Dexamfetamine Retard Regenboog, bijwerkingen, ervaringen en hoe werkt het?

Eerste ervaringen met Dexamfetamine Retard Regenboog ADHD medicijn. Na methylfenidaat is Dexamfetamine de tweede keus in de medicamenteuze behandeling van ADHD. Bij ongeveer de helft van de patiënten die niet (voldoende) reageren op Methylfenidaat, geeft Dexamfetamine wel een goed resultaat. Uit literatuur blijkt dat Dexamfetamine even effectief is voor behandeling van ADHD symptomen als Methylfenidaat.

dexamfetamine verpakking
Voorbeeld van dexamfetamine tabletten.

Dexamfetamine langwerkende medicatie voor ADHD

Daarnaast geeft het op basis van klinische ervaring over het algemeen minder bijwerkingen en lichtere rebound klachten. Echter, er is minder onderzoek naar gedaan waardoor het voorlopig nog tweede keus is. Daarnaast bestond er tot voor kort geen langwerkende vorm van Dexamfetamine in Nederland, wat het gebruik ervan beperkte.

Dexamfetamine is twee keer zo sterk als Methylfenidaat waardoor de dosering ongeveer de helft van die van methylfenidaat is.

Waarom Dexamfetamine Retard?

Dexamfetamine heeft een werkingsduur van 4-5 uur bij volwassenen. Dit betekent dat volwassenen met ADHD 3 tot 4 keer per dag op tijd medicatie moet innemen om optimaal ingesteld te zijn. Hoe vaker medicatie ingenomen moet worden, hoe groter het risico is om doseringen te vergeten. Dit geldt zeker voor patiënten met ADHD die over het algemeen moeite hebben met plannen, vergeetachtig zijn en een slecht tijdsbesef hebben.

Langwerkende medicatie hebben daarom de voorkeur boven kortwerkende preparaten. In Nederland zijn er, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amerika, geen langwerkende Dexamfetamine preparaten beschikbaar. Om in deze behoefte te voorzien wordt sinds vorig jaar Dexamfetamine Retard vervaardigd door de Regenboog Apotheek te Alkmaar. Sinds mei 2011 worden hier al ervaringen opgedaan met behulp van het programma ADHD bij volwassenen van PsyQ Haaglanden

Wat is Dexamfetamine Retard?

Dexamfetamine retard wordt sinds een jaar bereid door de Regenboog Apotheek te Alkmaar. De techniek die wordt gebruikt om medicijnen te vervaardigen wordt reeds lange tijd ook voor andere medicatie gebruikt, waaronder voor Methylfenidaat Retard van dezelfde apotheek. De Dexamfetamine wordt geperst in een matrix waaruit de stof door diffusie geleidelijk vrij komt. De lege matrix tablet verlaat het lichaam via de ontlasting.

Dexamfetamine Retard kan door een arts via een aanvraagformulier of via de webapplicatie op naam van een patiënt besteld worden bij de Regenboog Apotheek. Deze wordt daarna in baxterverpakking bij de patiënt thuis of bij diens apotheek afgeleverd.

De afleverfrequentie kan ingesteld worden van eens per 7 dagen tot eens per 28 dagen. Het is aan te raden om tijdens de instelperiode de afleverfrequentie op eens per 7 dagen te houden zodat eventuele dosisveranderingen snel verwerkt kunnen worden.

Dexamfetamine bestellen?

Dexamfetamine retard wordt via het aanvraagformulier afgeleverd met een doorlopend recept, maar de duur kan nu via de webapplicatie individueel worden bepaald. Wijziging of staken van de medicatie moet rechtstreeks aan de Regenboog Apotheek worden doorgegeven pharder@regenboogapotheek.nl.

In dit overzicht vindt u de vergoedingen in het basispakket.

Ervaringen met Dexamfetamine Retard

Van 80 patiënten die ingesteld werden op Dexamfetamine Retard werden gegevens verzameld uit het dossier. We waren met name geïnteresseerd in de werkingsduur van het middel zoals aangegeven door de patiënten. Daarnaast is gekeken naar de dosering en frequentie van de medicatie inname. De patiënten waren allemaal eerst behandeld met Methylfenidaat en ervaarden daarbij onvoldoende respons of teveel bijwerkingen. De gemiddelde leeftijd van de patiënten was 36 jaar en 55 % was vrouw.

Werkingsduur van het medicijn

Van 70 van de 80 patiënten kon de werkingsduur van Dexamfetamine Retard achterhaald worden. De werkingsduur was gemiddeld 8 uur met een spreiding van 4 – 13,5 uur. 80% van de patiënten had een werkingsduur tussen de 6 en 10 uur. De gemiddelde dagdosering van was 34 mg met een spreiding van 7 – 75 mg. Over het algemeen werd gestart met één (ochtend)dosering en werd de dosering verhoogd op geleide van effect en bijwerkingen. Aan de hand van de werkingsduur werd een tweede en soms een derde dosering van het nieuwe medicijn, dan wel kortwerkende Dexamfetamine toegevoegd, afhankelijk van de benodigde werkingsduur tot bedtijd.

