ADHD en Lecithine ervaringen van Rob Beumer, volwassene met ADHD

Mijn naam is Rob. Ik ben een man geboren te Amsterdam in 1958. Mijn geboorte ging niet probleemloos. Ik lag in een stuitligging en het directe gevolg was een hersenbloeding. Het bleek dat ik ook ADHD geërfd had, maar dat toen Minimal Brain Damage (MBD) werd genoemd. Het resultaat was voorspelbaar: ziekenhuis in, ziekenhuis uit en doktersbezoek na doktersbezoek. Ze vonden het allemaal heel interessant, mede omdat ik leed aan plaatselijke haaruitval.
lecithine medicijn adhd


Stofwisselingsziektes

Wanneer we er vanuit gaan dat een overerfbare geestelijke tekortkoming niet als ziekte gezien moet worden, maar als het doorgeven van de kwaliteit van het functioneren van ons lichaam, dan is het resultaat het wel of niet goed functioneren van onze hersenen.
Onze hersenen zijn het stuur. Wanneer die hersenen niet de juiste geportioneerde hoeveelheid stoffen aangereikt krijgen door het wel of niet optimaal functioneren van onze organen. Dan hebben we te maken met een zogeheten stofwisselingsziekten.

Wanneer we er vanuit gaan dat dyslexie, ADHD en PDD-NOS ook stofwisselingsziektes kunnen worden genoemd dan moet er een verstoring bestaan tussen dat gedeelte dat ons zicht om moet zetten in begrijpelijke ‘hersentaal’.

Als we weten welke stoffen er in balans moeten zijn om goed te kunnen functioneren, kunnen we ook nagaan welke stoffen er in een onjuiste verhoudingen aanwezig zijn en vanuit welke organen ze gestuurd worden. Het kan veel ellende voorkomen wanneer die organen gevoed worden met de juiste bouwstoffen, zoals vitamines en mineralen.
Helaas staat niet iedereen open voor dit idee. Omdat vitamines en mineralen niet vergoed worden door het ziekenfonds of aftrekbaar zijn van de belasting, gaan velen er vanuit dat het wel niet zal helpen.
Lecithine is een stof, die gewonnen wordt uit soja-eiwitten en, onder andere, wordt gebruikt als bouwstof in de celmembranen van onder andere de lever. Wanneer deze stof toevoegt (bijvoorbeeld in een capsule) zal het je mogelijk kunnen helpen met het concentreren en waardoor je gemakkelijker zult kunnen lezen. Mijn kinderen en ikzelf hebben er baat bij .

Concentratie middelen

Je moet echter wel een beetje op je gewicht letten want Lecithine wordt aangeraden bij te hoog cholestrol en helpt vet afbreken waardoor je gewicht kan af nemen. Omdat je concentratie toe zal nemen, zul je ook minder dingen vergeten en hoef je geen drie keer te lopen. Immers: wie z’n verstand niet gebruikt moet z’n benen gebruiken! Als er door de mond steeds de zelfde hoeveelheid voeding blijft gaan, bestaat de kans dat je aankomt omdat je minder energie verbruikt.

Lecithine ervaringen

Ongeveer 10 jaar geleden hoorde ik dat vitamine E meer volume in je haar kan brengen en omdat ik toen al 10 jaar kaal was ben ik dat gaan gebruiken. Ik heb mijn haar niet teruggekregen, maar kreeg na een paar dagen wel iets meer concentratie. In het vitamine E tablet zat lecithine. Het bleek voor mij en heel veel anderen te werken.
Ik weet van een kindje van 4 jaar met de diagnose ADHD en PDD-NOS dat vier keer per nacht panisch wakker werd zodat vader of moeder er heen moesten. De ouders probeerden Lecithine en na een week met 30 mg sliep hij door. Op school vroegen ze aan de ouders of hij misschien onder medicatie was.
Een ander gezin met vijf kinderen met ADHD en PDD-NOS waarvan bij er 3 baat bij lecithine hebben, een collega wiens bureau na anderhalve week voor het eerst opgeruimd was. Een meisje bij de kassa begon in november met lecithine en in februari vertelde ze me dat ze daardoor nu eindelijk haar rijbewijs heeft.
Tot slot het verhaal van een vrouw die op marktplaats meldt dat ze gek wordt van haar zoon die de hele dag druk door het huis loopt en de muziek voortdurend zo hard heeft staan. Een paar uur na mijn reactie over de lecithine mailt ze me al terug: ongelofelijk hij zit op z’n kamer en de muziek staat normaal.

Beter functioneren

Met andere woorden: door het gebruik van lecithine ga je dus beter functioneren en dingen gaan lukken terwijl je je voor je gevoel niet anders gedraagt. Dat kan een wat leeg en zweverig gevoel met zich mee brengen. Je hoeft niet meer de hele dag op je tenen te lopen.
Ik vond het zelf een beetje eng. Mensen liepen niet meer lachend weg, maar vroegen of ik meer over het product lecithine kon vertellen. Ik zeg altijd dat het zorgt dat je je hersenen voed met positiviteit of dat je het moet zien als een boek of film met een verhaal dat goed afloopt.

