Atomoxetine (Strattera) en Ritalin zijn medicijnen die beiden worden gebruikt om ADHD te behandelen. Ze helpen de hyperactiviteit te verminderen en de focus te vergroten. Hoewel beide vormen van medicatie geschikt zijn om de symptomen van ADHD effectief te bestrijden, zijn er duidelijke verschillen wat betreft de werking en de bijwerkingen.
Ritalin
Het actieve ingrediënt van Ritalin is methylfenidaathydrochloride. Dit is een stimulerend middel voor het centrale zenuwstelsel. Simpel gezegd komt het erop neer dat methylfenidaat, het werkzame bestandsdeel de beschikbaarheid van dopamine vergroot. Deze dopamine wordt door middel van synthese omgevormd tot noradrenaline. Methylfenidaat remt daarbij de dopamine-heropnametransporter (DAT) en norepinefrine-heropnametransporter (NET). Het gevolg is dat er minder dopamine en noradrenaline wordt opgenomen waardoor een eventueel tekort wordt gecompenseerd.
Atomoxetine
Atomoxetine (Strattera) kan niet worden gezien als een vervanger van Ritalin. Het is een middel wat op een andere manier werkt. Atomoxetine werkt bijvoorbeeld op noradrenaline, een andere neurotransmitter. Het actieve ingrediënt in Strattera is atomoxetine hydrochloride. Het remt de heropname van noradrenaline en zorgt dus voor een betere beschikbaarheid van deze neurotransmitter. Dit kan helpen de focus en concentratie te verbeteren.
Dosering en administratie
Strattera wordt een of twee keer per dag ingenomen, met of zonder voedsel. Het moet echter elke dag op hetzelfde tijdstip worden ingenomen. Strattera wordt snel opgenomen en de maximale concentratie vindt één tot twee uur na inname plaats. Nadat de gebruiker het voor het eerst heeft ingeslikt, duurt het gewoonlijk twee tot vier weken voordat Strattera het maximale effect heeft.
Ritalin met onmiddellijke afgifte, wordt twee tot drie keer per dag ingenomen, 30 tot 45 minuten voor een maaltijd. Neem het echter niet vlak voordat je naar bed wilt. Het kan namelijk de slaap verstoren.
Ritalin met verlengde afgifte wordt eenmaal daags ’s ochtends ingenomen, met of zonder voedsel. Gemakshalve kan de arts je adviseren om eventueel om te schakelen van Ritalin met onmiddellijke afgifte naar Ritalin met een verlengde afgifte als dit beter blijkt te werken. Ook al kan Ritalin vrij snel effectief zijn, in de praktijk blijkt dat de gebruiker na vier weken het maximale effect heeft bereikt.
Wat betreft de meest ideale dosering: dit is vaak een kwestie van uitproberen. De ene gebruiker is de andere niet en iedereen reageert weer anders op de voorgeschreven medicatie. Hierbij spelen een aantal zaken een belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld aan gewicht, leeftijd en de hoeveelheid medicatie die wordt gebruikt.
Interacties met andere medicijnen
Zowel de werking van Strattera als Ritalin kan beïnvloed worden door de wisselwerking met andere medicijnen. Overleg met de behandeld arts is daarom van belang, met name als de gebruiker een van de volgende middelen gebruikt:
- zelfzorggeneesmiddelen
- kruiden remedie
- vitamines
- voedingssupplementen
Het gebruik van Strattera of Ritalin wordt afgeraden als men ook anti-depressiva gebruikt zoals zogenaamde MAO-remmers. Daarnaast wordt het gebruik van Strattera afgeraden als men ook ook Pimozide gebruikt. Dar geldt ook voor de combinatie van Ritalin met alcohol.
Bijwerkingen en waarschuwingen
Zowel Strattera als Ritalin kunnen de volgende milde bijwerkingen veroorzaken:
- maagklachten
- verminderde eetlust
- misselijkheid
- vermoeidheid
- veranderingen in slaapgewoonten, waaronder slapeloosheid
Daarnaast kan elk medicijn potentieel ernstige bijwerkingen opleveren. Ze kunnen bijvoorbeeld een vertraagde groei veroorzaken bij kinderen. Sommige artsen kunnen adviseren om het gebruik van het geneesmiddel door een kind een paar maanden per jaar te staken om dit effect tegen te gaan. Beide medicijnen kunnen ook het risico op hartproblemen vergroten.
Mogelijke ernstige bijwerkingen van Strattera
Zowel Ritalin als Strattera kunnen bijwerkingen opleveren, maar voor Strattera is er nog een ander gevaar: het gebruik van Strattera kan het risico op leverschade vergroten. Suïcidale gedachten kunnen voorkomen bij kinderen en tieners die dit medicijn gebruiken. Dit risico is groter tijdens de behandeling of wanneer de dosering wordt aangepast.
Neem onmiddellijk contact op met de arts als je kind Strattera gebruikt en tekenen van depressie, angst of zelfmoordgedachten vertoont.
Mogelijke ernstige bijwerkingen van Ritalin
Ook in het geval van Ritalin bestaat er een (beperkt) risico op ernstige bijwerkingen. Zo kan er een bepaalde mate van ontstaan bij langdurig gebruik. Dat wil niet zeggen dat het verslavend is, wel dat er ontwenningsverschijnselen kunnen optreden als men plotseling stopt met het gebruik van Ritalin. In zo’n situatie neemt de kans op een depressie toe. Deze symptomen kunnen verergeren als men gewend is om een hoge dosis in te nemen.
Het is het beste om de medicatie langzaam onder toezicht van een arts af te bouwen.
Sommige mensen die Ritalin hebben gebruikt, hebben ook problemen met de bloedcirculatie in hun vingers en tenen gemeld als gevolg van het stoppen met Ritalin. Ook het ontstaan van nieuwe of het verergeren van bestaande psychiatrische problemen kan een gevolg zijn van het gebruik van Ritalin.
Praat met de arts
Zowel Strattera als Ritalin zijn bewezen effectief bij het behandelen ADHD gerelateerde klachten. Ook al beogen beide medicijnen hetzelfde resultaat te bereiken, de manier waarop dat gebeurt is wezenlijk verschillend. Daar komt bij dat de bijwerkingen in individuele gevallen ernstig kunnen verschillen waardoor het niet in elke situatie standaard toepasbaar is.
Als men zelf bijwerkingen ervaart die het dagelijks functioneren ernstig belemmeren, dan kan het raadzaam zijn om dit te melden bij de dienstdoende arts. In de meeste gevallen is het verstandig om het gesprek aan te gaan om te kijken of er mogelijk (natuurlijke) alternatieven zijn met minder ernstige bijwerkingen.
Geef een reactie