90% van de patiënten kwam uit op een één- of tweemaal daagse dosering van Dexamfetamine Retard met eventueel aanvullend kortwerkend Dexamfetamine. Er werd geen verband gevonden tussen de dosering en de werkingsduur van deze medicatie.

Conclusies ADHD Dexamfetamine Retard medicijn

Dexamfetamine retard heeft een gemiddelde werkingsduur van 8 uur waardoor de inname frequentie tot de helft kan worden teruggebracht vergeleken met kortwerkende dexamfetamine. Dit is van groot belang voor de therapietrouw en daarmee de effectiviteit van de behandeling van ADHD.

De meeste patiënten hebben voldoende aan 1 of 2 doseringen per dag. Omdat er in Nederland nog geen merkpreparaat met langwerkende dexamfetamine beschikbaar is, is deze magistrale bereiding een welkome aanvulling op de medicamenteuze behandelmogelijkheden voor ADHD.


bronnen en auteurs: Regenboogapotheek, psyq, hillal basalan, maaike van gent, denise bijlenga, annet bron en sandra kooij

4 gedachten over “Dexamfetamine Retard Regenboog, bijwerkingen, ervaringen en hoe werkt het?”

 1. Ik heb sinds kort deze medicatie en ben erg tevreden over. De kortwerkende dexamfetamine is bij mij vaak al na 3 uur uitgewerkt dus dan moet ik de hele dag door er aan denken om bij te slikken en dit geeft nogal een effect van ‘pieken en dalen’. de langwerkende is veel geleidelijker , ik heb soms zelfs nauwelijks door of het werkt. In het begin ervoer ik ook nauwelijks rebound savonds, wat ik met kortwerkende wel heel erg had.
  Echter zit ik sinds deze week met het probleem dat ik ’s middags rond 15 uur niet zo goed meer voel (ik neem 20 mg retard om 9 uur). Ik ben dan heel afwezig, kan me niet goed concentreren, ben somber. Ik weet zelf eigenlijk niet goed of dit het uitwerken van het medicijn is (‘rebound’)of dat de concentratie op dat moment te hoog is. Vaak blijf ik me dan nog de hele avond afwezig voelen dus ik denk zelf dat het uitgewerkt is. Maar als ik dan kortwerkende bijslik heeft het vaak een averechts effect en voel ik me nog meer afgevlakt.
  Komt dit probleem vaker voor en wat wordt er dan aan gedaan? later op de dag nog een langwerkende nemen of juist een kortwerkende en zo ja, hoe laat? tot nu toe heb ik hier dus met kortwerkende bijslikken geen succes gehad maar misschien is het tijdstip van inname of de dosis niet goed. Mijn huisarts heeft niet zoveel ervaring met deze retard vorm helaas.
  ik hoor graag van jullie tips of ervaringen!

  1. Beste Bart,
   Het is nu 4 1/2 jaar nadat jij jouw reactie schreef op het artikel Dexamfetamine Retard Regenboog. Ik lees het net. Ook ik gebruik Dex retard (ca 12-15 mg, 2 maal daags), en vond het in het begin heel prettig. Maar nu, een paar maanden later, is het anders. Ik herken veel van wat je schrijft, de afwezigheid, mijn vraag of ik nu over- of juist onderdoseer en ook de huisarts die heel aardig is, maar hier weinig van weet. Ik ben benieuwd hoe het je vergaan is, en hoe het nu met je gaat. Misschien dat dat mij helpt om te weten wat ik nu moet doen. Maar vooral hoop ik dat het goed met je is. Want het dagelijks leven valt niet mee, als je zo vaak afwezig voelt.
   Ik hoop van je te horen, ook als je liever niet inhoudelijk reageert.
   Met een hartelijke groet, Hester

   1. Hoi Hester en Bart

    Ik zelf gebruik lisdexamfetamine van elvanse, dit werkt naar mijn idee een uur of 10 dus dat is misschien het proberen waard.
    Wel ervaar ik ook dat zodra het is uitgewerkt ik meteen weer heel erg in mijzelf gekeerd raak en erg dromerig wordt. Een kortwerkende heeft daar dan weinig invloed meer op. Zijn jullie al iets opgeschoten of worstelen jullie ook nog steeds met hoe en wat? Als iemand voor mij de gouden tip heeft hoor ik die graag!

    Groetjes Roy

    1. Goedemiddag Roy,

     N.a.v. de reacties van jou, Bar en Hester schrijf ik jou aan.
     Heb jij toevallig al een reactie van hen gehad?

     Vandaag namelijk begonnen met dexamfetamine 2 mg retard van de regenboog om te ervaren wat het met mij doet in vergelijking met 5 mg Tentin.

     Lees graag je reactie.

     Groet,

     Joost Nijsen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *