zelf planbord maken met pictogrammen

Het planbord voor kinderen met ADHD zelf maken

Waarom zelf een planboard maken voor kinderen met en zonder ADHD? Een paar weken geleden kwam het E-book ’50 tips voor ouders en verzorgers van kinderen met de diagnose AD(H)D’ online, iets waar ik als moeder van zoon met ADHD én zelf ADHD behoorlijk nieuwsgierig naar was. Het E-book sprak me direct aan, overzichtelijk, duidelijk en bovenal ook heel herkenbaar. Sommige tips waren een eyeopener voor mij, anderen pas ik zelf toe en één daarvan, het gebruik maken van een planbord, vond ik wel een goed uitgangspunt om toe te lichten.

Probleem; Indeling van de dag

Kleine man, stuiterballetje, van-de-hak-op-de-tak-springer, vroeg dagelijks meerdere malen om duidelijkheid over de indeling van de dag: ‘Hoe vaak moet ik naar school vandaag? Mag ik vandaag afspreken? Wanneer moet jij werken? Wanneer gaan we naar opa en oma?’ Ook merkten wij dat, wanneer we kleine man ’s morgens vertelden wat de plannen waren voor de dag, hij dit steevast vergat en daar heel gefrustreerd en boos door raakte. Hij was al lang vergeten wat ik ’s morgens verteld had en had in de loop van de dag hele plannen gemaakt voor zichzelf. Wat dan ook weer zorgde voor een ‘welles-nietes-strijd’. Dit gaf ontzettend veel frustratie en boosheid, heel begrijpelijk natuurlijk.

Planbord; de oplossing

Al snel kwam ik op het idee een planbord aan te schaffen. Een zoektocht naar een geschikt planbord volgde, maar ik vond maar niet waarnaar ik op zoek was. De pictogrammen die gebruikt werden, spraken me totaal niet aan of waren voor ons niet van toepassing en ik besloot zelf aan de slag te gaan. Bij kleine man op school worden de dagen van de week aangeduid in kleuren, dus dat was voor mij de basis omdat dit voor hem herkenbaar was. Dan nog de pictogrammen. Ik ben niet bepaald een tekenwonder, dus het moest eenvoudig maar duidelijk.

Samen met kleine man en grote zus bedacht ik welke pictogrammen wij nodig hadden. Een compleet gedetailleerde uitwerking van de dag vond ik niet nodig, daarmee is ook het overzicht weg en ga je je doel voorbij.

Geen tijd of geen zin om zelf een planbord te maken?

Koop dan een planbord bij bol.com en bespaar jezelf de moeite.

Behoeften van kinderen

De duur van de schooldag, dat is voor kleine man heel belangrijk. Welke dagen heeft hij gymles (ook voor mij wel handig, anders vergeet ik standaard zijn spullen klaar te leggen..) Sporten, bezoekjes aan opa en oma, logeerpartijen en verjaardagen. Maar ook bezoekjes aan de tandarts en huisarts, speelafspraken met vriendjes, de oppas en uitstapjes. Door hen erbij te betrekken, werd voor mij duidelijk waaraan ze behoefte hadden én hadden ze een eigen inbreng in het geheel.

Zo wilden ze beiden graag duidelijkheid over wanneer ik moest werken. Heel begrijpelijk, aangezien ik onregelmatige diensten werk en iedere week anders is. Ik heb hen samen laten bedenken wat er op deze pictogram moest komen te staan.

In de loop van de jaren zijn er nieuwe picto’s bijgekomen, anderen worden niet meer gebruikt en zo blijft het planbord passen bij de behoeften van kleine man.

Afspraken en het planbord

Ook is het gemakkelijk om hem te verwijzen naar afspraken die op het planbord staan, want het wil toch nog weleens voorkomen dat kleine man in zijn hoofd andere plannen maakt. Doordat ik hem dan kan verwijzen naar het planbord, komt er ook geen ‘dat heb je helemaal niet gezegd-discussie’.

Het zelfgemaakte Planbord voor eigenlijk alle kinderen..

Het maken van het planbord was een flinke klus, maar meer dan de moeite waard. We maken er al jaren gebruik van, het biedt kleine man duidelijkheid en inzicht in de week, geeft hem houvast en structuur.

Kortom, voor ons een gouden tip!

Zie je het toch niet zitten om zelf een planbord te maken?

Kijk dan eens op Bol.com planborden met een enorm aanbod en al vanaf 20,- euro te koop.


Reacties

6 reacties op “Het planbord voor kinderen met ADHD zelf maken”

 1. Ik vind dit zelf gemaakte planbord precies wat ik ook zoek voor mijn 4 jarige zoontje en heb het er dus ook voor over om het zelf zo te maken.
  Kan je mij vertellen waar alles gekocht is. Maar ik wil m.n. weten hoe dit dan op het whitebord vastzit (zoals de dagen van de week vast en daarover dan de picto,’s , die er steeds op en af moeten.)
  Ik hoor het graag.

  1. Inge van Westenbrugge avatar
   Inge van Westenbrugge

   Hallo Suzan,

   Alle spullen voor op het bord (dus de dagen van de week en de picto’s) heb ik gelamineerd zodat ze niet ‘slijten’.
   De dagen van de week heb ik met fototape (dubbelzijdige dunne tape) op het bord geplakt en dit blijft goed zitten. Na een aantal jaren laat sommige tape wat los maar deze is gemakkelijk te vervangen.
   De losse (wisselende) picto’s heb ik aan de achterkant voorzien van een strookje magneettape (HEMA) en op het bord zelf werk ik met kleine, sterke magneetjes (besteld online, als je zoekt op Google vind je ze al snel) zodat ze goed blijven zitten.
   Succes!

   Groetjes Inge

 2. Waar vind ik het voorbeeld van het planbord?
  Zie enkel tekst in deze blog.

  1. Coen Olde Bijvank avatar
   Coen Olde Bijvank

   Hallo Nouchka, ik heb een voorbeeld van een weekplanner voor kinderen toegevoegd. Wellicht heb je nu een beter beeld bij de tekst.

   Groetjes, Coen

 3. Ik vond geen voorbeeld terug van het planbord of de pictogrammen.
  Ik zie alleen uitleg in de tekst. Is er ook een voorbeeld?

  1. Coen Olde Bijvank avatar
   Coen Olde Bijvank

   Hoi Nouchka, zo als ook aangegeven in jouw andere reactie heb ik een weekplanner voor kinderen toegevoegd aan het artikel.

   Groetjes, Coen

Geef een reactie