ADHD behandeling: De positieve ADHD spiraal behandeling voor kinderen

ADHD behandelingenADHD is een afwijking die gelukkig goed valt te behandelen. Maar dan moet de ADHD’er wel de weg naar een behandelaar weten te vinden. Onder behandeling of geen behandeling brengt grote risico’s met zich mee, vertelt Andries Korebits. Dat geldt voor zowel als jongvolwassenen en volwassenen.

ADHD behandeling bij kinderen

Een goede en tijdige constatering van ADHD kan heel veel ellende voorkomen. Kinderen die niet worden behandeld, lopen het risico op school en in de rest van hun leefomgeving geïsoleerd te raken. Op school bijvoorbeeld, vinden veel klasgenootjes zo’n druk kind in eerste instantie nog wel leuk. Het kind komt stoer over en durft dingen waar zij zich niet aan wagen. Maar naarmate de verstoring in de klas en op het schoolplein langer duurt, keren meer en meer klasgenootjes zich van zo’n kind af. Ook de juf of meester weet vaak niet wat ze met zo’n kind aanmoeten. Er wordt in de hele omgeving, ook door ouders, negatief op het drukke, afwijkende gedrag van zo’n kind gereageerd. En dat terwijl het kind zich wel wil aanpassen, maar het niet kan. Een negatief zelfbeeld is onherroepelijk het gevolg

Behandeling ADHD positief effect

Wordt het kind eenmaal behandeld voor de ADHD, dan ziet iedereen, inclusief het kind zelf, vaak binnen een aantal weken al de positieve gevolgen. Ze kunnen veel meer, kunnen langer blijven stilzitten, langer hun aandacht bij de les houden, de leerkracht reageert vriendelijker op het kind en het haalt betere cijfers. Ook door klasgenootjes wordt het vriendelijker ervaren en dat heeft tot gevolg dat het steeds meer wordt geaccepteerd. Het wordt opeens weer uitgenodigd op verjaardagsfeestjes. Kortom, er is sprake van een positieve spiraal. Datzelfde proces zie je thuis. Het opstaan en naar bed gaan levert minder problemen op, het kind komt minder vaak in negatieve situaties terecht en krijgt daarom minder vaak straf. En vergeet de andere kinderen in het gezin niet: die komen met zo’n druk kind dat alle aandacht opeist maar al te vaak in de verdrukking. Wordt het kind met ADHD behandeld, dan bloeien de andere kinderen ook op.

Wil je meer informatie over ADHD behandelingen bij kinderen? Ga dan naar wat is ADHD en vind alle informatie die je nodig hebt.

Geschreven door Andries Korebits

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *