ADHD medicijnen tegen woede aanvallen

ADHD test GGD

Woede aanvallen, ze komen vaak voor bij kinderen en volwassenen met ADHD. Ze lijken vaak uit het niets te ontstaan. Dat is echter niet waar. De woede aanvallen zijn uitbarstingen van een teveel aan opgekropte prikkels. Het is moeilijk voor de omgeving om ermee om te gaan, maar ook voor de persoon die de woede aanval krijgt. Hij/zij weet het zelf, maar kan er niets aan doen om dit tegen te gaan. Is het onmacht, chaos in het hoofd, geen controle over emoties of een mix ervan? Hoe pak je woede aanvallen bij jonge kinderen aan en bij tieners met ADHD?

Woede aanvallen roepen veel vragen op. Je wilt helpen, maar hoe dan? De woede kan losgelaten worden op mensen, dieren en/of spullen. Vernielingen aan deuren, kasten zijn dan ook niet zeldzaam. Deze materiΓ«le schade is te verhelpen door spullen te vervangen, maar wanneer komt de volgende trap tegen de deur? Ook mensen en dieren moeten het soms ontgelden en wat doe je dan? Je hebt al van alles geprobeerd.

Zou medicatie dan toch de beste oplossing zijn, hoewel je daar niet zo’n fan van bent?

medicijnen voor woede aanvallen

Wie schrijft de medicatie voor ADHD voor?

Je kunt niet zelf bepalen welke medicatie en de dosering ervan het beste is voor je kind (of jezelf). Je hebt de deskundige hulp nodig van een huisarts, een verpleegkundig specialist of van een arts, psychiater bij de GGZ. Wordt jouw kind reeds door een arts begeleid dan zal medicatie zeker ter sprake komen, om de boel onder controle te houden. Het zal je kind rustiger maken. De omgeving zal het direct merken als er voor medicatie wordt gekozen. Ook de leerkracht op school dient hiervan op de hoogte worden gebracht en deze moet in bepaalde gevallen ook de medicatie op een vaste tijd toedienen. Medicatie en gedragstherapie gaan vaak samen en hebben al veel goede resultaten laten zien.

Effecten medicatie woede aanvallen ADHD

Kinderen onder de 6 jaar zullen niet snel medicatie voorgeschreven krijgen, de effecten en bijwerkingen ervan zijn te onduidelijk. Medicatie bij ADHD werkt niet bij iedereen. Soms dienen er diverse soorten te worden uitgeprobeerd. Dit gebeurt onder toezicht van een arts of psychiater. Wanneer de medicatie zijn werk doet, zul je dat merken aan de concentratie en de rust van het kind.

Als je met het toedienen van medicatie stopt zul je dat meteen merken, de onrust keert terug. Medicatie is namelijk een tijdelijke oplossing. Wanneer een kind met de medicatie start zal het worden gewogen en de gemeten. Vervolgens wordt de ontwikkeling (de groei) goed in de gaten gehouden. Medicatie heeft nogal wat bijwerkingen, die meestal na enkele weken grotendeels verdwijnen. Houd de behandelaar van je kind op de hoogte en geef alle veranderingen van je kind door. Je zult sowieso regelmatig op controle gaan. Hij/zij krijgt dan een goed beeld over de werking van een bepaald medicijn. Hebben de medicijnen geen effect of blijven de bijwerkingen aanwezig dan wordt er meestal gestopt of de dosering van de medicatie wordt aangepast. Er kan ook een ander medicijn worden voorgeschreven.

Lees ook in onze ADHDblog community alle ervaringen van ADHD medicatie, geschreven door echte mensen.

ADHD medicatie die wordt voorgeschreven werkt niet verslavend. Stel al je vragen aan de deskundige als je ergens over twijfelt en als het niet goed voelt je kind medicijnen te geven. Het is vaak kiezen uit twee kwaden: woede aanvallen β€œaccepteren” of medicijnen toedienen. Let er vooral op hoe jouw kind zich voelt.

Tip: gedragstherapie in combinatie met medicatie werkt vaak het beste.

5 gedachten over “ADHD medicijnen tegen woede aanvallen”

  1. Hallo,

    Ik 57 had een vriend 44 met extreme ADHD, we konden niet met elkaar leven. Paar weken goed en dan weer niet, ik vluchtte (zijn huis) Waarschijnlijk heb ik hem teveel prikkels bezorgd of wij elkaar. We zijn na zoveel keer geprobeerd uit elkaar. Ik voelde me niet veilig en kon de stress van het “omslaan niet aan” ik ben zelf ook niet perfect (waarschijnlijk kort lontje) en wil graag met iemand praten hierover om beeld te vormen, krijg hem niet uit m’n hoofd en hart.

    Hopend Astrid

    1. Coen Olde Bijvank

      Hoi Astrid, wat vervelend om te lezen.

      Er zijn wel wat oplossingen om jullie samen dichter bij elkaar te brengen.

      1. Je zou advies kunnen vragen aan onze ADHDblog community: https://forum.adhdblog.nl/ (dit kan tevens anoniem)

      2. Je zou eens kunnen informeren naar relatietherapie: https://forum.adhdblog.nl/conversations/relatietherapie-ervaringen-helpt-wel-of-niet

      Relatietherapie is wel vaak op eigen kosten maar kan deels worden vergoed door jouw verzekeraar.

      Succes, groeten Coen

    2. Astrid lees jou bericht hier.. ik heb precies het zelfde.. zo moeilijk 8 jaar een relatie gehad .. kan nog geen afscheid nemen. Maar uiteindelijk weet ik ook dat het niks wordt .. moet afstand nemen lukt mij niet .. ben 52 moet toch verder .. en misschien mijn geluk nog kunnen tegen komen. Waarom lukt het mij niet πŸ™

    1. Hallo Roy, er zullen ongetwijfeld medicijnen zijn die in combinatie met hart medicatie te combineren zijn.

      Verder is het beste advies wat we je kunnen geven; Contact op te nemen met jouw huisarts en navragen of kijken samen met hem of haar wat de eventuele mogelijkheden zijn.

      Wellicht is natuurlijke medicatie een idee om te bespreken? Denk dan aan visolie of CBD-olie.

      Succes.

      Groeten, Coen

      redactie ADHDblog.nl

Geef een reactie