Opvoeden kind met ADHD en ASS

Het opvoeden van een kind met ADHD is niet altijd makkelijk ook zonder stoornis niet. ‘Het gaat zo niet langer, we hebben hulp nodig bij de opvoeding van ons zoontje met ADHD en ASS’. Twee weken geleden had ik, als coach van ouders van kinderen met ASS en AD(H)D, een gratis consult met ouders van een acht jarige zoon. Vanmiddag komen ze samen voor het eerste coachgesprek bij mij op kantoor.



Vastlopen in opvoeden kind met ADHD

Vorige keer in ons gesprek hadden ze al aangegeven dat ze vast lopen in en met de opvoeding van hun jongste en derde kind, een jongen van acht jaar.

Hij is tegenwoordig vaak opeens vanuit het niets zo boos en kan dan alleen maar heel hard schreeuwen.

Het maakt dan niet uit waar ze zijn, of dat nu een winkel is, op het schoolplein of op de fiets.

Drie weken geleden, terwijl hij bij haar achter op de fiets zat begon hij haar zo hard op haar rug te slaan dat ze samen waren gevallen.

Hun zoontje had gelukkig er niets aan overgehouden. Zij echter had er een zwaar gekneusde arm aan over gehouden. Bij de huisarts had ze niet durven vertellen wat er was gebeurd. Bang om als een slechte moeder over te komen.

Opvoeden kind met ADHD lukt de eigen moeder niet, stel dat daar een melding van zou worden gemaakt. Daar willen ze beide niet aan denken. Je weet immers nooit bij welke instantie zo’n melding terecht komt.

Maar dat was wel het moment geweest dat ze hadden besloten dat ze toch meer hulp nodig hebben bij de opvoeding van hun jochie. Ze zijn bang dat ze het samen, zonder adequate hulp niet gaan redden.

Moe en een beetje verloren waren ze bij mij op kantoor binnen gelopen. Ze voelden zich zo duidelijk falen in de opvoeding van hun kind. En, terwijl ze met de andere kinderen nooit problemen hadden gehad, twijfelde ze; zou het dan toch aan hen zelf liggen?

Kind met ADHD en ASS diagnose

In dat eerste gesprek hebben we het uitgebreid gehad over de diagnose van hun kind, ASS en ADHD. Ik heb ze uitgelegd hoe het werkt in het brein en wat er anders werkt bij hem dan bij mensen zonder diagnose.

Ik vertelde ze dat hij het niet expres doet maar dat het een verwerking van overprikkeling kan zijn. Een niet begrijpen van wat er van hem verwacht wordt. En verder hebben we toen in kaart gebracht wanneer hij er het meeste last van heeft.

Naar aanleiding van hun antwoorden heb ik ze een aantal tips meegegeven waarmee ze meteen thuis aan de slag konden gaan.

Vandaag komen ze dus voor hun eerste gesprek, ik weet zeker dat hun leven er over zes maanden heel anders uit zal zien.

Nee ASS en ADHD gaat nooit weg maar met hun hulp zal hun kind er beter mee leren omgaan en dat zal in huis veel rust brengen.

Ik kijk er naar uit om straks samen met hen aan het werk te gaan. Het zal niet altijd makkelijk worden, het zal af en toe pijn doen als ik ze dingen ga vertellen die ze liever niet willen horen.

De opvoedingsmethode

Ze zullen zelf in sommige opzichten ook moeten veranderen in hun opvoedingsmethode. En misschien verandert ook wel hun rol als partners richting elkaar. Zodat ze meer naast elkaar komen te staan, samen op een golflengte komen te zitten.

Deze moeder, maar dat geldt eigenlijk voor haast alle moeders die ik coach, zal heel hard aan het werk moeten om beter voor zichzelf te leren zorgen. Daar zal ze de hulp van haar man bij nodig hebben. En ook dat zal niet in een keer goed gaan.

Er zijn in dit gezin langzamerhand zoveel patronen ingeslopen die voor niemand nog goed zijn.

Ik herken dit nog zo erg uit de fase dat ik zelf aan de andere kant van de tafel zat. Maar ze willen dit traject samen heel graag aangaan, zowel voor hun kind als voor hun gezin als voor elkaar. En dat gezamenlijke streven is de pijn meer dan waard.

Geef een reactie