Bijverschijnselen Concerta of welke bijwerkingen kunnen optreden, en in welke mate, hangt af van hoeveel en hoe lang u Concerta gaat gebruiken. Bovendien zullen bijwerkingen niet bij iedereen optreden, maar alleen bij personen die daarvoor gevoelig zijn.
Veel bijverschijnselen van Concerta zijn in de eerste week het meest uitgesproken en nemen daarna af of verdwijnen zelfs. Ze gaan weer over als u met het middel stopt.
Bijverschijnselen Concerta soms
- Hoofdpijn. U kunt deze bijwerking verminderen door het middel bij het eten in te nemen. Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft. Mogelijk kan de dosering worden verlaagd.
- Moeite met inslapen, slapeloosheid en rusteloosheid. Daarom is het belangrijk de gewone tabletten niet later dan vier uur in de middag te nemen en de tabletten of capsules met verlengde afgifte zo vroeg mogelijk ’s ochtends te nemen.
- Nervositeit.
Bijverschijnselen Concerta zelden
- Bij veel mensen neemt de eetlust af, waardoor gewichtsverlies optreedt. Een lastig probleem, vooral bij ADHD, omdat veel kinderen met ADHD al moeilijke eters zijn. U kunt deze bijwerking verminderen door het middel bij het eten in te nemen. Raadpleeg uw arts als het eten echt een probleem gaat worden.
- Duizeligheid. U kunt deze bijwerking verminderen door het middel bij het eten in te nemen. Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft. Mogelijk kan de dosering worden verlaagd.
- Buikpijn, misselijkheid en braken. Deze bijwerkingen treden vooral in het begin van de behandeling op. Meestal helpt het als u het middel met wat voedsel inneemt.
- Hartkloppingen, versnelde hartslag en verhoogde bloeddruk. Daarom controleren sommige artsen dit regelmatig (bijvoorbeeld elk half jaar). Gebruik methylfenidaat niet als u last heeft van angina pectoris (hartkramp) of hartfalen en bij kinderen en jongvolwassenen met een hartafwijking. Raadpleeg uw arts als u last heeft van een verhoogde bloeddruk.
- Sommige mensen worden extra prikkelbaar en zijn snel uit hun evenwicht. Het effect op de concentratie bij mensen met ADHD kan nog wel aanwezig zijn. Overleg met de behandelend arts als u vindt dat deze extra prikkelbaarheid niet opweegt tegen de verbetering in concentratie en aandacht van uw kind. Mogelijk is de dosering te hoog en zijn er minder tabletten per dag nodig.
- Een veranderd beoordelingsvermogen. U kunt roekeloos worden. Neem daarom zeker in het begin geen deel aan het verkeer.
- Bepaalde psychische en neurologische aandoeningen kunnen verergeren. De arts zal methylfenidaat dan meestal niet voorschrijven. Dit is vooral van belang bij aanleg voor tics, zoals bij het syndroom van Gilles de la Tourette, epilepsie, ernstige geestelijke verwarring en ernstige angststoornissen.
- Sneller last van koude handen en voeten. Dit is het gevolg van het nauwer worden van de bloedvaten. Het kan zijn dat u hier last van blijft houden zolang u het middel slikt. Zorg voor voldoende bescherming tegen kou door warme kleding te dragen, zoals wanten en sokken. Vooral mensen met de ziekte van Raynaud merken deze bijwerking doordat ze meer last krijgen van koude vingers en tenen. Neem contact op met uw arts als deze bijwerking te veel last geeft.
- Overgevoeligheidsreacties. U kunt dan huiduitslag, jeuk of gewrichtspijn krijgen. In zeldzame gevallen ontstaat er koorts of een ernstige huidafwijking. Stop dan met het gebruik en raadpleeg uw arts. U mag dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor methylfenidaat. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.
- Men heeft het vermoeden dat kinderen die dit middel langdurig gebruiken soms minder snel groeien dan hun leeftijdsgenoten. Zij blijken deze groeiachterstand echter weer in te halen nadat zij stoppen met de behandeling in de puberteit.
- Wazig zien en pupilverwijding. Mensen met glaucoom (verhoogde oogboldruk), moeten dit middel niet gebruiken.
- Droge mond. Hierdoor kunnen zich eerder gaatjes in uw gebit ontwikkelen. Poets en flos daarom extra goed als u merkt dat u last heeft van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker uw gebit controleren. Ook kunt u soms meer dorst hebben.
- Hyperactiviteit. Als u dit merkt, neem dan contact op met uw arts.
- Verlies van spontaniteit. Mocht u hier veel last van hebben, vraag dan uw arts om advies. Mogelijk kan de dosering enigszins worden verlaagd.
- Spreekdrang en euforisch gevoel (extreem gevoel van blijheid).
- Bewegingsstoornissen, kauwende bewegingen en tandenknarsen.
