kikker verzamelingen

ADHD en verzamelen: doe jij het al?

Spullen verzamelen, veel mensen doen het en waarom? Sparen zit er vaak van jongs af aan in. Denk aan voetbalplaatjes, knikkers, stickers, stripboeken, muziek, alles over en van een favoriet. Het geordende kind zal zijn/haar spullen voor de verzameling netjes opbergen en er zuinig op zijn. Laat dat netjes en geordend opbergen nu net een stap teveel zijn voor iemand met de diagnose ADHD. Deze zal zonder de juiste begeleiding de rust niet hebben dit voor elkaar te krijgen.


kikker verzamelingen
Een grote verzameling van kikkers.

Het is daarom belangrijk dit met een jong kind al te oefenen, zodat het een automatisme wordt de nieuwe voetbalplaatjes bijvoorbeeld meteen in te plakken. Geef het goede voorbeeld, jij plakt er 10 in en jouw kind 2 bijvoorbeeld en dat laatste verhoog je als de tijd daarvoor rijp is. Verzamelt het kind knikkers, zorg voor een goede en eenvoudige manier de knikkers op te bergen.

Dat geldt voor alle verzamelingen, zorg voor een goed opbergsysteem, zodat het kind niet gefrustreerd raakt als het niet lukt.

Belang van overzicht bij een verzameling

Om van het verzamelen een heel leuke hobby te maken en dat zo te houden is het van belang om iemand met ADHD die moeite heeft met opruimen daarin te begeleiden en hem of haar daarvoor handvatten aan te bieden. Speciale opbergdozen, opbergmappen bijvoorbeeld waardoor er overzicht is, voorkomen chaos en frustratie.

Doe jezelf een groot plezier

Een groot plezier doe jezelf door te doen wat je leuk vindt. Dat geldt voor iedereen, ook voor mensen met een diagnose ADHD of andere problemen. De laatste groep kan bij de uitvoering daarvan wellicht wat hulp gebruiken. Kies een hobby die bij je past, waar jij helemaal in op kunt gaan. Je zult daarvoor waarschijnlijk enkele hobby’s moeten proberen. En soms weet je meteen wat goed voor je is. Het is prettig en voor sommigen zelfs een voorwaarde om voldoende plaats te hebben voor een hobby, een plek waar jij je kunt afzonderen, waar spullen kunnen blijven liggen.

Is muziek jouw hobby, dan zijn noise cancelling oordopjes belangrijk om optimaal te genieten zonder geluidsinvloeden van buitenaf. Het zal (bijna) nooit een probleem zijn om voor je hobby tijd te maken, dat gaat automatisch, daar hoef je geen moeite voor de doen. Vind je dat wel moeilijk en irriteert je dat, maak in je agenda zichtbaar uren vrij voor het uitoefenen en genieten van je hobby.

Verzamelen: Een prettige invulling vrije tijd

Een hobby is een prettige invulling van je vrije tijd. Is jouw hobby het verzamelen van spullen dan ben je daar wellicht de hele week elke dag wel even mee bezig tijdens een verloren halfuurtje. Een hobby helpt enorm tegen verveling en de mogelijkheid dat anderen jouw tijd gaan invullen (meestal goed bedoeld, maar toc..). Je kunt je terugtrekken uit de hectiek van de dag. Even je gedachten verzetten en je op totaal iets anders focussen. Verzamelen als hobby zal je veel voldoening geven, zeker als de verzameling gestaag groeit. Verzamelen van spullen kost vaak ook geld.

Wil je niet teveel geld uitgeven dan kun je ruilen met andere verzamelaars overwegen. Er ontstaan leuk contactmomenten met anderen, die dezelfde interesses hebben. Daar zou zomaar een leuke vriendschap uit voort kunnen komen. Wil je verdere tips over de hobby verzamelen voor mensen met ADHD dan kun je online info zoeken over de mogelijkheden en hoe anderen hiermee omgaan.

Hobby in de buitenlucht

Spullen verzamelen kan buiten in de natuur. De herfst geeft de meeste mogelijkheden, met hetgeen je vindt kun je vervolgens de leukste dingen knutselen. Je hebt dan eerst voldoende beweging gehad, waardoor je beter de rust kunt vinden aan tafel om iets moois te creëren.


bloemen sparen
Ook bloemen sparen of verzamelen in de buitenlucht kan een leuke hobby zijn.

Naast fysieke spullen kun je ook ervaringen verzamelen en dingen die je ziet (bijvoorbeeld vogels spotten) door deze op te schrijven. Doe de dingen die je energie geven en waarvan je blij wordt. Een hobby mag nooit een last zijn, maar dient steeds een meerwaarde te zijn in jouw leven. Het moet je ontspannen, waardoor jij alles even los kunt laten. Skeeleren, fietsen, zwemmen en atletiek zijn ook favoriete hobby’s voor mensen met ADHD. Wat je ook kiest houd rekening met de kenmerken van jouw ADHD, want die zijn bij iedereen anders.

Bij kinderen zullen de ouders de keuze maken, ook zij zullen een hobby op maat moeten zoeken voor hun kind. Een hobby waaraan ze zeker bij het jonge kind wellicht zelf mee gaan doen. Belangrijk is dat een hobby nooit wordt opgelegd, overleg samen, het is vrijetijdsbesteding. Er mogen ook geen verwachtingen aan worden gehangen, dat kan teveel spanning opleveren.

Leer je kind wel afspraken nakomen (zoals op tijd naar atletiek gaan), maar leg geen druk op de prestaties. Uiteraard worden goede prestaties wel geprezen. Dit doe je echter bij elk kind, met en zonder ADHD, toch?

Tip! Bestel ook eens wat ADHD boeken voor waardevolle en handige informatie over AD(H)D.



Reacties

Geef een reactie