ADHD en sociale contacten

ADHD en sociale contactenADHD en sociale contacten, iedereen gaat er anders mee om. Een van de kenmerken van de aandoening ADHD is het moeilijk contact kunnen maken met anderen en als er een vriendschap is ontstaan is het moeilijk deze vast te houden.

Het vergeten van afspraken, eerst praten dan denken zorgen ervoor dat contacten niet lang standhouden. Toch zijn sociale contacten als je ADHD hebt essentieel.

Wat kun je er zelf aan doen om sociale contacten te onderhouden?

  • Vraag jouw coach of hij/zij je helpt de sociale vaardigheden te oefenen, omdat het hierbij vaak fout gaat in contact met derden.
  • Noteer afspraken met vrienden in een online agenda, die je op tijd aan een afspraak herinnert.
  • Vraag degene met wie je de afspraak hebt je op tijd een seintje te geven, vraag of men je eraan wil herinneren.
  • Open kaart spelen over ADHD en wat het met je doet zorgt ervoor dat mensen niet snel afhaken, omdat ze jouw probleem kennen.

Op school kan een leerkracht ervoor zorgen dat jij ook aan de beurt komt tijdens de lessen. Het is daarom belangrijk dat dezer op de hoogte is van jouw ADHD. Hij of zij laat jou een groepje vormen in plaats van dat jij, vaak als laatste, gekozen wordt door klasgenootjes, met name in de gymles.

Advies ADHD

Misschien kan de leerkracht of jouw coach je helpen een spreekbeurt te houden over jouw aandoening ADHD en wat dat met je doet. Kinderen zijn bereid je daarna te helpen. De leerkracht kan een maatje in de klas aanstellen, die je helpt te structureren, te ordenen, die met je tussen de lessen door even naar buiten mag om te rennen of lopen. Kinderen helpen elkaar graag en het is een win win situatie, want beide kinderen groeien erdoor.

Tip: heb je moeite om sociale contacten te krijgen, probeer het tijdens het sporten of een van je creatieve vaardigheden. Als je met iets bezig bent is contact maken vaak eenvoudiger dan wanneer je tegenover iemand zit. Er wordt verwacht dat er een gesprek tot stand komt.

Geef een reactie