Kinderen met ADHD

ADHD komt veel voor bij kinderen. Soms word de diagnose pas later gesteld en vallen er dan veel puzzelstukjes over het gedrag op hun plaats. Een kind met ADHD is sneller afgeleid, drukker dan de rest en doet vaker dingen zonder er bij na te denken. Dit kan problemen opleveren, zowel thuis als op school, maar ook in de omgaan met leeftijdsgenootjes. Ouders kunnen leren hoe ze omgaan met de ADHD van hun kind, met behulp van medicatie kan het ook een stuk rust geven.



Wat is ADHD

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Een kind met ADHD is veel drukker als zijn leeftijdsgenootjes en heeft moeite met de concentratie. Ze zijn druk, ook wel eens hyperactief genoemd en doen dingen zonder er eerst over na te denken. Dit kan nog wel eens tot een probleem leiden. Door het gedrag zijn er vaak problemen op school, maar ook thuis en in clubjes of bij de omgaan met vriendjes en vriendinnetjes. Als deze problemen langer duren dan een half jaar en het gedrag er al was voor dat het kind 12 jaar werd, dan word vaak de diagnose ADHD gesteld. Er zijn uitzonderingen bekent waarbij een kind met ADHD juist niet druk was maar heel dromerig. Wel zijn er dan problemen met concentreren. In deze gevallen krijgt men de diagnose ADD. De H van hyperactief word dan weg gelaten.

Kenmerken van een kind met ADHD

Als ouder houd je het gedrag van jouw kind altijd goed in de gaten. Wanneer je bepaalde kenmerken gaat zien in het gedrag is het verstandig je kind te laten testen op ADHD. Kenmerken kunnen onder andere optreden op school, thuis, sportvereniging etc.. Het druk doen en moeilijk kunnen concentreren zijn vaak de eerste symptomen die worden opgemerkt. Meer ADHD kenmerken zijn; het alles half doen, slordigheidsfoutjes, vaak iets kwijt zijn, snel afgeleid zijn en vaak iets vergeten, zijn symptomen waarbij er snel aan ADHD gedacht kan worden.

Symptomen ADHD bij kinderen

Symptomen die we vaak bij kinderen met ADHD zien zijn bijvoorbeeld het onrustig bewegen of het zogenaamde wippen op een stoel. Maar ook het niet stil kunnen blijven zitten, overal op willen klimmen en geen rust nemen zijn kenmerken die al snel duidelijk worden bij kinderen met een ADHD aandoening. Wanneer een kind met ADHD begint te praten is dit vaak snel, onrustig en erg veel. Je kunt er zelf bij wijze van spreken “moe” van worden. Op hun beurt wachten is door de onrust erg moeilijk en hierdoor onderbreken ze vaak andere kinderen of volwassenen die aan het woord zijn.

Hoe ontstaat ADHD

De oorzaak van ADHD is nog altijd niet duidelijk. Wel is gebleken dat in sommige families het vaker voorkomt als in andere. Echt erfelijk is het echter niet. Ook is teveel suiker en kleurstoffen geen duidelijke reden voor ADHD. Hierna is onderzoek gedaan maar geen duidelijk bewijs gevonden.

Behandeling van ADHD bij kinderen

ADHD bij kinderen kan op verschillende manieren worden behandeld. Belangrijk hierbij is wel dat ook de omgeving ondersteuning krijgt in het leren omgaan met de ADHD van hun kind. Wanneer de diagnose ADHD is gesteld, is het belangrijk eerst een duidelijk behandelplan op te stellen met de behandelaar. Wat word er van de behandeling verwacht, hoe ziet de behandeling eruit en belangrijk, wanneer is de behandeling geslaagd? Een behandeling kan bestaan uit gedragstherapie, eventueel in combinatie met medicatie.

Advies voor ouders van een kind met ADHD

Elk kind is anders en elke kind gaat dan ook anders om met ADHD. Wat voor de een heel goed werkt, kan voor de ander minder of totaal niet werken. Dit zal je helaas zelf moeten gaan ondervinden door het uit te proberen. Enkele tips om te leren omgaan met de ADHD van jouw kind:

