Experiment: Hoe een schaal koekjes denk- kracht aantast en wat dat te maken heeft met jouw ADHD

adhd experimentVergroot je mentale uithoudingsvermogen. Niets is zo moeilijk voor ADHD’ers om je hoofd bij de gewone dagelijkse taken te houden. Zonder dat er een deadline is, of je partner/ouder boos op je wordt. Zonder dat er een grote motivator voor die taak is zoals iets heel leuks gaan doen of een bak geld verdienen. Zonder dat er externe stimulans is om je aan het werk te houden. Zeg maar de gewone dagelijkse dingen als je huis opgeruimd houden, om daarna de ijskast in te ruimen en dan niet niet overhaast vol te proppen. Om vervolgens de paperassen op de juiste stapeltjes te leggen, de flessen naar de glasbak te rijden.
In plaats van simpele klussen gewoon te doen zijn we juist vaak hier half mee aan de gang gegaan. Waarom dit moeilijk is beantwoord ik hieronder. Eerst even een anekdote die je zo vaak tegenkomt. De met was volgeladen wasmachine die ook bijna aangezet was maar dat was er dan weer net niet van gekomen.
Met bijtende opmerkingen van levenspartners die uren later zeggen:

‘kun je die niet gewoon even aanzetten?’

We kennen de kleurrijke voorbeelden allemaal wel.

ADHD experiment met koekjes

Het mooiste voorbeeld hoe afleiding denkkracht en concentratievermogen kost is het koekjes experiment. Dit experiment verklaart ook waarom we soms niet komen aan daadwerkelijk doen van de taak. Afleiding kost denkenergie. Ik heb het voorbeeld van Ari Tuckman. In een wetenschappelijk experiment naar afleiding werden twee groepen studenten aan het oplossen van wiskundige puzzels gezet. Bij een groep werd een schaal met chocoladekoekjes midden op tafel gezet.

Welke groep kreeg de puzzels niet voor elkaar? Juist. De groep die werd afgeleid door de schaal koekjes.

Waarom is dit voorbeeld belangrijk? Omdat het aantoont dat kleine afleidingen ervoor zorgen dat je zo veel denkkracht inlevert dat je de taak niet voor elkaar krijgt. De tragiek van ADHD in een notedop. Afleiding kost dus mentale werkkracht, zo maakt het onderzoek duidelijk.

Voorkom

Daarom benadrukken we bij KRACHT altijd om afleidingen te voorkomen zodat je dan ook niet de verleiding hoeft te weerstaan. Focusboosters, siteblockers, tomato-werkritme, geen alarmgeluiden op je smartphone etc…

Mentaal

Daarnaast benadruk ik altijd dat je mentale uithoudingsvermogen kunt vergroten. Dat werkt niet anders dan een work out in de sportschool. Je schrijft je taken op, je gaat ze doen en je loopt na of het goed gedaan is. Uitermate gestructureerd dus. Zo creëer je nieuwe gewoontes. Alles in je zal zich hiertegen verzetten. Want je hoofd schreeuwt om impulsen. Ik lever dat gevecht zelf ook op dagelijkse basis. Dat stemmetje dat je impulsen aanreikt is je ADHD. Door desondanks door die mentale pijngrens te gaan vergroot je je aandachtsvermogen. Zoals je ook je conditie verbeterd door wekelijks naar de sportschool te gaan.


Reacties

Geef een reactie