomen. Dit is geen onwil, ben je daarvan van bewust dan zal het je minder frustreren. Vraag je liever af waardoor het komt. Blijf in elk geval contact maken door middel van een gesprek. Probeer de ander te begrijpen. Bied hulp, deze mag echter niet ten koste van jezelf gaan, praat erover. Ook humor mag niet ontbreken, een zeer gewilde “medicatie” ook als het even wat moeilijk gaat. Geniet van deze unieke persoon met ADHD. Blijf in contact.
Communicatie in de praktijk
Een praktijkvoorbeeld: ook wanneer je denkt dat iemand het gesprek niet volgt, omdat hij of zij verder gaat met een knutselwerk bijvoorbeeld, zal deze persoon het gesprek volgen. Voor sommigen is het namelijk van belang met iets bezig te zijn om beter te kunnen luisteren en zich te concentreren op het gesprek.
Je hebt het zelf of kent een persoon met ADHD
Er is niet één methode van de aanpak van ADHD aan te wijzen die alleen maar goed of slecht is. Mensen met ADHD zijn allemaal verschillende individuen, waardoor combinaties van methodes moeten zorgen voor aanpak op maat. Het is altijd verstandig om naast de persoon die is gediagnosticeerd met ADHD ook zijn of haar naasten te begeleiden en adviseren.
Beiden zullen baat hebben met praktische handvatten, waarbij ook communicatie technieken horen:
- Neem de tijd om naar elkaar te luisteren
- Ben duidelijk
- Onderbreek het gesprek niet ook al duurt het volgens jou erg lang
- Geef elkaar ruimte je mening te uiten
- Zorg voor wederzijds begrip, je hoeft het daarentegen niet altijd met elkaar eens te zijn
- Oordeel niet, emoties benoemen is wel belangrijk
Geef een reactie