cortisol structuurformule

Cortisol en ADHD uitleg, test, stresshormoon, verlagen en tekorten

Als je ooit een poging hebt ondernomen om aan een buitenstaander uit te leggen wat ADHD is, dan weet je ongetwijfeld hoe moeilijk dat is. Natuurlijk kun je tal van symptomen moeiteloos opnoemen, maar echt uitleggen is vaak een hele opgave. Er bestaan namelijk nog steeds tal van vooroordelen over ADHD en waar het door wordt veroorzaakt.

Probeer maar eens te vertellen dat ADHD een epigenetische aandoening is waarbij externe factoren invloed hebben op de manier waarop de hersenen de hormoonproductie regelen.

ADHD en de hormoonproductie

In wat meer heldere bewoordingen komt het erop neer dat je als ADHD’er te maken hebt met een afwijkende hormoonproductie. Op zich niks vreemd, er zijn meer situaties te bedenken waarbij de hormoonproductie door middel van externe factoren verstoord raakt.

Denk bij voorbeeld aan het gebruik van bepaalde medicatie waardoor de potentie bij mannen nadelig wordt beïnvloed.

Ook bij ADHD is er sprake van externe factoren die (onbedoeld) verantwoordelijk zijn voor een afwijkende hormoonbalans. Terwijl het bij een tijdelijke verstoring, bijvoorbeeld door medicijngebruik, eenvoudig op te lossen is, is dat bij ADHD zeker niet het geval.

Een van de hormonen die bij ADHD een belangrijke rol spelen is cortisol, een hormoon wat onder de endorfines valt.

ADHD en endorfine

Bij ADHD spelen, net als bij zoveel andere processen in het lichaam, de hormonen een belangrijke rol. Het gaat daar vooral over endorfine.

Dit is een groep hormonale stoffen die betrokken zijn bij tal van reacties en emoties:

  • Endorfine is regelt door aanmaak van cortisol de stress bestendigheid
  • Endorfine wordt door het lichaam aangemaakt als natuurlijke pijnstiller als reactie op pijn (bijvoorbeeld bij verwondingen)
  • Endorfine is betrokken bij de productie van dopamine
  • Endorfine speelt ook een belangrijke rol bij het emotionele hechtingsproces
  • Endorfine regelt de natuurlijk aanmaak van insuline
  • Endorfine functioneert als een angst remmend middel en is een natuurlijk antidepressiva

Uit bovenstaande punten wordt duidelijk waarom veel ADHD’ers te maken hebben met tal van aandoeningen / symptomen. Het heeft allemaal te maken met de invloed van endorfine op het lichaam.

Gelukshormoon

Afgezien van het bovenstaande is endorfine ook belangrijk op een heel ander gebied. Het is namelijk ook een ‘gelukshormoon’. Dat geeft al een beetje aan waar het om gaat.

Heb je voldoende endorfine in je lijf, dat zit je ook prettiger in je lichaam. Je voelt je goed, prettig onbelast en vrij van stress. Ervaar je juist dat laatste, stress dus, dan maakt je lichaam (met behulp van endorfines zoals adrenaline) een andere stof aan genaamd cortisol.

Je raadt het waarschijnlijk al, endorfine bestrijdt stress door de aanmaak van cortisol.

Wat is cortisol

Cortisol kun je het beste zien als een stresshormoon. Het is vergelijkbaar met adrenaline. Terwijl adrenaline juist een stofje is wat je lichaam gebruikt om direct te kunnen reageren, is cortisol juist bedoelt om gedurende een langere periode alert te zijn. Je kunt daardoor, in normale situatie, beter omgaan met stress.

Stress bij ADHD’ers

Stress is niet per definitie slecht, het zorgt er in veel gevallen voor dat we alert zijn en is feite een reactie van het lichaam op een onbekende situatie.

Door alert te zijn ben je beter in staat om een mogelijk gevaar vroegtijdig te signaleren en daar op te reageren.
Het brengt je lichaam als het ware in een ‘overlevings-modus’. Op zich niets mis mee, maar bij ADHD’ers gaat dat net even anders.

Gevoelig voor stress

Zoals bekend zijn mensen met ADHD gevoelig voor verschillende vormen van stress. Juist deze gevoeligheid zorgt voor een te grote productie van cortisol. Dat laatste is juist hinderlijk. De afgifte van een te grote hoeveelheid stresshormonen zoals cortisol, kan leiden tot oxidatieve stress in de hersenen.

Het gevolg is dat endorfine juist meer cortisol gaat aanmaken waardoor andere proces in het lichaam in de knel komen te zitten. Zo kan de bloedsuikerspiegel te hoog zijn waardoor er in feite een vicieuze cirkel ontstaat.