Als je het niet lukt om waar te maken wat je beloofd

Kun je waarmaken wat je hebt beloofd? En krijg je het op het afgesproken moment af? Voor veel te veel adhd-ers is het antwoord op deze vraag: ‘ik zou het zelf graag geloven.
Het is ook een van de grootste verworvenheden van behandeling dat je op een dag deze vaardigheid onder de knie hebt. Dat je gedaan hebt wat je je hebt voorgenomen, dat je hebt geleverd wat je andere hebt beloofd. En er overzicht over te hebben!

Hoe voorkom je dat iemand anders voor je inspringt en het werk voor je gaat doen

Ik heb zelf ook met dit bijltje gehakt, daarover zo meer. Als je een geschiedenis hebt om met de beste bedoelingen mee te doen met groepjes, projecten voor school en werk, of dingen toezegt aan vrienden, en dat het op het laatste moment met kunst en vliegwerk nog voor elkaar moet komen. Of net niet. Of te laat. Of een ander is voor je ingesprongen en heeft het voor je gedaan.

Kortom: het toezeggen van dingen, zaken regelen, dat is een proces waar je adhd-zwakheden een verstorende rol spelen.

Als ik de teugels laat vieren krijg ik stress: heb ik nog wel overzicht?

Ik ben ook blij dat ik me zelf zo goed kan ondersteunen dat ik wel behoorlijk overeind blijf in mijn projecten en verantwoordelijkheden. Maar soms slip ik hiermee en dan voel ik wat ik vroeger voelde. Een voorbeeld. Ik had toegezegd een uitje voor elkaar te organiseren. Ouders en kinderen samen naar een gameschietbaan.
Ik had mijn boekje waarin ik gedurende dag de taken die ik te doen heb bijhoudt niet gebruikt. Ik dacht, laat maar even zitten. Even uit de rol vallen nu. Even de druk er af, ik doe het nu uit mijn hoofd en het komt vandaag vast wel goed. Dus voor het voetbaluitje had ik niks opgeschreven..
En ja hoor. Aan het einde van de dag was ik het overzicht kwijt. Dat is de prijs die ik betaal als ik me zelf overschat. Maak ik vandaag na waar wat ik heb beloofd? Ik weet het niet zeker, want ik heb het overzicht niet. Het kwam goed, daar gaat het niet om. Maar het roept een oud gevoel op. Want voor mijn diagnose had ik dit gevoel de hele dag.
Achteraf bezien is het voelen van druk om een takenboekje bij te houden en na te lopen minder stressvol dan de druk dat je het overzicht kwijt bent en anderen de verantwoordelijkheid moeten overnemen.Waar het om gaat is dat ik ik zelf beter af ben als ik gewoon lekker mijn tools blijf toepassen.
Nooit echt ontspannen
De druk dat je nooit zeker weet of het goed zal gaan geeft ook een continue onrust. Je bent nooit zeker, het komt bij mij met een soort ondergevoel van paniek dat er de hele dag is. Altijd in de startblokken om al improviserend een verkeerd gelopen project te redden!

Maar echt ontspannen ben je dan nooit.

Dit maakt het moeilijk om te ontspannen. Dit kan je ook in de weg zitten om dingen aan te pakken of om dingen te beloven. Het is een vorige keer ook al mis gegaan. Als je op het punt staat om een verplichting aan te gaan spreekt een innerlijk stemmetje je toe: ‘je weet hoe dit de vorige keer is afgelopen!’ De lessen uit het verleden zorgen ervoor dat je je verwachtingen naar beneden bijstelt voor de toekomst.

Handige tools

Hoe kun je hierin beter worden?

  • Tool 1: schrijf al je taken en afspraken op. Zet ze in je agenda, hou je taken bij in een boekje of in je telefoon. Doe niet langer of je het wel kunt onthouden.
  • Tool 2: zeg niet te veel toe. Je bent geneigd om snel ja te zeggen, maar dan hou je geen rekening met je ADHD. Dus zeg alleen maar dingen toe als je er een moment over nagedacht hebt en ingeschat of je er tijd en gelegenheid voor hebt. Nee zeggen kun je leren.
  • Tool 3: Leer je excuses te maken als zaken toch mis lopen. Dat hoort ook een beetje bij ADHD, dat het wel eens mis loopt. Dan doen alsof het nt wel meevalt maakt je geen betrouwbare partner/vriend/collega. Dus dan is het beter om excuses te maken en je goede wil te laten zien.

Reacties

Geef een reactie