Mediteren en ADHD gaat dat samen?

“Maar ik heb ADHD, ik kan toch helemaal niet mediteren? Ik kan niet eens 3 seconden stil zitten, laat staan 20 minuten.” Dit is het nummer 1 antwoord dat je hoort als je een ADHD-er voorstelt om te gaan mediteren. En dat weet ik, omdat ik er ook zo een was. Tegenwoordig leef ik bij het volgende principe:
“Whether you think you can, or you think you can’t, you’re right”
Deze quote van Henry Ford (je weet wel, van die auto’s) geeft in één zin de kracht van je eigen overtuigingen aan. En vooral de valkuil van je eigen beperkende overtuigingen. Als je denkt dat je iets niet kan is de kans inderdaad heel groot dat je het niet kan. Gelukkig is het andersom ook het geval: als je denkt dat je iets wel kan, is de kans ook heel groot dat je het inderdaad kan. Dat geldt uiteraard niet voor alles, laten bijvoorbeeld de audities van Idols feilloos zien. Maar dit terzijde.

Wat is mediteren

Veel mensen zien mediteren nog altijd als in lotushouding (met gekruiste knieën) zitten, de handpalmen naar boven en ‘ohm’ geluiden maken. Drie uur lang. De gedachte dit te moeten volhouden is voor iedereen overweldigend, laat staan voor een ADHD-er. Gelukkig hoeft dit niet. Er staat geen tijdslimiet op hoe lang een meditatie moet duren, alhoewel, net als bij elk ander onderwerp, de meningen hierover verdeeld zijn.
voorbeeld lotushouding
Mediteren in zijn zuiverste vorm is stil worden. Alleen maar ‘zijn’. Je niet laten leiden door je gedachten. Jij bent niet je gedachten, jij bent degene die in staat is deze gedachten te observeren. De stille kracht achter de gedachten. Eigenlijk is dit een natuurlijke staat, maar zijn we vergeten hoe we deze staat van ‘zijn’ kunnen bereiken. Door meditatietechnieken kun je jezelf deze natuurlijk staat opnieuw aanleren. Door je gedachten te observeren en hier niet over te oordelen.

Voordelen meditatie

“Allemaal leuk en aardig, maar waarom zou ik moeten mediteren?”
Nou, je ‘moet’ natuurlijk helemaal niets, maar mediteren kan je wel heel veel brengen. Er zijn wel 100 voordelen te noemen van meditatie. De meest belangrijke zijn:

  • Minder stress
  • Meer focus
  • Minder angst
  • Beter in staat emoties te reguleren
  • Minder slaap nodig
  • Diepere ontspanning

En dit zijn nu net de zaken waar ADHD-ers uitdagingen in ondervinden.

Nadelen meditatie

Ondanks de vele jubel verhalen van mensen die al jarenlang mediteren, is het geen wondermiddel. Mediteren op zich maakt je niet gelukkiger, of minder gestresst, of minder angstig. Sterker nog: in het begin is het vaak zo dat je meer stress ervaart, of juist meer angst. Omdat je het nu zonder afleiding observeert. Meditatie is dus niet een quick fix of een one size fits all oplossing. Je moet voor jezelf nagaan welke manier voor jou het prettigst is en dat is heel persoonlijk.

Mediteren: hoe doe je dat?

Er zijn honderden, zo niet duizenden vormen van meditatie. Van meditatie tijdens het lopen, of juist in lotushouding, of zittend, of liggend, wel gefocust op ademhaling, niet gefocust op ademhaling, geleide meditaties. Je kunt het zo gek niet bedenken.
Zoals eerder al gezegd is de basis van meditatie om terug te keren naar de staat van ‘zijn’. Met een hoofd waarin de gedachten als een balletje in een flipperkast doorheen schieten is dat zeker in het begin niet eenvoudig.
In de onderstaande video legt een boeddhistische monnik goed uit hoe je je ‘apenbrein’ tot rust kan brengen.

Denk je nu: “Ja maar, ja maar, ja maar. Ik kan toch nooit zo lang stilzitten!“ Dan heb ik goed nieuws voor je: Dat hoeft ook helemaal niet. Je kunt mediteren in een positie die voor jou het prettigste is. Liggend, zittend, lopend,, fietsend (dan wel graag je ogen open houden als je niet op een hometrainer zit), op je hoofd staand. Het maakt niets uit. Zolang jij je er maar prettig bij voelt.

Persoonlijke ervaring

Zelf mediteer ik nu elke dag 20 minuten, liggend in bed. Meteen na het afgaan van m’n wekker ‘s ochtends. Dit is voor mij goed vol te houden, omdat ik nu weet dat ik nog even in m’n lekkere warme bedje mag blijven liggen en ik mediteren heel fijn vind. In plaats van de wekker een paar keer op snooze te drukken ga ik nu graag mediteren en sta daarna verfrist op. Ja echt. Mijn ochtenden verlopen ook een stuk relaxter. In plaats van elke dag een nieuwe aflevering van ‘De Grote Improvisatieshow’.
Ik heb er een app voor, waarbij ik dan meestal kies voor de zelf-meditatie timer. Dan heb je een fijn gong- geluid bij het begin, halverwege en aan het einde van de meditatie. Uiteraard kan dit ook met je eigen wekker, dan zou ik wel kiezen voor een wat vriendelijker wektoon dan de standaard wekker. Ik ben begonnen met 2 minuten. Dat vond ik al lastig zat om vol te houden. Naarmate je het vaker doet, wordt het gemakkelijker en kun je het langer proberen. En is het ook fijner om het langer te doen. ‘Men’ zegt dat 20 minuten mediteren gelijk staat aan 3 à 4 uur slaap. Of dat helemaal waar is, laat ik in het midden, maar ik merk wel verandering. Sinds ik ben begonnen met mediteren, ben ik veel minder vermoeid. En dat alleen vind ik al een grote plus!

En hoe nu verder?

Mediteren bij ADHD vind ik een aanrader. Hoe je dat invult, is aan jou. Het is heel persoonlijk. Gelukkig hebben we het internet! En er zijn ook een aantal leuke apps. Zoals je hier kunt lezen. Mediteer jij ook? en wat zijn jouw ervaringen? Of dacht je altijd dat het niets voor jou is? Laat het hieronder weten!

44 jaar en een vrouw met ADHD, moeder van 2 dochters, waarvan 1 ADHD en ik ben coach voor vrouwen met ADHD www.jorjoy.nl. Ook maak ik een ADHD bij vrouwen podcast en schrijf ik op ADHDblog regelmatige interessante artikelen over AD(H)D.

Geef een reactie