  • Zorg dat je altijd de zelfde regels aan houd. Plotselinge verandering kan een kind met ADHD in de war brengen en onrustig maken.
  • Maak een duidelijke planning. Vertel elke ochtend hoe de planning van die dag er uit ziet. Wat gaan we doen, wanneer gaan we eten? Eventueel kun je hierbij een schrijfbord en plaatjes gebruiken.
  • Zorg voor regelmaat. Eet op vaste tijden, sta op vaste tijden op en laat je kind op vaste tijden naar bed gaan.
  • Vaste eet gewoontes. Eet altijd aan tafel, of altijd op de bank, maar niet de ene keer aan tafel en de volgende dag weer op de bank. Dit kan voor verwarring zorgen.
  • Wees duidelijk. Zorg dat je duidelijk verteld wat je van jouw kind verwacht. Wanneer je wilt dat hij iets doet, hoe en waarom. Gebruik duidelijke en korte zinnen.
  • Leg spullen op een vaste plaats. Zo voorkom je dat jouw kind steeds iets kwijt is en hierdoor nog vergeetachtiger en onrustiger wordt.
  • Beloon goed gedrag, voor elk kind geld belonen is beter dan straffen. Belonen hoeft niet altijd met geld of snoep, het kan ook met een complimentje of een extra knuffel.
  • Wees duidelijk in wat wel en niet mag en vertel daar ook bij wat de consequenties zijn als het toch wordt gedaan.
  • Maak afspraken en noteer deze. Niet alles tegelijk, geef je kind de tijd om de afspraken te leren kennen.
  • Benadruk het positieve gedrag. Dit geeft een kind extra zelfvertrouwen.
  • Onthoud dat het soms lijkt dat kinderen met ADHD niet luisteren. Dit doen ze niet expres, maar komt voort uit de moeite met concentreren. Houd daarom het kort en bondig, ze zullen het dan eerder onthouden als dat je er een lang verhaal van maakt.
  • Houd er rekening mee dat het iets langer duurt voor je kind iets heeft geleerd. Probeer dus niet meteen een heel hoofdstuk te laten lezen, maar deel het op in gedeeltes.
  • Zorg voor genoeg beweging. Geef je kind bijvoorbeeld een klusje waarbij het zich volop kan bewegen. Het zal dan zowel voldoening hebben van het bewegen als dat het een klusje voor zijn ouders heeft gedaan. Ook een sport met veel beweging is heel goed voor kinderen met ADHD.
  • Ga er van uit dat niet alles in 1 keer goed gaat. Kinderen met ADHD hebben meer uitleg en meer oefening nodig als andere kinderen.
  • Zorg dat je met jouw partner op 1 lijn zit qua opvoeding en regels. Verwarring betekent onrust bij een kind met ADHD.

Training voor ouders van een kind met ADHD

Voor ouders van een kind met ADHD zijn er speciale trainingen. Hier in leer je omgaan met het gedrag van jouw kind. Ook hoe je dit gedrag kunt veranderen, hoe je duidelijk kunt zijn naar jouw kind, of hoe je het beste kunt reageren op zijn of haar gedrag. Waar veel ouders
moeite mee hebben en wat geleerd kan worden in een training, is het aanpassen van de verwachtingen naar je kind toe. Uiteraard had je ideaal beelden toen je kind werd geboren en zal je deze nu moeten aanpassen. Lastig, maar niet onmogelijk!

ADHD en medicijnen

Wanner de diagnose ADHD is gesteld word er meestal eerst gestart met gedrag therapie. Deze kan eventueel hierna worden uitgebreid met medicatie. Deze medicijnen kunnen er voor zorgen dat het kind rustiger wordt en zich beter kan concentreren. Medicijnen kunnen ook bijwerkingen hebben, zoals minder zin in eten, minder goed slapen of wat somber worden. De meeste bijwerkingen verdwijnen na 1 a 2 weken. Is dit niet het geval raadpleeg dan een huisarts. Kinderen onder de 6 jaar krijgen over het algemeen geen medicijnen
voorgeschreven.

ADHD en voeding

Gezond eten is altijd belangrijk, dus ook voor kinderen met ADHD. Zorg daarom voor een gevarieerd eetpatroon met bijvoorbeeld veel groenten en fruit, aardappelen, brood, rijst en pasta en weinig snoep, frisdrank, koekjes en chips. Ondanks dat de verhouding tussen te veel suiker en ADHD niet wetenschappelijk is aangetoond, is minder suiker voor elk kind gezond en zijn sommige ouders er van overtuigd dat dit helpt bij het drukke gedrag van hun kind. Zij geven hun kind ook vaak extra visolie, omega 3- en omega-6 vetzuren. Het is niet bewezen dat het
helpt, maar kwaad kan het zeker niet.

Gaat ADHD ooit over?

Bij veel kinderen verminderen de klachten van ADHD wanneer ze ouder worden. Zo worden kinderen minder onrustig als ze ouder worden. Bij zelfs 3 op de 10 kinderen verminderen de klachten zodanig dat men het geen ADHD meer mag noemen. De andere 7 worden vaak wel rustiger als ze ouder worden, maar voelen zich van binnen nog wel vaak onrustig. Ook het moeilijk concentreren is een klacht die meestal altijd wel zal blijven.