Opeens zit je dit jaar met allemaal kinderen in je klas die toch wat anders reageren dan de rest van je leerlingen. Ze zijn misschien wat sneller boos. Ze kunnen echt niet stil zitten en praten overal doorheen of ze zijn juist heel erg stil en je vergeet haast dat ze er zijn.
Ook zijn er opeens extra kinderen die moeite hebben met schrijven (disgrafie), lezen (dyslexie) of met rekenen (discalculie).
Al deze kinderen hebben ook nog eens ouders die meer tijd van je vragen dan wat je gewend bent van de andere ouders.
Ouders die vragen hebben omtrent de extra zorg voor hun kind in het reguliere onderwijs. Verder word je als leerkracht tevens makkelijk betrokken bij eventuele moeilijke zaken die thuis bij de leerling spelen. Hierin kan een externe begeleider een extra toevoeging voor de ouders zijn, maar jou ook veel werk uit handen nemen. Want gesprekken met deze ouders zijn heel belangrijk, maar ze vragen van jou als leerkracht teveel van je expertise en je tijd.
Tijd die je al zo weinig hebt. Want de werkdruk neemt enorm toe; je moet van alles toetsen en daarna ook nog eens te archiveren. Dit levert af en toe veel werkstress op. Het plezier van het les geven sneeuwt onder door alle extra taken die op je bordje liggen, en dan nog eens al die nieuwe extra-need kinderen.
Eigenlijk moet je jezelf ook nog gaan verdiepen in alle ins en outs van je leerlingen met een diagnose. Maar wanneer moet je dat dan doen? Is er geen makkelijkere manier om je een klein beetje bij te scholen in het omgaan met deze complexe groep? Waar kan je informatie krijgen over ADHD of autisme zonder zelf al die boeken door te werken? Het zou zo fijn zijn als dit wat makkelijker kan.
Tips voor leraren met drukke (ADHD) kinderen in de klas
Hieronder geef ik vijf korte tips die jou maar vooral ook de kinderen in jouw klas kunnen helpen het leren en leven in een groep iets overzichtelijker te maken.
Tip 1
Geef bij een uitleg enkelvoudige opdrachten in plaats van samengestelde opdrachten.
Tip 2
Controleer na afloop van de instructie of hij/zij de instructie begrepen heeft. Laat hem/haar zo nodig vertellen wat de bedoeling is.
Tip 3
Voer geen eindeloze discussies; het kind kan zich niet inleven in jouw standpunt. Houd als leerkracht de regie door een neutrale houding aan te nemen en duidelijke afspraken te maken. Praat er op een later tijdstip over via de afspraken / regels. Vermijd emoties.
Tip 4
Concreet moet soms nog concreter dan je denkt: “Ik kom zo bij je”, lijkt voor ons concreet, maar is voor een kind met autisme veel te onzeker. “Ik kom bij je als ik dit aan Monique heb uitgelegd” geeft al beter aan wat er gebeuren gaat.
Tip 5
Communiceer positief: kinderen met ADHD/autisme kunnen soms slecht tegen correctie en kritiek. Ze zien die namelijk niet aankomen, omdat ze de link tussen het gemaakte werk en jouw kritiek niet kunnen leggen. Bovendien zeg je met negatieve kritiek niet wat ze dan wèl moeten doen. Benadruk wat het kind goed kan.
Door het consequent gebruiken van bovenstaande tips kan het lesgeven wat makkelijker worden.
Geef een reactie