ADHD medicatie en alcohol zijn een onwenselijke combinatie

Ritalin is een medicijn wat met name wordt gebruikt om ADHD gerelateerde klachten te behandelen. Het is een breed inzetbaar medicijn, wat zoveel betekent dat de behandeling van ADHD slechts een van de toepassingsmogelijkheden is. Zo wordt het bijvoorbeeld ook gebruikt om de gevolgen van narcolepsie te behandelen. Doordat het werkzame bestandsdeel van Ritalin methylfenidaat is, staat het op Lijst 1 van de verboden middelen. Dat wil niet zeggen dat het gebruik verboden is, maar wel dat het enkel op recept verkrijgbaar is.Net zoals bij andere medicijnen, is het gebruik van alcohol als men Ritalin gebruikt niet aan te bevelen. Alcohol kan namelijk de werking van Ritalin nadelig beïnvloeden waardoor het gewenste effect uit kan blijven.

Hoe Ritalin en alcohol op elkaar inwerken

Ritalin is een stimulerend middel wat de werking van bepaalde delen van het centrale zenuwstelsel beïnvloed. Ritalin zorgt er in simpele bewoordingen voor dat de hoeveelheid dopamine en norepinephrine in de hersenen optimaal is. Door deze specifieke werking kan Ritalin ook andere veranderingen in het lichaam veroorzaken.

Denk bijvoorbeeld aan het verhogen van de bloeddruk of de hartslag, een verandering van de ademhaling, koorts en verwijde pupillen veroorzaken.

Alcohol daarentegen werkt als een antidepressivum en kan, afhankelijk van de hoeveelheid alcohol die men consumeert, bepaalde neveneffecten hebben. Zo kan het spraakvermogen worden beperkt, kan het de coördinatie beïnvloeden en het evenwicht verstoren.

Ook het helder nadenken en het beheersen van impulsen wordt door alcoholgebruik nadelig beïnvloed.

Meer informatie: de effecten van alcohol op het lichaam

De effecten van Ritalin en alcohol heffen elkaar echter niet op, ook al lijken ze elkaars tegenpolen. Het effect van alcohol op de werking van Ritalin lijkt juist te zorgen voor meer problemen. Zo kunnen de aanwezige bijwerkingen worden versterkt, evenals de risico’s op een overdosis als er drugs worden gebruikt, alcoholvergiftiging en ontwenningsverschijnselen.

Verhoogde bijwerkingen

Alcohol verandert de manier waarop het lichaam Ritalin verwerkt. In een normale situatie breekt het lichaam de niet-lichaamseigen stof. Alcohol kan dit proces vertragen waardoor het niet ondenkbaar is dat de hoeveelheid werkzame methylfenidaat te hoog wordt. Dit kan een toename van eventuele bijwerkingen tot gevolg hebben. Denk hierbij aan de volgende effecten:

 • race hartslag
 • hoge bloeddruk
 • slaapproblemen
 • stemmingsproblemen, zoals depressie
 • ongerustheid
 • sufheid

Hartproblemen door alcoholgebruik in combinatie met Ritalin

Het gebruik van Ritalin kan ook leiden tot een verhoogd risico op hartproblemen. Dit kan zo mogelijk nog ernstiger zijn voor degenen die al te maken hadden met hartproblemen. In zeldzame gevallen kan het gebruik van alcohol in combinatie met Ritalin leiden tot de volgende situaties:

 • hartaanval
 • beroerte
 • plotselinge dood (zéér zelden)

Omdat het drinken van alcohol het risico op bijwerkingen van Ritalin verhoogt, kan een verergering van een bestaand hartprobleem niet worden uitgesloten.

Overdosis aan Ritalin in combinatie met alcohol

In het geval van drugsgebruik kan het combineren van alcohol met Ritalin het risico op een overdosis vergroten. Dit komt omdat alcohol de afbraak van Ritalin vertraagt waardoor de werkzame stof methylfenidaat langer in het lichaam aanwezig blijft.

