ADHD onderzoeken wel of niet doen? Wij hebben hier wel voor gekozen..

Moet je ADHD laten onderzoeken of juist niet? Ja, we hebben inmiddels aardig wat te stellen in huize Sterenberg. De sova training van Cilene is nog in volle gang, de thuisbegeleiding voor haar net afgesloten en natuurlijk was ik er zelf ook nog. Marick hebben we inmiddels ook laten onderzoeken, want ook hij is een beetje druk en impulsief.. klein beetje maar.


diagnose ADHD laten onderzoeken

Starten met ADHD onderzoek

Na hem al een paar keer van de vensterbank, hangend uit het raam te hebben getrokken, een paar kattenlevens te hebben moeten redden en af en toe die van Marick er bij, hebben we besloten om Marick ook maar eens te laten onderzoeken.

Het laten onderzoeken op een ADHD diagnose is geheel vrijwillig en is et verplicht.

Impulsief, Enthousiast en Sociaal

Marick is echt heel impulsief, geen moment uit het oog te verliezen, maar ook heel enthousiast en sociaal. Hij loopt op de peuterspeelzaal bijvoorbeeld elk kind dat ie tegenkomt omver, omdat ie eerst de juf een goedemorgen wil wensen. Heel lief bedoeld natuurlijk, maar een beetje sneu voor de andere peuters…

Sterke emoties

Tijdens zijn onderzoek wordt al snel duidelijk dat het een knulletje is met hele sterke emoties, zowel negatieve als positieve. Hij trekt zijn eigen plan en laat zich niet door de onderzoeker van zijn stuk brengen. Hij is erg beweeglijk en stuitert van het ene naar het andere. Krijgt een driftbui, een breath-holding spells aanval, en reageert zijn woede af op Cilene omdat ze nog een kleurtje in haar handen heeft die volgens hem in de kleurdoos had moeten liggen.

Onbegrip omgeving

De psycholoog ziet dit even aan om ons vervolgens de volgende vraag te stellen: “Krijgen jullie veel onbegrip uit jullie omgeving? “waarop wij in koor het antwoord JA geven. Hij kijkt eens en zegt dan: “Nou, dat snap ik niet, want het is zo duidelijk” Tja, ik was even vergeten dat ik daar zat met mensen die situaties goed in kunnen schatten… Ik was me al steeds aan het verontschuldigen voor zijn gedrag….

ADHD kenmerken

Hij heeft heel duidelijk ADHD kenmerken, is hypergevoelig (heftige emoties) en heeft een tak van PDD-nos die niet zo bekend is. Bij PDD-nos zie je meestal kinderen die in hun eigen wereldje leven, hun eigen lijn trekken en meestal wat angstig zijn voor nieuwe situaties. Nu heeft de andere tak (waar bij Marick aan gedacht wordt) een aantal hele andere kenmerken. Deze kinderen zijn juist heel sociaal(soms te sociaal) en op anderen gericht, maar wel nog steeds hun eigen lijn trekken. Dit herken ik absoluut in Marick. Hij papt met iedereen aan, maar loopt ook zomaar met anderen mee. Hij kijkt niet op of om om te kijken of Wim of ik nog wel in zijn buurt zijn. Nu lijkt dat af en toe nog vertederend (is het natuurlijk ook), maar ik heb ook al situaties meegemaakt dat ik dat absoluut onprettig vond.

Diagnose niet definitief

Nu is het zo dat er nog niet definitief een diagnose gesteld kan worden omdat bij Marick zijn leeftijd een rol speelt, waardoor er factoren ontbreken. Die kunnen pas getest worden als hij een jaar of 4 is en naar de basisschool gaat. Daarom heeft hij de diagnose regulatiestoornis gekregen.


Thuisbegeleiding

Daar had ik nog nooit van gehoord, maar we gaan er weer mee aan het werk met opnieuw thuisbegeleiding, maar nu dan voor Marick. Dit blog had ik al geschreven in 2009 en stond toen ook op hyves. Maar dat is al weer een hele lange periode geleden.

Update en aanvullende informatie: Mijn dochter van 14 heeft de diagnose ADHD, PDD-nos en een angststoornis. Mijn zoon; inmiddels 4 jaar is nu officieel onderzocht en heeft de diagnose ODD. Ik zelf heb ADD en nog wat aanverwante dingetjes…



Reacties

Geef een reactie