ADHD en puberteit, hoe ga jij als ouder of verzorger er mee om?

ADHD en puberteit hoe ga je er als ouder mee om? Een goed moment om op zoek te gaan naar ervaringen en tips! Zo kom je samen met ADHD de puberteit door!



Hallo lotgenoten mijn zoon is nu bijna 15 jaar. Ik deel graag mijn ervaringen van ADHD en puberteit met jullie.

Vanaf zijn geboorte is hij “druk”. Dit uitte zich in niet alleen willen zijn, altijd met iets bezig zijn en veel praten. Jullie zullen het wel herkennen! Op dit moment vinden wij hem veel stiller en rustiger. Hij zit veel binnen, achter de computer of de Playstation 3. Hij is niet echt enthousiast…

Praten doet hij alleen nog veel tijdens de vele discussies; wat mag wel en wat mag niet, waarom dit wel en dat niet. Het zal er wel allemaal bij horen, maar ik vind het wel vaak lastig.

Veelgestelde vragen puberteit

Hoe kun pubers met ADHD herkennen? Mensen met ADHD hebben vaak problemen met de executieve functies. Deze functies zijn de regelfuncties van je hersenen. Ze zorgen ervoor dat je je eigen gedrag kunt regelen en besturen. Je werkgeheugen, respons-inhibitie en taakswitching zijn voorbeelden van executieve functies. Juist deze doen het minder goed als je ADHD hebt.

Jongens en meisjes in de puberteit

Jongens en meisjes met ADHD zijn vaak heel erg druk, kunnen zich moeilijk concentreren en doen impulsief. Ze kunnen vaak minder goed onthouden wat ze moeten doen. Ze vinden het moeilijk om hun gedrag te stoppen als dat nodig is en ze vinden het lastig om hun gedrag aan te passen als de situatie verandert. ADHD’ers hebben snel het gevoel dat er te veel om ze heen gebeurt. Ze ervaren sneller stress.

Er zijn wel degelijk verschillen bij puber jongens en meisjes met ADHD.

Aantal ADHD typen

Als je last hebt van Aandachtsproblemen, Impulsiviteit en Hyperactiviteit, dan heb je ADHD van het Gecombineerde Type. Dit type komt overigens ook het meeste voor.

Ben je iemand met een slecht afgestemde concentratie dan heb je ADD, of ADHD van het onoplettende of aandachtsgestoorde type. Je komt op anderen vaak dromerig en afwezig over.

Kun je je redelijk concentreren, maar ben je vooral druk en impulsief, dan past ADHD van het overwegend hyperactieve, impulsieve type het beste. Dit type komt echter maar weinig voor.

Het kan ook zijn dat je van alles een beetje hebt, maar niet genoeg om van een van de genoemde stoornissen te kunnen spreken, dan heb je ADHD niet anders omschreven (ADHD NAO).

Mijn kind heeft ADHD, wat nu?

Praat er over met je puber, je mede-opvoeders, goede vrienden en school over je zorgen. Als je zorgen worden gedeeld is het goed om samenspraak met je puber en de huisarts een onderzoek te overwegen. Omdat er best wat bij komt kijken om echt te kunnen spreken van ADHD, is het goed om een onderzoek te laten uitvoeren door een ADHD-deskundige.

Pluspunten

Jongeren met ADHD hebben van zichzelf enkele extra’s die vaak mooi uit kunnen pakken.

Zo zijn pubers met ADHD vaak:

  • Onbevangen. Je stapt op mensen af om ze iets te vragen of te zeggen en zo heb je vaak wonderlijke ontmoetingen. Je denkt niet eerst na of je iets aan iemand zal vragen, je vraagt het gewoon.
  • Behulpzaam: jij draagt de tas wel even naar huis van een oudere mevrouw of helpt een kind met het zoeken naar zijn kat.
  • Doeners in plaats van denkers: Jij zal niet eindeloos nadenken of je wel of niet een eind gaat fietsen. Je bent al opgestapt en weggefietst. Jij zal reizen maken die je vrienden niet aandurven en beslissingen nemen die anderen doen huiveren. Het leven van iemand met ADHD is bijna nooit saai.
  • Vrolijk, spontaan en grappig.
  • Ondernemend, energiek en enthousiast.
  • Bijzonder creatief.

Als jongen of meisje met ADHD ben je vaak iemand die eigengereid in het leven staat. Je neemt niet zo makkelijk iets van iemand aan zonder eerst eens zelf te testen of het wel klopt. Je bent zeker geen meeloper, eerder een vrijdenker die kleur geeft aan al het saaie om ons heen. Er zijn verschillende bekende mensen die hun ADHD dan ook zien als een gave en niet alleen als een handicap.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan Jochem Myer, cabaretier en Pierre Wind, chef-kok.

Omgang ADHD en puberteit

Heel kort maar krachtig door de bocht; vraag hulp, blijf positief, hou vol, biedt duidelijkheid en structuur en geef heel veel complimenten. Misschien is het laatste wat overdreven ‘heel veel complimenten’ maar dat is het niet, het is gewoon heel belangrijk.
Geschreven door een bezorgde moeder.

2 gedachten over “ADHD en puberteit, hoe ga jij als ouder of verzorger er mee om?”

  1. Kinderen met ADHD in de puberteit zijn over het algemeen erg lastig, niet akelig bedoeld maar is wel vaak de waarheid.
    Als ouder van ADHD kinderen dien je extra goed op te letten, dit in verband met verslavingsgevoeligheid denk aan gokken, drugs, drank en andere soorten van verslaving.
    Het is goed om met je kind hierover openlijk te praten en blijf communiceren, dat is erg belangrijk.

  2. mijn dochter van 15 kan niet meer tegen de reguliere medicatie, zij doet nu examen vmbo T en is zeer gefrustreerd vanwege haar gebrek aan concentratie, ze word er helemaal dol van, haar leencapaciteit zijn heel goed maar dit jaar kan ze ook al in het begin van het jaar in de lessen niet focussen. Iemand tips voor ons?

Geef een reactie