Alcoholconsumptie vergroot dus het risico op een overdosis Ritalin. Dit risico is nog groter als men gebruik maakt van Ritalin met een verlengde afgifte.

Daarnaast is er nog een ander risico: alcohol kan ook de afgifte van Ritalin verhogen waardoor men al snel over de grens van de toelaatbare hoeveelheid methylfenidaat zit.

Alcoholvergiftiging

Een ander risico waar men mee te maken kan krijgen, is het risico op een alcoholvergiftiging. Terwijl alcohol het effect van Ritalin kan verzwakken, kan het omgekeerde ook het geval zijn: het maskeren van de effecten van alcohol.

Met andere woorden, gebruikt men Ritalin, dan zal men minder snel de effecten van alcohol opmerken. Ze worden als het ware onderdrukt. Men is mogelijk alerter terwijl men zich niet bewust is van de reeds genuttigde hoeveelheid alcohol.

Theoretisch gezien kan men meer alcohol consumeren zonder de nadelige gevolgen te ervaren. Men is dus eerder geneigd om nog een drankje te nemen, een situatie waarin alcoholvergiftiging eenvoudig op de loer ligt. Dit kan tot tal van complexe gezondheidsklachten leiden zoals ademnood, verwarring, bewusteloosheid en zelfs de dood.

Ontwenningsverschijnselen

Het gebruik van alcohol eventueel in combinatie met Ritalin, kan leiden tot een sterke lichamelijke afhankelijkheid. Dit betekent dat het lichaam beide stoffen nodig heeft om normaal te kunnen functioneren. Besluit men te stoppen met het nuttigen van alcohol of Ritalin, dan is het niet uitgesloten dat men te maken krijgt met ontwenningsverschijnselen.

Hierbij valt te denken aan het volgende:

 • trillingen
 • ongerustheid
 • misselijkheid
 • zweten

Ontwenningsverschijnselen van Ritalin kunnen zijn:

 • vermoeidheid
 • depressie
 • moeite met slapen

Neem onmiddellijk contact op met de arts als je denkt dat er mogelijk sprake is van afhankelijkheid van alcohol. De arts kan dan ondersteuning bieden om de verslaving te lijf te gaan. Indien wenselijk kan er worden besloten om (tijdelijk) over te stappen op een andere medicatie i.v.m ADHD.

Alcohol en ADHD medicatie

Alcohol kan ook problemen veroorzaken met ADHD zelf. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat alcoholgebruik de symptomen van ADHD kan verergeren. Omdat mensen met ADHD meer kans hebben om afhankelijk te worden van alcohol, zijn deze bevindingen belangrijk genoeg.

Benieuwd naar andere ADHD medicijnen in combinatie met alcohol?

Lees dan ADHD medicatie en alcohol deel 2.

6 gedachten over “ADHD medicatie en alcohol zijn een onwenselijke combinatie”

  1. Coen Olde Bijvank

   Hallo Heidi,

   Bedankt voor het lezen en jouw reactie.

   Je hebt gelijk en daarom zal er binnenkort nog een ander artikel gepubliceerd worden over ‘alle’ soorten ADHD medicatie in combinatie met alcohol.

   Mvg, Coen

   1. Dat lijkt me een goed idee Coen want uit eigen ervaring kan ik beamen dat het nemen van dexamfetamine het effect van alcohol aardig versterkt. Maakt een avondje uit wel een stuk goedkoper.

 1. mooie uitleg, gaat echter alleen over methylfenidaat (Ritalin) nu ben ik ook benieuwd naar de uitwerking van het verhaal tot Dextro-amfetamine (Amfexa)

  1. Coen Olde Bijvank

   Hoi Ano, bedankt voor je compliment en zo als je hebt kunnen lezen bij Heidi heb ook jij helemaal gelijk.

   Er wordt aangewerkt.

   Bedankt voor het volgen van mijn blog over ADHD.

   Mvg, Coen

Geef een reactie