Waar kan ik Lecithine kopen?

Ik koop mijn lecithine bij de Hema voor nog geen 5 euro voor een pot. Daar kan ik drie maanden mee vooruit. Lecithine is te koop in diverse verhoudingen. De lichtste is die van Kruitvat met 30 mg. DA volgt met 350 mg. Vervolgens zijn er verschillende leveranciers, waaronder Hema, Etos en AH, die lecithine leveren van 1200mg (90 tabletten). Tot slot heeft Optimax capsules van 2000 mg (75 capsules). De laatste gebruik ik om mijn ADHD te verhelpen.
Geschreven door Rob BeumerReacties

12 reacties op “ADHD en Lecithine ervaringen van Rob Beumer, volwassene met ADHD”

 1. Y avatar
  Y

  Hallo!

  Kan dit bij borstvoeding? Eventueel ook in de hogere dosissen?

  Mvg

  1. Coen Olde Bijvank avatar
   Coen Olde Bijvank

   Hallo Y, met middelen als Lecithine is het beste dat je dit overlegt met jouw huisarts.

   Wij kunnen wel advies uitbrengen maar zijn hier niet voor gecertificeerd.

   Succes.

   Groeten, Coen

 2. Sylvia avatar
  Sylvia

  Welke dosering wordt er aangeraden bij A(D)HD?

  1. Rob avatar
   Rob

   ik zelf heb al een paar jaar via H&B 1325 mg ik gebruik 1 cabsule per dag. kinderen is er ook granulaat,gelcabsules en kauwtabletjes
   succes groeten Rob Beumer

 3. Annelore avatar
  Annelore

  Hoi Coen,

  Mooie blog, hier zoon van 13 met ADD en slikt al een tijd ritalin, merken niet veel meer ervan, zoontje van 9 met autistische kenmerken en adhd kenmerken, slaapprobleem te vroeg wakker ivm prikkelverwerking…welke zou je dan adviseren betreft dosering ?
  Vind dit namelijk heel interessant.

  Mvg A

  1. Coen Olde Bijvank avatar
   Coen Olde Bijvank

   Hallo A, dankjewel voor de complimenten.

   Jammer dat de Ritalin niet aanslaat. In jullie geval zou ik dan wat anders proberen. Een medicijn voor ADHD werkt bij iedereen anders.

   Wij adviseren zelf niks. Wel komen wij met eigen supplementen zo als magnesium, visolie etc..

   Groetjes, Coen

   1. Annelore avatar
    Annelore

    Hoi Coen,

    Ritalin werkt nog wel, maar gedrag door ADD is niet top zeg maar daarom willen we ook de lecithine voor hem proberen, zojuist bij kruitvat een pot gekocht, zodat onze zoon van 13 en ik en mn man het ook kunnen gaan gebruiken, voor de jongste moet ik op zoek naar een kindervariant. kruitvat is 1200 mg en mag oudste lazen we ook gebruiken. en we zijn benieuwd.
    Groetjes en dan je voor je reactie.

    1. Coen Olde Bijvank avatar
     Coen Olde Bijvank

     Hoi Annelore, ah oke.

     Ritalin werkt vaak altijd wel wat maar bij het over grote deel van de mensen, heel goed zelfs.

     Hopelijk slaat lecithine goed aan bij jullie kinderen. Anders blijven proberen..

     Mijn ervaring met medicatie / hulpmiddelen is wel dat het minimaal twee tot 6 weken moet gebruiken om echt te kunnen beoordelen of het wel of niet werkt.

     Succes topper!

     Groetjes, Coen

     1. Annelore avatar
      Annelore

      Hoi Coen,

      Dank je voor je reactie, we zijn nu weekje bezig, voor kleinste hebben we van bloem granulaat korrels die we met drinken doen, vind hij niet helemaal tof, maar hij drinkt het uiteindelijk wel op….we zetten door

     2. Coen Olde Bijvank avatar
      Coen Olde Bijvank

      Hallo Annelore, geen dank daar zijn we voor!

      Bloem granulaat korrels met lecithine, hopelijk slaat het aan. Het is altijd even zoeken / passen en meten etc..

      Blijft lastig voor veel ouders van kinderen met ADHD / Volwassenen met ADHD.

      Velen doen er (te) makkelijk over.. als je het zelf als ouder of persoon maar ervaart.. dan is het wel even wat anders.

      Succes en we spreken elkaar!

      Groetjes, Coen

 4. A avatar
  A

  Interessant stuk, zou het ook helpen bij zoon van 13 met add en zoontje van 9 met iets autisme en iets adhd en welke sterkte dan ?

  1. Coen Olde Bijvank avatar
   Coen Olde Bijvank

   Hoi A, daar durf ik geen uitspraken over te doen. Zo als ik aangaf in een andere reactie bij jouw geplaatste reactie werkt een medicijn bij ieder mens anders. Het beste is gewoon proberen en weer verder kijken.

   Succes!

   Groetjes, Coen

Geef een reactie


%d bloggers liken dit: