Vooroordelen van ADHD en topsport

Onze dochter van 9 jaar met ADHD doet aan topsport en lijkt de dupe te worden van een trainster die niet weet hoe ze moet omgaan met iemand met ADHD. Waar wij als ouder lezen dat juist sport perfect is voor een ADHD’er, lopen wij er tegen aan dat de trainster onze dochter bij druk gedrag een half uur in de kleedkamer zet.

Tja, dat is geen oplossing nu dus, want ze traint 14 uur per week!

Zoektocht
Na een lange zoektocht door sportland (zonder support van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie) hebben we een vereniging gevonden waar ze domweg zeggen “als ze druk is gaat ze even 10 minuten op de trampoline”. Kijk dat werkt!
Geen medicatie
Zo goed zelfs, dat haar nieuwe trainer aangeeft dat ze wat hem betreft geen medicatie hoeft te slikken voor het trainen, want als hij zijn werk goed doet verliest zij haar energie op een natuurlijke wijze.
Top, maar wel eerst veel stress.
Probleem?
Het viel mij op dat er veel bekend is, maar eigenlijk geen punt is waar je je als ouder met dit soort zaken kunt melden. Ik vraag me dan ook af of ik de enige ben die dit probleem heeft ondervonden.
Geschreven door Jan Willem Vink

2 gedachten over “Vooroordelen van ADHD en topsport”

 1. Heel herkenbaar allemaal. Onze zoon van nu 8 heeft eerst op voetballen gezeten. Maar daar waren ook niet alle trainers even handig in het omgaan met ADHD. Erg vervelend. Zeker als een kind het best leuk vind. Het werd niet duidelijker voor hem. Moet ik nu voor of achter staan. Sta je in de verdediging, moet je toch ineens mee naar voren naar de goal. Terwijl dat weinig meerwaarde had. enz. enz, kan er verhalen over schrijven. Nu uiteindelijk op judo. Dat is beter. Kleinere groepjes een trainster die vraagt om tips. Hoe zij het beste met hem om kan gaan. Wil dat graag ook doen en ervaart het niet als lastig. Super. Een juf die het jammer vind als een kind stopt ivm met klieren, pesten omdat er niet door andere kinderen met je kind getraind wil worden , want hij is zo druk.
  Ook dat werd super opgelost door de trainster. Zo’n mensen kan ik als ouder heel erg waarderen. Een kind moet ook ooit zich zelf kunnen zijn. Ook zonder medicatie. Die krijgt hij al genoeg.
  Maar als ouder moet je zelf overal achteraan om het goed voor elkaar te krijgen.
  Je kunt idd nergens heen. Ook zijn er weinig sportclubs gericht op ADHD. Erg jammer.
  Jullie zijn wel na een lange zoektocht zonder hulp op het juiste adres terecht gekomen, dat hebben jullie uitstekend gedaan, petje af.

 2. Nicole Stokhof

  Zo werd onze zoon (6jr) getest om in een turnteam te mogen.2 uur lang aan hem plukken en testjes doen.Op een gegeven monent hij had het gehad en blokkeerde.Conclusie: Hij was lichamelijk perfect voor turnen maar ja…ze snapte wel dat hij HDHD heeft (was voor mij al voldoende toen ze dit zij zucht) maar dat als ze wat vroeg moest hij dat wel meteen doen…Duh dat willen wij ook.Hij zit nu bij iemand die hem als het wachten hem te lang duurt wat laat doen van iets halen tot iets vasthouden.Gaat prima.Hij vind het gewoon leuk maar ja het wachten/stilstaan is gewoon lastig.Gaat perfect hier.Dan maar via een omweg naar de top.Maar een topper is hij voor ons sowieso 😉
  gr nicole

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *