Ervaringsdeskundige & Inspiratietrainer

ADHD ErvaringsdeskundigeVolgens hoogleraar Piers Steel, ervaringdeskundige ADHD en motivatie onderzoeker aan de universiteit van Calgery, laat de moderne mens zich vaak verleiden tot uitstellen van vervelende klussen. Volgens hem zijn mensen nu eenmaal gebouwd op bevrediging in het Hier en NU, en NIET om ons te houden aan deadlines met een lange termijn.
Wat is het meest gebruikte excuus voor uitstel? ONDER DRUK PRESTEER IK BETER!!!!!
Mensen denken dat, omdat ze vlak voor de deadline het meest gemotiveerd zijn om iets te doen. Ze denken dat ze dan ook het creatiefst zijn. Maar creativiteit heeft een incubatietijd nodig, en een aantal valse starts. Het is logisch dat, als je alleen op het laatste moment werkt, daar al je creativiteit zit. Want dat is het enige moment waarop je ECHT werkt!!! Je ziet juist dat mensen die het van het laatste nippertje moeten hebben, vrijwel altijd de meest voor de hand liggende oplossing kiezen..
En mensen met ADHD hebben nog meer last van uitstel gedrag. Hoe vaak hoor ik niet in mijn praktijk dat een opdracht waar drie weken voor staat, pas in de laatste dagen wordt uitgevoerd. Met alle moeilijkheden en frustraties van dien. Hoe los je dat op?
Door de opdracht in stukken te snijden en aan elk stuk een tijdslimiet te geven waarop de deelopdracht moet worden opgeleverd. Het voordeel is dat de opdracht niet op de het laatste moment wordt voltooid, maar geleidelijk aan.
Geschreven door Frits van Noortwijk

Geef een reactie