ADHD hulpmiddelen

Wanneer je ADHD hebt kun je soms best wat moeite hebben met het op orde stellen van alles om je heen. Hoe kun je het jezelf makkelijker maken? Er zijn een aantal tips waar je gebruik van kunt maken om het beste uit jezelf te halen. Dagelijks heb je te maken met prikkels van allerlei richtingen en het is goed mogelijk om hier zo positief mogelijk mee om te gaan. Hier vind je een aantal handige tips, zowel voor volwassenen met ADHD als voor ouders van kinderen met ADHD.De meest gebruikte hulpmiddelen voor ADHD zijn Noise Cancelling koptelefoons, visolie, medicijnen, spijkermat en verzwaringsdeken.

Noise cancelling koptelefoon voor meer rust
Noise cancelling koptelefoon, een ADHD hulpmiddel voor meer rust en minder ruis.

Boeken lezen

Als er een manier is om meer te weten te komen over ADHD en hoe je hier goed mee om kunt gaan dan zijn het boeken lezen. Er zijn door de jaren heen heel wat goede boeken uitgebracht waar je veel aan hebt. Zo zijn er bijvoorbeeld complete gidsen die je heel goed kunnen helpen bij bepaalde situaties. Hoe kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je dingen minder snel vergeet? Of dat je meer rust creëert in je leven? In zo’n gids maar ook andere boeken staan allerlei handige tips, maar ook goede informatie over ADHD.

verzwaringsdekens voor ADHD

Herinneringshorloge

Wanneer je geheugen niet al te best is, kun je daar regelmatig hinder aan ondervinden. Een van de dingen die je dan kunt vergeten is het innemen van je medicatie. En wanneer je de medicatie niet inneemt, zul je hier vervolgens ook weer de gevolgen van merken. Hiervoor kun je speciale herinneringshorloges aanschaffen. Deze horloges geven aan wanneer je het tijd is om je medicijnen in te nemen. Op deze manier hoef je het nooit meer te vergeten!

Focussen op de positiviteit

Het is misschien makkelijker om op je minder leuke punten te letten, maar je hebt er veel meer aan wanneer je focust op de positieve kanten van ADHD. En daar zijn er ook genoeg van! Wist je dat je als ADHD’er vaak heel veel humor hebt, creatief bent en een goed inlevingsvermogen hebt? Maak daar gebruik van. Ook komt het vaak voor dat iemand met ADHD een echte passie voor iets kan hebben en daar ook volledig voor kan gaan.

To do lijst

Wil je meer rust en regelmaat in je leven? Dan zijn to-do lijstjes zeker een goede manier om meer rust te creëren in je dagelijks leven. Maak in de avond, wanneer je ontspannen bent, een lijst met dingen die je de volgende dag wilt gaan doen. Deze kun je de volgende dag afstrepen wanneer je ze afgerond hebt. Het zal niet alleen een goed gevoel geven als je ze kunt afvinken, maar je krijgt ook nog eens dingen gedaan, bijvoorbeeld in huis of op je werk. Het kan veel rust geven als je bepaalde taken afmaakt.

Meer regelmaat in het leven

Het is sowieso aan te raden om voor meer regelmaat in je leven te kiezen. Zorg daarom voor een vaste tijd waarop je uit bed gaat en zorg voor een vast patroon. Hier kun je veel voordeel uit trekken, omdat je hierdoor bepaalde dingen of taken niet meer vergeet of dat je nog ruimte overhoudt voor andere dingen wanneer je je schema hebt afgemaakt.

Mindfulness en ontspanning

Het is redelijk nieuw, maar mindfulness is een goede manier om helemaal tot rust te komen. Het is misschien lastig om langere tijd stil te zitten, maar het is het helemaal waard. Je kunt jezelf bijvoorbeeld aanleren om langere tijd achter elkaar te mediteren. Dit lijkt misschien een hele opgave, maar met een goede dosis doorzettingsvermogen kun je er veel baat bij hebben. Het is sowieso aan te raden om regelmatig te ontspannen. Voordat je naar bed gaat is het erg slim om helemaal te ontspannen, zodat je eenmaal in bed niet te hyperactief bent om te slapen.

ADHD en sporten

Sporten is een zeer goed uitlaatklep voor ADHD’ers. Het helpt om wat minder hyperactief te worden, maar daarnaast kan het je hoofd ook lekker leegmaken. Veel mensen met ADHD gaan dan ook regelmatig naar de sportschool om wat stoom af te blazen. Je kunt één of twee keer per week naar te sportschool gaan, maar ook af en toe een half uur gaan mountainbiken of fietsen is een goed idee. Sporten geeft je een goed gevoel, is rustgevend en helpt ook tegen een gebrek aan concentratie.

Lees ook ervaringen van de beste sport voor kind met ADHD

Goede en gezonde voeding

Naast sporten is ook goede voeding van groot belang. Ieder mens heeft er baat bij om gezond te leven, en dus ook als je ADHD hebt kun je hier veel aan hebben. Goed voedsel is belangrijk voor een sterk mentaal welzijn. Kijk dus goed naar gezonde voeding als vis, zaden, noten, groenten, fruit en meer. Groene smoothies zijn bijvoorbeeld een lekkere en leuke manier om gezond te eten.

Tips voor kinderen

Wanneer je kinderen met ADHD hebt kan het soms een flinke uitdaging zijn om als gezin rust en regelmaat te houden. Toch is dit erg belangrijk voor het hele gezin. Daarom zijn ook voor kinderen met ADHD goede voeding en genoeg beweging belangrijk. Maar er zijn ook een aantal praktische tips die je kunt toepassen om wat meer rust te creëren.

spijkermat om te ontladen
voorbeeld van een spijkermat dat veel gebruikt wordt bij mensen met ADHD als hulpmiddel