De afgelopen tijd kwam ik op verschillende Facebook groepen waar ik lid van ben, meerdere keren het woord brusje of brusjes tegen. Hier op volgde dan vaak van de lezers de vraag wat brusjes zijn en wat het woord brusje betekend. Zowel de letterlijke inhoudt van het woord Brusje als wat het betekend om een Brusje te zijn is bij veel mensen in hun directe omgeving onbekend.
Brusje betekend: broertje of zusje van een kind met een, niet altijd zichtbare, handicap. De meeste mensen denken dan aan kinderen met bijvoorbeeld het syndroom van Down. Terwijl de kinderen die een broer of zus met autisme en ADHD ook brusjes zijn.
Problemen bij opgroeien..
Toch hebben te veel mensen te weinig notie van de zwaarte en stress die kinderen kunnen ondervinden als zij opgroeien in een gezin waarin een of meerdere gezinsleden een diagnose hebben. Als jouw andere kind een brusje is kan dit betekenen dat hij altijd op zijn tenen loopt en voorzichtig reageert. Dat hij altijd bang is zijn broer of zus weer boos te maken. Dat er een grote behoefte om te pleasen kan worden ontwikkeld. Maar ook dat er vaak letterlijk weinig tijd en ruimte is om echt kind te zijn.
Natuurlijk heeft jullie kind er niet voor gekozen om een broer of zus met problemen te hebben. Evenals jullie kind met diagnose hier ook niet voor gekozen heeft. En ook jullie hadden dit scenario niet in jullie gedachten toen de zwangerschap zich aankondigde.
Brusjes
Maar deze brusjes leven wel met hun broer of zus samen in een huis. Ze hebben geen echte ontsnappingsmogelijkheid zolang ze te jong zijn om het huis te verlaten. En terwijl ze meestal hun broer/zus wel lief vinden en echt wel van hem houden lopen ze zelf tegen veel, voor de buitenwereld onzichtbare, problemen aan.
Voor hun gevoel draait vaak alles in huis om dat andere kind. Een moeder of vader die vaak erg moe is of er zelfs helemaal doorheen zit. Soms wordt er onbewust een te grote verantwoordelijkheid op die te jonge schouders gelegd. En ze moeten zich toch vaak aanpassen aan het broertje of zusje. Zorgen dat de sfeer leuk blijft en er geen grote problemen ontstaan.
Het is daarom voor ouders heel belangrijk dat ze ondanks de problemen of het verdriet dat ze hebben, dat ze ondanks de stress die ze ondervinden en ondanks de chronische vermoeidheid die vaak optreed zich realiseren dat er nog andere kinderen in hun huis rondlopen die ook hun aandacht en zorg nodig hebben.
Dit is moeilijk voor ouders, vaak balanceer je zelf al op een dun koord. Moet je elke dag er weer tegenaan. Moet je zoveel regelen. Bellen naar school, instanties en wat er allemaal geregeld moet worden. Je bent al zo moe. Je energie is weggelekt en het lukt je niet die weer aan te vullen. En jouw kind heeft je zo hard nodig, dag in dag uit. Week in week uit.
Meerdere kinderen in het gezin
En dan heb je naast jouw kind met zijn diagnose nog een of misschien zelfs meerdere kinderen. Kinderen die zo graag ook af en toe voorgelezen willen worden uit een boek wat zij leuk vinden. Die graag zelf het tv programma willen uitkiezen. Of die zo graag alleen met een van hun ouders iets leuks willen doen en dat ook vragen. Kinderen die het wel gezellig aan tafel vinden. Kinderen die zo graag kind willen zijn.
Voor brusjes is het heel belangrijk dat ze voldoende gezien worden. Dat er oprecht naar hen geluisterd wordt en er voldoende ruimte is om hun eigen problemen te vertellen.
Problemen die niet meteen groot en belangrijk in onze ogen hoeven te zijn maar die er wel dergelijk zijn. Dat jij er op dat moment bent om hem te steunen en dat jij luistert naar zijn verhaal.
Brusje
Het allerbelangrijkste voor een brusje is dat het merkt dat er ook van hem door jou onvoorwaardelijk wordt gehouden en dat hij/zij zich als kind mag en kan ontwikkelen.
Herken jij je ook in dit verhaal? Zou je graag eens over jouw zorgen met een ervaringsdeskundige willen praten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op voor een gratis gesprek van een half uur.
Geef een reactie