ADHD en omgaan met druk gedrag voor ouders

ADHD tipsADHD tips voor ouders, altijd fijn om er samen over te lezen en ervaringen te mogen delen. ADHD zit niet langer in de doofpot. Er worden tips uitgewisseld tussen mensen die in het dagelijkse leven te maken krijgen met ADHD, zelf of in hun directe omgeving. Ouders van kinderen met ADHD kunnen deze tips gebruiken om de dag gezelliger door te komen, met veel structuur en positieve aandacht voor het kind met ADHD.


Een positieve aanpak werkt en voor iedereen die ermee te maken heeft is zo’n aanpak een stuk prettiger dan de focus leggen op alle negatieve aspecten van ADHD, die er zeker ook zijn. Let maar eens op hoe anders jij en je huisgenoten in het leven staan als een positieve aanpak de boventoon voert. Uiteraard komen er bij iedereen weleens ruzies voor en de gevolgen van elkaar niet begrijpen. Daaraan ontkom je niet. Dat geldt voor elk gezin met of zonder huisgenoten met ADHD.

Altijd maar weer dat drukke gedrag… ADHD tips

Een kind met de aandoening ADHD in huis zorgt voor extra spanningen. Het is moeilijk om na een werkdag op een positieve manier met het drukke gedrag van je kind om te gaan. Je kunt er radeloos van worden. Druk gedrag, ongeorganiseerd, slecht slapen, je kunt tegen deze problemen van je kind aanlopen.

En zijn het niet ook jouw problemen? Dit gedrag is er altijd, nooit is er echt rust in huis. Je ertegen verzetten werkt niet, jouw kind kan hier zelf niets aan doen, tenminste niet zonder jouw hulp of de hulp van een ADHD coach.

Blijf er niet alleen mee zitten, je hoeft het niet alleen te doen. Dat geldt voor jullie als verzorgers/ouders, maar ook voor het kind met ADHD, dat heeft ook de juiste begeleiding nodig om uit deze ongewilde situatie te treden. Een ADHD coach is er zowel voor het kind met ADHD alsook voor de opvoeders. Hij of zij biedt een luisterend oor aan ouders. Maar kan er ook voor zorgen dat jullie een keer kunnen ontspannen door voor het kind logeeropvang te regelen. Ook kun je praktische tips krijgen.

De coach zal je leren om op een bepaalde manier met je kind om te gaan, waardoor alles in het gezin wat gezelliger zal worden. Het kind zal uiteraard ook handvatten krijgen aangereikt om de aandoening ADHD om te zetten in iets positiefs. De positieve aspecten worden eruit gelicht. Het kind wordt op een positieve manier benaderd. Waar het kind erg goed in is wordt extra onder de aandacht gebracht, hetgeen minder gaat verdwijnt naar de achtergrond. Uiteraard wordt daar wel aan gewerkt, denk aan het leren plannen, ordenen, het aanleren van sociale vaardigheden.

ADHD tips bij druk gedrag

Jij als verzorger/ouder/opvoeder bepaalt welke tips er bij jou en je kind het beste passen, eventueel in samenspraak met een professionele hulpverlener zoals een ADHD coach.

  • Laat het kind veel buiten spelen.
  • Zorg voor voldoende slaap, vraag de huisarts om advies als je kind slecht slaapt, want dit zorgt overdag voor problemen.
  • Zorg voor een gezellige sfeer in huis.
  • Vraag geen dingen aan je kind waaraan het niet kan voldoen dat zorgt voor stress voor beide partijen. Laat succeservaringen de boventoon voeren.
  • Geef je kind een koptelefoon, waarmee het muziek kan luisteren.
  • Maak duidelijke afspraken en stel je grenzen, daar heeft jouw kind houvast aan. Herinner jouw kind er telkens aan, leg regels vast en hang ze zichtbaar op.
  • Geef je kind een eigen plek in huis waar het zich kan terugtrekken.
  • Let op wat jouw kind eet, drinkt en snoept. Als jouw kind er vatbaar voor is kunnen veel suikers het gedrag van je kind negatief beïnvloeden.
  • Zorg dat je zelf (en je partner) relaxed bent in de omgang met je kind.

Nog meer tips nodig? Lees ze hier!

  • Praat met jouw kind over de aandoening ADHD. Stop het probleem niet weg.
  • Geef je kind een leuke hobby waarbij focussen belangrijk is, tekenen, schilderen, muziek maken, fotograferen, bouwen, ontwerpen. Ook een sport om fysiek moe te worden met de juiste begeleiding is aan te raden (tevens goed voor de sociale contacten).
  • Neem een ADHD coach in de arm voor jezelf (het gezin) en voor je kind. Een coach die activiteiten met je kind kan doen, zodat jij even tijd hebt voor jezelf of voor de rest van je gezin.
  • Laat jouw kind weten dat je last hebt van het drukke gedrag en zoek samen naar alternatieven. Geef jouw kind een wiebelkussen, een stressbal en dergelijke.
  • Lees een goed boek over de ervaringen van andere opvoeders en professionals en de aanpak van druk gedrag.
  • Zorg ervoor dat je kind maar ook jij voldoende kunt ontspannen, dan ben je beter bestand tegen het drukke gedrag van je kind.
  • Geniet van de humor, die dat drukke gedrag en de impulsiviteit ook met zich meebrengt.


Reacties

Geef een reactie