Rustmomenten zijn belangrijk in het leven van personen met ADHD, meer nog dan bij mensen zonder deze aandoening. Kinderen en volwassenen met ADHD hebben namelijk vaak en snel hun grens bereikt omdat hun hoofd vol zit, omdat ze uitgeput raken door alle prikkels om hen heen. Ze hebben geen filter, alles komt ongecontroleerd binnen en daar word je ontzettend moe van en soms sloopt het je zelfs.
Wat kunnen deze mensen daar zelf aan doen om dit te verminderen? De omgeving met al haar prikkels kun je niet veranderen, wel kun je proberen om de manier waarop deze prikkels je bereiken aan te pakken. Dit kan alleen slagen als je hoofd wat minder vol zit. Dus creëer rustmomenten voor jezelf in, ook al denk je in eerste instantie dat je dat niet nodig hebt en wil je liever “doorrennen” waarmee je ook bezig bent. Je loopt het risico dat de emmer vol raakt en zelfs overloopt. Laat het niet zover komen door op tijd te ontspannen.
ADHD en rustmomenten verbeteren de kwaliteit van leven
Hoe zorg je er nu voor dat er rustmomenten komen in je leven met ADHD die de kwaliteit van jouw leven verbeteren?
- Stel niet teveel doelen in te krappe tijd, stel haalbare doelen en plan er ruim de tijd voor in
- Maak een to do lijstje niet te lang, plaats de rustmomenten ook in het rijtje en werk vervolgens het rijtje af
Als jij je aan deze regels houdt kun je rustmomenten inbouwen. Dat is belangrijk om je na inspanning opnieuw op te laden, vooral als je met dingen bezig bent geweest die je uitputten. Deze inspanning is voor iedereen verschillend. Voor de ene zal dat een bezoek aan een winkel zijn, veel prikkels, veel mensen, veel geluiden, voor de ander kan dat een schooldag of werkdag zijn.
Naast het feit dat rustmomenten ervoor zorgen dat jij je kunt opladen, kunnen deze er ook voor zorgen dat de overgang naar iets anders goed/beter verloopt, dan wanneer je gestrest bent. Je loopt met rustmomenten minder kans of chaos in je hoofd. Probeer te voelen wanneer je zo’n rustmoment nodig hebt en het je allemaal teveel wordt.
Geef het in je omgeving aan, zodat men er rekening mee kan houden. Doorgaan waarmee je bezig bent totdat je flipt heeft geen zin, niet voor jou en ook niet voor je omgeving. Het zorgt er alleen maar voor dat je dieper in de put geraakt, er niet alleen meer uit komt. Het is wel een traject, een proces om je gevoelens te durven volgen en te durven aangeven als het even te druk wordt in je hoofd, of wanneer je lichamelijk gesloopt bent. Je kunt daar zelf veel aan doen, zoals op tijd rustmomenten nemen.
Ontspannen
Je kunt je ook gaan ontspannen op bijvoorbeeld de volgende manieren:
- (hard)lopen, wandelen, fietsen, terwijl je beweegt in de natuur kun jij je gedachten beter ordenen. Een gesprek of consult met een coach of begeleider kan prima tijdens een wandeling en is zelfs aan te bevelen boven een gesprek vanachter een bureau.
- Mediteren, kan op een eenvoudige manier door je ademhaling centraal te stellen en de rest van de omgeving even te vergeten.
- Tuinieren werkt heel rustgevend en ontspannend. Kweek je eigen groente! Maak je eigen bloemen pluktuin, ook goed voor de insecten.
- Bezig zijn met je hobby.
Als je het zo leest, denk je “dat moet ik gemakkelijk in praktijk kunnen brengen”. Toch kan het in de praktijk wat lastiger zijn en is hulp vragen verstandig. Een coach of professionele begeleider helpt je graag om rustmomenten in te bouwen in je leven om zo de kwaliteit ervan te verhogen. Ontvang de handreikingen, oefen deze samen met je persoonlijke begeleider en ouders (want ook zij kunnen je hierin prima ondersteunen), zodat je in de toekomst deze momenten van ontspanning zelf invoert, omdat jij je daardoor een stuk beter voelt.
Geef een reactie