Plannen doe jij het al? ADHD wordt vaak gezien als een handicap, een beperking in het leven van iemand die met ADHD wordt gediagnosticeerd. Meteen komen er voorbeelden tevoorschijn van drukke en stuiterende kinderen, maar ADHD bevat veel meer. Een diagnose kan zorgen voor opluchting. Ouders weten wat er met hun kind(eren) aan de hand is. Ouders krijgen advies van een deskundige over de omgang met hun kind(eren), veel rust, structuur en regelmaat zouden de oplossing zijn.

Voldoende rust, structuur en regelmaat zijn echter voor alle kinderen belangrijk en niet specifiek voor de groep met ADHD.
Afhankelijk van de problemen die ouders en hun kind(eren) ervaren met de ADHD kan er door een arts medicatie worden voorgeschreven. Door de medicatie kan er meer rust in het hoofd van de ADHD’er ontstaan, maar medicatie kent ook bijwerkingen. Hoe haal je op een andere manier de drukte uit het hoofd van een ADHD’er (ADHD kan trouwens zowel bij kinderen als ook bij volwassenen voorkomen) of moet deze dat zelf doen?
Een vol hoofd? Plannen!
Er komt elke dag een brok aan informatie op iedereen af, hoe filter je die? Veel gebeurt onbewust, gelukkig maar. Mensen met de diagnose ADHD krijgen deze info ook binnen maar dan zonder filter, de stroom blijft maar doorgaan. Er zijn ook ADHD’ers waarbij het lijkt alsof de info niet binnenkomt.
Bij beide groepen echter zit het hoofd vol! Zou het maken van schema’s en meer structuur de oplossing zijn? Zou een betere planning helpen om je hoofd leger te maken?
Hoe krijg je zelf meer grip op je leven met ADHD en dus rust in je hoofd?
Bekijk ook diverse producten die je helpen bij het beter plannen van jouw leven met ADHD.
Bekijk alle plannen en planningshulpmiddelen bij Bol.com
Voorwaarden voor rust in je hoofd
Is het in de praktijk het geval dat een opgeruimd huis, huiswerk dat af is, een administratie die helemaal is bijgewerkt, zorgen voor rust in je hoofd? Het zal zeker een positieve werking op je hebben, maar het zijn doelen die je dan hebt bereikt, maar wat daarna..?
Gaat het juist niet meer om overtuigingen, dat je met je ADHD kunt bereiken wat je wilt en dat jij jezelf mag zijn? De eerste stap is de belangrijkste: ben je bewust van de dingen die je beperken.
Voorbeelden daarvan: een ADHD’er kan niet plannen, is chaotisch en dat kun je niet veranderen. Herken jij je in deze negatieve gedachten? Lees dan even verder. Misschien heb jij dit ook. Men vindt dat jij chaotisch bent, maar in die zogenaamde chaos weet je steeds alles terug te vinden. Een gestructureerde chaos, woorden die elkaar tegenspreken, maar voor jou realiteit zijn.
Mag je dan niet zijn wie je bent?
Als je dat laatste kunt realiseren krijg je ook met ADHD rust in je hoofd. Er dient een ommekeer te zijn in jouw manier van denken, denken in positieve overtuigingen en laat de algemene omschrijvingen (jij kunt dat niet, je bent chaotisch), die je wellicht al jaren hebt gehoord los.
Is plannen dan (niet) nodig?
Zeker is een goed planning van belang en dat kan iedereen leren. Je kunt het zelf proberen, maar ook een coach kan je daarbij helpen, bijvoorbeeld bij je studie, om iets af te maken waaraan je bent begonnen. Het zelfvertrouwen zal groeien als je het succes van iets afmaken ervaart (je bereikt een doel). Meer zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je zelf keuzes durft te maken en zelf durft te bepalen wat voor jou belangrijk is. Je bent niet langer afhankelijk van de negatieve meningen van anderen, dat je iets toch nooit zult kunnen en bereiken door jouw ADHD (iets dat je al zo vaak hebt gehoord).
Succes binnen je bereik
Wat is er nu echt belangrijk voor je? Wat wil je bereiken? Alweer vragen die alleen jij zelf kunt beantwoorden. Welke invloed heeft ADHD op jouw leven en wat wil je veranderen? Schrijf het op! Wil je bijvoorbeeld af van het stempeltje “sloddervos”? Denk er even over na. Heb je er zelf last van of kun jij je spullen altijd terugvinden?
Je mag zijn wie je bent!

Heb je vaak te maken met opdrachten die nog niet helemaal af zijn en wil je liever tevreden zijn over je werk? Sta stil bij je doelen en werk eraan. Maak de doelen klein en concreet, zodat ze overzichtelijk en uitvoerbaar zijn, dat vergroot je succes. Plannen en structuur zijn niet het einddoel, maar belangrijke voorwaarden die voor rust in je hoofd moeten gaan zorgen. Lees over deze materie en wellicht herken jij je in de voorbeelden.
En zie ADHD niet alleen als een probleem, maar zie ook de kansen die je erdoor krijgt.
Jij met je ADHD bent uniek. ADHD heeft zeker ook leuke kanten, men moet ze willen zien en die vervelende druktemaker wordt een gezellig en spontaan mens.
ADHD plannen tips
Onderstaand een rijtje met handige hulpmiddelen om beter te kunnen plannen.
- ADHD planner app
- Weekplanner ADHD
- Dagplanning
- Digitale of papieren agenda
- Hulpmiddelen ADHD volwassenen
Beter plannen of planning maken? Bezoek dan het grootste online warenhuis waar je allemaal producten kunt vinden de categorie plannen en planning.
Ik stel mij voor dat een planning is gebaseerd op tijd(-stippen). Adhd ‘ers hebben juist een heel slecht gevoel voor tijd en handelen impuls aangedreven. Je gaat iets doen omdat dat in je hoofd opkwam of omdat je iets zag. Hoe kan een planning dan ooit werken voor een ADHD er ?
Wat leuk om dit artikel te lezen. Ik ben opgegroeid zonder diagnose van ADHD en op 26 jarige leeftijd gediagnostiseerd. Om voor mijzelf wegwijs te worden in de chaos in mijn hoofd heb ik mijzelf leven met planners en structuur aangeleerd. Ik heb hier onlangs in mijn blog (Liza Elvira) een stuk over geschreven.