ADHD en familie effecten. AD(H)D in het gezin wat betekent dat?

Ondanks dat veel mensen het positieve aspect van ADHD inzien, kan het toch ook wat effecten hebben als iemand binnen de familie ADHD heeft. Natuurlijk is het gezellig als meerdere mensen ADHD hebben, je begrijpt elkaar vaak als geen ander, je hebt het leuk samen, lekker samen druk doen, maar het kan ook botsen. Mensen die geen ADHD hebben begrijpen iemand met ADHD niet altijd en andersom kan dat natuurlijk ook het geval zijn en zorgen voor problemen.

ADHD in de familie

Voorbeeld situatie ADHD in de familie

Stel je voor je hebt een grote familie waarin twee mensen ADHD hebben, zij zullen elkaar goed begrijpen. Maar als je naar een verjaardag gaat, dan is het vaak erg druk. Iedereen komt samen en iedereen heeft het goed naar zijn of haar zin, maar hoe gaat dat voor iemand met ADHD? Sommige mensen met ADHD vinden de drukte leuk en zoeken het echt op, maar je hebt ook mensen die het liever vermijden. Ze merken dat ze dan namelijk teveel prikkels krijgen en al snel overprikkeld raken. Het kan er ook later uitkomen, doordat je dan niet kunt slapen van alle gesprekken en dingen die je hebt gehoord en alle beelden in je hoofd.

Het is heel lastig om dat aan anderen kenbaar te maken, maar het is wel van belang dat je met elkaar praat en dit inzichtelijk maakt. Misschien wil jij graag naar een verjaardag maar je partner met ADHD wil liever op een rustig moment gaan of geeft aan tijdens het feestje dat het te druk wordt. Begrip is van groot belang bij mensen met ADHD en zeker binnen een relatie.

Omdat er vaak geen begrip is, kan dat zorgen voor meer ruzies en een gespannen sfeer. Iedereen gaat er vaak vanuit dat iedereen elkaar begrijpt maar zo is het niet. Je beleeft alles op een eigen manier en dat kan bespreekbaar worden gemaakt. Maar staat de ander daar voor open?

Luisteren naar elkaar

Echt luisteren is een vak apart. Als je ADHD hebt zal je dat vast en zeker weten en is je interesse er, dan kun je ergens echt in opgaan. Maar als je in je hoofd met wat anders bezig bent, dan gaat misschien de helft van wat de ander zegt langs je heen. Dit zijn ook dingen die je aan kunt geven. Als iemand wat met je wil bespreken en je geeft aan dat je momenteel erg druk bent in je hoofd, maar graag later tijd voor hem of haar maakt, dan is dat beter dan de ander zijn verhaal te laten doen en dan te zeggen wat zei je?

De eerste keer dat je het aangeeft zal misschien bij de ander vreemd binnenkomen, maar je eerlijkheid zal wel gewaardeerd worden. De ander heeft namelijk alleen wat aan je als je je aandacht dan ook echt bij hem of haar kan houden als dat nodig is. Het is daarbij dan ook goed dat je je grenzen aangeeft.

Eerlijkheid kan zorgen voor meer ruzie

Mensen met ADHD zeggen vaak wat ze vinden, het voordeel is dat ze eerlijk zijn en recht door zee, maar dat is niet altijd handig. Lees ook alle voordelen en nadelen van ADHD.

Als iemand aan je vraagt vind je dit mooi en hij of zij heeft erg zijn best gedaan en jij zegt ik vind het spuuglelijk, dan zal je dat niet in dank worden afgenomen. Daarom is het van groot belang dat je goed let op wat je zegt en nadenkt voordat je er zomaar wat uitflapt. Bij mensen met ADHD is dat vaak iets wat ze zich achteraf dan bedenken en denken dat was niet zo handig. Helaas is het dan al te laat. Maar dit soort situaties kunnen er wel voor zorgen dat er sneller ruzies ontstaan of groepjes ontstaan binnen families.

Grenzen aangeven

Iedereen heeft grenzen, sommige mensen komen eenvoudig voor zichzelf op en zeggen nee en voelen zich niet schuldig. Maar sommige mensen denken niet aan zichzelf en doen juist alles om het een ander naar zijn zin te maken. Vaak ga je dan over je grenzen heen en dat is ook een valkuil bij ADHD. Je wil geen ruzie, je wil iedereen te vriend houden en zal je dan liever in allerlei bochten wringen om te zorgen dat hetgeen wat de ander aan je vraagt kan.

Ook als het jou eigenlijk niet uitkomt, blijft het in je hoofd zitten en ga je toch kijken hoe je de ander kan helpen. Dit is een echte valkuil, maar zorg dat mensen daar geen misbruik van maken. Het is wel weer een duidelijk voorbeeld van familie effecten en ADHD. Sommige mensen maken er graag gebruik van omdat ze weten dat je geen nee kunt zeggen, maar kom voor jezelf op.

Hulp is belangrijk!

Veel mensen horen het niet graag, maar soms is goede hulp zoeken belangrijk om de familieband weer op orde te krijgen. Het is namelijk niet altijd makkelijk om anderen zomaar te begrijpen. Pas wanneer je elkaar begrijpt, echt begrip hebt voor elkaar en iemand respecteert en accepteert om wie hij of zij is, dan pas kun jij een goede band ontwikkelen samen. Niet iedereen is volmaakt, sommige mensen zijn wat drukker, anderen trekken zich liever terug, iedereen heeft wel iets. Daarom is het van belang dat je je grenzen aangeeft, elkaar ook respecteert en samen zoekt naar een middenweg die voor iedereen prettig en leefbaar is.

behandelingen adhd

Als je er samen niet uit komt dan zijn er altijd hulpverleners waar je terecht kunt om samen naar een oplossing te zoeken. De uitleg die een ander geeft kan dan heel verhelderend werken en zo kun je samen aan wat moois werken.

Ook systeemtherapie wordt steeds vaker ingezet bij gezinnen waarbij ADHD voor problemen zorgt.


Reacties

Eén reactie op “ADHD en familie effecten. AD(H)D in het gezin wat betekent dat?”

  1. Eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk (vind ik persoonlijk). De belangrijkste stap is beseffen dat jij de onrust(stoker) zelf bent. Het kind dat z’n mond niet kan houden, alles ‘leuk’ moet vinden voordat het interesse toont en altijd direct zijn/haar mening moet laten horen. Dit kind moet je zien te temperen.

    Spelregels met mijn partner hebben dit allemaal opgelost. We hebben al geruime tijd geen ruzie meer. Ik leer ontzettend veel over mijzelf momenteel en zij over mij. Soort nieuw spel, waarbij je dichter tot elkaar komt. We hebben allebei een fictieve gele kaart (bewust geen rood meer. Die gele kaart is dat je aangeeft dat je een time-out wilt. Zij of ik. Daarbij geven we de reden ook aan, zodat de ander direct weet (en snapt) waarom. Zij doet dit geregeld als ik doordraag, teveel of door haar heen praat en ik bij haar als zij dingen vertelt die mij niets interesseren of als ik merk dat ik afdrijf. In beide gevallen trek je die kaart als je de irritatie al voelt opkomen. Je bent dan allang duidelijk naar elkaar, voordat het explodeert.

Geef een reactie