Aripiprazol

AripiprazolAripiprazol behoort tot de atypische antipsychotica, het vermindert namelijk in de hersenen het effect van natuurlijk voorkomende stoffen, zoals dopamine. Hierdoor is het een medicijn dat nogal eens word voorgeschreven te behandeling van ADHD. Ook word dit medicijn voorgeschreven bij psychoses, schizofrenie, depressie en onrust.Voor wie is Aripiprazol geschikt

Aripiprazol is een medicijn dat bij verschillende ziektebeelden kan worden voorgeschreven. Natuurlijk hebben we het hier over de werking bij ADHD, maar naast deze aandoening kan Aripiprazol ook een goede behandeling zijn bij Schizofrenie, (manisch) depressief en Psychoses. Ook voor patiënten die lijden aan een bepaalde onrust of tics, is Aripiprazol een effectief middel.

Hoe werkt Aripiprazol

Aripiprazol werkt helaas niet direct na inname. Voordat het medicijn door ons bloed is opgenomen en zijn werk kan doen zijn we een paar uur verder. De werking is echter wel lang. Aripiprazol werkt ongeveer een hele dag lang, je hoeft dus meestal maar 1 dosis per dag in te nemen. Bij psychoses door depressiviteit word het medicijn enkel gebruikt tijdens de manische periode.

Hoe neem je Aripiprazol in

Aripiprazol word over het algemeen het meest voorgeschreven als tablet. Deze kun je in nemen met een half glas water.
Aripiprazol is er ook als injectie middel. Dit word echter alleen toegediend door artsen en meestal alleen in acute situaties. Een injectie met Aripiprazol werkt wel veel sneller. Al binnen 1 uur is het resultaat zichtbaar.

Aripiprazol bijwerkingen

Bijwerkingen komen niet zo veel voor. Toch zijn ze er en vonden wij het nodig om ze hier te vernoemen. Er kan een gevoel van leegte of rusteloosheid ontstaan. Ook is hoofdpijn, seksuele stoornissen en maag- darmklachten een bijwerking die kan optreden. Wanneer je deze bijwerkingen ondervind, is het raadzaam een huisarts te plegen. Wellicht is Aripiprazol dan niet het juiste medicijn voor jou.
Ook is het verstandig de eerste dagen dat je Aripiprazol gebruikt, geen auto te rijden. Reden hiervoor is dat je bewegings stoornissen kunt krijgen of wazig kunt gaan zien. In enkele gevallen is het bekent dat je slaperig van Aripiprazol kan worden of suf kunt worden. Pas ook op met alcohol. Dit kan er voor zorgen dat je van Aripiprazol nog suffer wordt.

Afbouwen of stoppen met Aripiprazol

Het beste is om niet ineens met Aripiprazol te stoppen. Zeker niet als je dit middel al enkele weken of langer gebruikt. Bouw het dan langzaam af en het beste is in overleg met de arts of apotheker. Zij weten uit ervaring hoe je het beste Aripiprazol kunt afbouwen zonder dat je hier last van krijgt.