ADHD meisje speelt met verf

Omgaan kind met ADHD

Gebruiksaanwijzing voor kind met ADHD

Elk kind is uniek laat dat duidelijk zijn, zo ook een kind met ADHD. Toch is een gebruiksaanwijzing hoe je moet omgaan met een kind met ADHD wel erg praktisch. De omgeving loopt namelijk tegen veel zaken aan, praktisch en gevoelsmatig. Door dat unieke van een kind dien je de gebruiksaanwijzing zo te gebruiken, dat je eruit haalt wat werkt en aanpast waar dat nodig is. Het is in het belang van het kind dat het begrip krijgt en geaccepteerd wordt zoals het is. Daarom is informatie over ADHD aan vooral de directe omgeving erg belangrijk. Heb je een kind met ADHD geef dan duidelijk aan vrienden en kennissen aan, dat ze je gerust vragen mogen stellen. Niet iedereen heeft kennis van ADHD en de kenmerken ervan. Dit voorkomt dat jouw familie en kennissenkring een vooroordeel krijgen en jouw kind bestempelen als lastig en onhandelbaar.

ADHD meisje speelt met verf

Tip: ADHD mag niet misbruikt worden door je kind om daar alles mee goed te praten. Als ouder zul je dit snel door hebben en toch zul je er ook regelmatig intrappen (ook jij als ouder leert elke dag). Geef grenzen duidelijk aan in het belang van iedere betrokkene. Waar grenzen worden overschreden dien je dat te benoemen en uit te leggen. Er zullen zeker ook situaties voorkomen waarbij jij je lach niet kunt onderdrukken als het even misgaat op een leuke manier.

ADHD heeft naast een problematische kant ook een humoristische, geniet ervan.

Enkele valkuilen in de omgang kind met ADHD

  • Van een heel jong kind zullen veel gedragingen nog als grappig worden gezien, ook al kan het niet door de beugel!
  • Zoals alle kinderen zal een kind met ADHD ook de grens opzoeken. Het kind voelt het prima aan als jij twijfelt hoe je moet reageren en je afvraagt of het gedrag gerelateerd is aan de ADHD.
  • Jij als ouder hebt het goed voor elkaar, maar derden reageren (onbewust vaak) op een verkeerde manier en lachen alles weg. Die reacties zijn moeilijk voor jou, maar ook voor het kind, dat zich dan gesteund voelt als het verkeerd gedrag toont. Dat zorgt voor onduidelijkheid en dat is funest voor kind met ADHD.
  • 24 uur per dag consequent zijn is een enorme opgave. Eén keer inconsequent gedrag
    vertonen en je wordt er meteen op afgerekend.
  • Schuldgevoel ten opzichte van je kind met ADHD is niet nodig, je hebt het beste met hem of haar voor. Je doet alles in het voordeel van je kind. Dat kost veel energie, steeds weer wikken en wegen hoe je een en ander aan zult pakken. En dan kan en mag het ook wel eens niet het beoogde effect hebben. Wees daar eerlijk over, in de eerste plaats tegenover je kind met ADHD.

Tips voor een goede omgang met je kind dat ADHD heeft:

goede moeder met duimen omhoog

  • Je kind belonen voor goed gedrag werkt, straffen werkt niet en zal niet het gewenste effect hebben, maar kan zelfs averechts werken.
  • Ben duidelijk in wat je wilt bereiken. Houd geen ellenlange preek, maar breng de boodschap kort en krachtig zonder kortaf te zijn.
  • Blijf in gesprek met je kind, ook al denk je dat het niet luistert, het hoort je wel. Op een bepaalde leeftijd zal het moeilijker worden, de pubertijd is vaak voor kind en ouders lastig.
  • Val je kind nooit af, ook niet in het bijzijn van anderen. Het zelfbeeld is vaak al niet zo goed!
  • Zorg voor structuur en regelmaat in je huishouden, dit helpt het kind (en de rest van het gezin) enorm.
  • Bied je kind hulp. Je ziet het wel als het worstelt bijvoorbeeld met de puinhoop op de slaapkamer. Punt 1: laat het niet zover komen en ga samen aan de slag voordat het een chaos wordt. Punt 2: is de puinhoop er toch gekomen, ruim deze samen op zonder verwijten te maken.
  • Overlaad je kind niet met cadeaus. Teveel zorgt voor chaos in het hoofd.
  • Een kind met ADHD heeft problemen, maar blinkt daarnaast ook uit in bepaalde dingen, benoem deze en geef complimenten.
  • Maak goede afspraken en doe dat samen, dat stimuleert je kind om er zich aan te houden. Een nieuwe afspraak dien je goed te oefenen.
  • Maak picto’s of noteer woorden, als houvast, hang dit memobord op een goed zichtbare plek.

  • Houd contact met school.
  • Overweeg professionele hulp of begeleiding voor je kind. Let goed op of er een klik is tussen het kind en de hulpverlener. Er dient ook goed overleg te zijn tussen ouders en begeleider.
  • Bereid je kind voor op toekomstige situaties, bijvoorbeeld een feestje, een logeerpartij, de komst van een huisdier, vakantiereis. De introductie van iets nieuws verloopt soepeler als het geen verrassing is. Houd er rekening mee dat hetgeen jij als leuk ervaart (huisdier bijvoorbeeld) niet altijd enthousiast door je kind met ADHD zal worden ontvangen. Die domper dien je te verwerken zonder boos te worden. Petje af! Er wordt veel van je gevraagd.
  • Praat met andere ouders met kind met ADHD, even stoom afblazen heb je nodig, maar ook om tips uit te wisselen. Een luisterend oor van mensen die ongeveer hetzelfde ervaren, waardoor je weer met volle moed verder kunt.

Reacties

2 reacties op “Omgaan kind met ADHD”

  1. Evelien avatar
    Evelien

    Klopt het dat de link onder ‘ouders met kind met adhd’ niet werkt? Juist daar ben ik naar op zoek. Contact met andere ouders met een kind die adhd heeft.

    1. Coen Olde Bijvank avatar
      Coen Olde Bijvank

      Hallo Evelien, de link werkt wel en verwijst naar het ouders van kinderen met ADHD forum: https://forum.adhdblog.nl/

      Groetjes, Coen

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: