Neurofeedback behandeling en hoe werkt het..

Neurofeedback is een nog alternatieve behandeling voor mensen met ADHD. Neurofeedback werd ruiim 15 jaar geleden al toegepast in de Verenigde Staten. Het principe van neurofeedback is gebaseerd op het (Q)EEG-scanbeeld van een ADHD’er. Een Q-EEG scan geeft een goed driedimensionaal beeld weer van onze hersenen, in dit geval mensen met AD(H)D. Daar kun je ook meer over lezen in dit artikel.
Het onevenwicht tussen trage (bijzaken) en snelle (hoofdzaken) hersengolven wordt bijvoorbeeld geregistreerd en weergegeven op een computerscherm. Wanneer echter de trage onder een bepaald niveau èn de snelle hersengolven boven een bepaald niveau komen, komen er punten bij op een teller. Hierdoor wordt men gestimuleerd om de hersengolven langer op ditzelfde niveau (dus op een geconcentreerd niveau) te houden.


Neurofeedback behandeling

Door de positieve feedback merkt men dat dit niveau langer gerekt kan worden en dus de concentratie van de AD(H)D’er. Hierbij is het echter wel noodzakelijk dat men regelmatig deze neurofeedback ondergaat, dat men een minimum van 30 sessies volgt, èn dat ze nog regelmatig moet worden onderhouden in de maanden nadat de behandeling vruchten heeft afgeworpen.
De combinatie van klassieke en chaosbeheersing-neurofeedback kan volgens verschillende studies AD(H)D volledig verhelpen. Eén studie van Lubar maakt melding dat neurofeedback bij een groep van 51 mensen met AD(H)D na 10 jaar nog steeds stabiele resultaten gaf. In Nederland wordt deze behandeling door verzekeraars vaak niet of maar gedeeltelijk vergoed.

Neurofeedback video uitleg


In 2009 is in samenwerking met onderzoekers van de Universiteit van Tübingen (Duitsland), de Radboud Universiteit Nijmegen, Brainclinics en het EEG Resource Instituut een Meta-analyse uitgevoerd. Een meta-analyse is een analyse waarbij alle onderzoeken uit het verleden zijn meegenomen, die het effect van Neurofeedback bij ADHD hebben onderzocht. In totaal zijn er 15 onderzoeken meegenomen met een totaal van 1194 patiënten.

Neurofeedback effectieve behandelmethode

Op basis van dit onderzoek kan inderdaad geconcludeerd worden dat Neurofeedback als bewezen en effectieve behandelmethode gezien kan worden voor de behandeling van ADHD.
Uit deze analyse bleek dat Neurofeedback behandeling een grote en klinisch relevante verbetering gaf op impulsiviteit en aandachtsproblemen en een redelijke verbetering op hyperactiviteit. Tevens werd een bevestiging gevonden van een aantal kritiekpunten die door andere onderzoekers in het verleden zijn geuit; zo bleek dat randomisatie (patiënten, proefpersonen of proefdieren op basis van toeval (loting) worden toegewezen aan een van de Neurofeedback groepen het experimenteel onderzoek) inderdaad een vereiste is voor betrouwbaar onderzoek. Ondersteuning van deze conclusies kwam van een tweetal met randomisatie en adequate controlegroepen werkende studies uit 2009.

Effectiviteit Neurofeedback behandelingReacties

2 reacties op “Neurofeedback behandeling en hoe werkt het..”

 1. Claudia avatar
  Claudia

  Helemaal mee eens! Toen ik bij de kinderarts kwam met mijn zoontje van 4 en te horen kreeg dat hij ADHD had en aan de medicatie moest, dacht ik: Echt niet!
  Zou jij je kind drugs geven ? vroeg ik de arts. Want deze medicatie valt onder de opiumwet en is te vergelijken met cocaine en speed! Mijn kind van 4 jaar! Never.
  Toen ben ik research gaan doen! Lang leven het web!
  En ja hoor kwam bij Neurofeedback en ging er alles over opzoeken.
  Ben met hem gestart ( hij was het jongste kind) en hij heeft nu 13 sessies gehad en het gaat super!
  We gaan nu even een stopperiode doen in de vakantie en dan aan het einde van de vakantie gaan we bekijken hoe de situatie op dat moment is en weer starten met 1 of 2 keer per week en dan misschien nog 1 x per maand.
  De arts geeft ook aan dat hij het heel goed doet en de training als een speer doorloopt. Zijn hersenen reageren echt heel goed erop!
  Dus een aanrader voor iedereen!! Je kunt het ook met medicatie doen en dan langzaam afbouwen als het kan. Dus als je de mogelijkheid hebt zou ik het zeker doen!
  Groetjes Claudia

 2. Peter Vemte avatar
  Peter Vemte

  Helemaal mee eens. Alles heb ik geprobeerd om van mijn ADHD af te komen.
  Uiteindelijk bij Neuroline in Amsterdam terecht gekomen. Ik heb 16 sessies gehad, en merk al maanden een blijvende verandering. Ik ben rustig, en kan me goed concentreren, iets wat ik nog niet eerder heb gehad.

Geef een reactie


%d bloggers liken dit: