ADHD medicijnen en Alcohol (deel 2)

Eerder hadden we al geschreven over de mogelijk ongewenste effecten van bepaalde substanties op Ritalin in combinatie met Alcohol, maar uiteraard is Ritalin niet het enige medicijn wat wordt gebruikt om ADHD te behandelen. Ook bij het gebruik van bijvoorbeeld andere middelen zoals bupropion is het vaak niet aan te raden om alcohol te gebruiken. Ook andere medicijnen moeten alleen in combinatie met ADHD-medicijnen gebruikt worden ma overleg met de behandeld arts om een ongewenste wisselwerking te voorkomen.

De verschillende ADHD-medicatie

ADHD medicijnen kunnen op basis van de werkzame stof, ingedeeld in vier verschillende groepen:

  • Atomoxetine. (Strattera, Audalis en Atomoxetine).
  • Bupropion: Zyban en Wellbutrin).
  • Dexamfetamine: (Dexamfetaminesulfaat capsules FNA, Amfexa, Tentin).
  • Methylfenidaat: (Ritalin, Concerta, Methylfenidaat, Equasym XL, Medikinet, Medikinet CR en Kinecteen).

Hieronder volgt een overzicht van de eventuele bijwerkingen wanneer je ADHD medicijnen en alcohol combineert.

Atomoxetine

Het probleem van Atomoxetine en andere middelen is dat er weinig onderzoek naar is gedaan. Dat wil niet zeggen dat het ongevaarlijk is, maar wel dat je dus in feite je eigen proefkonijn bent. Feit is wel dat alcohol de bijwerkingen van bijvoorbeeld Strattera kan versterken en dat hoeft niet altijd positief uit te pakken.

Bupropion

Over de werking van Bupropion als medicatie bij ADHD is niet veel bekent, behalve dat het de aanmaak van Nodrenaline remt. Dat stofje is net als adrenaline, een stresshormoon. Heb je daar teveel van, dan is de kans groot dat je als ADHD’er dit merkt door een gespannen gevoel. Bupropion beperkt dus de productie en zorgt ervoor dat je iets relaxter bent.

Ga je daarnaast alcohol drinken, dan vertraagt dat de werking van Buprion en heb je er dus geen profijt van.

Aan de andere kant is het slikken van XTC geen slim idee als je ook Bupropion gebruikt. De XTC gaat namelijk helemaal niks doen waardoor je denkt dat je nog een tabletje moet nemen en daardoor het risico op een overdosis groot is. Wat ook een ongelukkige combineert met dit medicijn zijn paddo’s, juist de paddenstoelen die je niet in je soep aantreft. De hallucinerende werking van paddo’s kan aanzienlijk worden versterkt waardoor je geen enkele controle meer hebt. Gewoon niet doen dus.

Dexamfetamine

Dexamfetamine is, zoals de naam al doet vermoeden, een amfetamine. Dat betekent dus dat het een verboden stof is. Het staat dus ook op de lijst van verboden middelen. Sterker nog, in feite is het gewoon speed. Dat klinkt misschien onbelangrijk als je het gewoon gebruikt voor de behandeling van ADHD. Het wordt heel anders als je ook nog eens gezellig een biertje gaat drinken met je vrienden. Wordt je namelijk gecontroleerd, dan is de kans groot dat je positief wordt bevonden. Niet doen dus, ook niet als je gewoon thuis een biertje drinkt.

Het is namelijk niet uitgesloten dat Dexamfetamine, dex in de volksmond, ervoor zorgt dat je sneller dronken wordt. Overigens geven veel psychologen het advies de medicatie een dag achterwege te laten als je een feestje hebt gehad waarbij je hebt gedronken.

Methylfenidaat

Afgezien van de al eerder beschreven risico’s van het gebruik van alcohol in combinatie met de medicijnen uit deze groep zijn er ook andere combinaties die mogelijk ongewenst zijn. Zo moet je toch echt uitkijken als je ook wordt behandeld voor een depressie met antipsychotica.

Dat is ook het geval als je maagzuurremmers gebruikt. Deze laatste groep medicijnen zorgt namelijk voor een versnelde afgifte van de werkzame stof waardoor je minder profijt hebt van Methylfenidaat.


Reacties

Geef een reactie