- Slaperigheid. Dit is vooral lastig bij activiteiten waarbij uw oplettendheid erg nodig is, zoals autorijden, het beklimmen van een ladder of het bewaken van een proces op het werk. Onderneem geen risicovolle activiteiten, zeker niet de eerste twee weken van de behandeling, als u nog aan het middel moet wennen.
- Minder zin in vrijen. Bij mannen: moeilijker krijgen van een erectie.
- Wazig zien, dubbelzien, droge ogen. Raadpleeg dan uw arts.
- Spier- of gewrichtspijn ontstaan. Als u stopt met methylfenidaat gaat deze bijwerking weer over.
Bijverschijnselen Concerta zeer zelden
• Zeer zelden, bij jarenlang gebruik, kan een ernstige neerslachtigheid of geestelijke verwarring ontstaan. Merkt u dit, raadpleeg dan meteen de arts, zodat deze kan beoordelen of u met het gebruik moet stoppen. Als u nu of in het verleden een ernstige neerslachtigheid (depressiviteit) had, raadpleeg dan uw arts. Dit middel kan opnieuw depressiviteit uitlokken.
• Een ernstige verstoring van het lichaam. Deze verstoring is te merken aan onverklaarbare koorts, zeer stijve spieren, sufheid, hartkloppingen en ernstig zweten. Krijgt u dergelijke verschijnselen, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts.
• Een verhoogd risico op hartritmestoornissen. U kunt last krijgen van plotselinge duizelingen of kortdurend buiten bewustzijn raken. Dit is vooral van belang voor mensen met een bepaalde hartritmestoornis, namelijk het aangeboren verlengde QT-interval. Gebruik dit middel NIET als u deze hartritmestoornis heeft. Overleg met uw arts. Mogelijk kunt u overstappen op een ander middel.
• Borstvorming bij mannen.
Ik Ben een meisje van 16 jaar, ik heb ADHD. Ik slik hiervoor ook medicatie (concerta) . Verder zit ik in een depressie en ben ik bang dat ik nog meer gedragsstoornissen heb. Alleen praat ik er niet over, ik heb dan de gedachte dat ik belachelijk gemaakt zal worden omdat K “nog jong ben” en ik “een heel leven voor me heb” en vooral “niks heb om over te stressen “. Ik doe eigenlijk altijd maar alsof ik me goed voel terwijl ik zoveel meer dieper in mij zit. Zelf ben ik best geïnteresseerd in wat er nou echt met mij aan de hand is.. en ik weet dat vele zullen denken “ ja je zit gewoon in de puberteit” maar het is zoveel meer. Ik zit in de knoop met mezelf en ik wil er niet over praten omdat het dan of een probleem zal worden, of omdat niemand me serieus zal nemen… dit artikel heeft me wel goede informatie gegeven , want nu weet ik ook waar bepaalde dingen vandaan komen. Verder weet ik niet echt wat ik moet gaan doen hiermee… hoop dat je wat tips voor me hebt, bedankt voor dit artikel !
Hee anoniem, het is heel normaal dat je op die leeftijd een beetje in de knoop zit met jezelf hoor. ( https://www.gezondheidsnet.nl/psychische-klachten/43-procent-jongeren-heeft-psychische-klachten ) Zoals jij nu ook doet, doen de meeste anderen maar alsof ze zich goed voelen. Als je er over wilt praten zijn daar best wat mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld een goede vriend of vriendin in vertrouwen nemen, of een afspraak maken met de huisarts. Als het een goede huisarts is neemt hij je problemen sowieso serieus. Hij kan je ook doorverwijzen naar iemand die meer gespecialiseerd is in psychische begeleiding. Je ouders of anderen hoeven er niks van te weten als jij dat niet wilt. Succes
Hoi Anoniem,
Zelf heb ik ADHD en voor de rest gewoon een raar hoofd met veel te veel gedachtes die echt niet allemaal fijn zijn en dat is ok.
Op mn 26e kwam de diagnose ADHD en ben nu 12 jaar verder.
Mijn puberteit was een hel voor mij, depressie ( nu achteraf gezien) en eetstoornissen de laatste jaren voor ik het huis uit ging.
Denk dat iedereen zijn proces heeft en onderuit gaat en leert, ik zal ook altijd vallen, opstaan en hopelijk wat leren 😉.
Het leven kun je zelf sturen, misschien kan het je helpen rust en veiligheid te vinden bij jezelf en na te denken welke koers te varen.
Je bent misschien hulpbehoevend maar niet hulpeloos. Geloof in jezelf en ik hoop dat je de kracht en wijsheid mag vinden die je nodig hebt om jezelf te helpen en/of de juiste hulp te zoeken.
Komt wel goed uiteindelijk, ook als t bagger is 😘 succes, je bent nooit alleen, niet vergeten!