ADHD bij ouders / volwassenen. ADHD verdwijnt niet als het kind volwassen wordt. De scherpe randjes gaan er wel vaak af naarmate iemand ouder wordt en door de hulp die is/wordt geboden. ADHD bestaat ook bij mensen boven de 18. 2/3 deel van de kinderen houdt de ADHD symptomen op latere leeftijd met de centrale kenmerken: aandachtstekort, rusteloosheid en impulsiviteit.
Maar er is vaak meer aan de hand. Er zijn meer klachten dan de eerdergenoemde. Deze klachten worden comorbide problemen genoemd: leer- en gedragsstoornissen, stemmingswisselingen, motorische problemen en/of sensorische. Het is niet noodzakelijk dat de comorbide problemen aanwezig zijn om de diagnose ADHD te krijgen. Toch komen ze vaak voor en ze zorgen voor extra moeilijkheden in het leven van iemand met ADHD. De diagnose ADHD wordt niet zomaar gesteld. Er dient sprake te zijn van een probleem, namelijk als de eigenschappen van ADHD het gezinsleven, studie, werk, relaties en/of gedrag negatief beïnvloeden.
Ouder en kind ADHD?
Een ouder kan samen met zijn of haar kind ADHD hebben. Als een kind uit een gezin wordt gediagnosticeerd met ADHD zou een van de ouders de symptomen bij zichzelf kunnen herkennen. Het is nog niet zo lang bekend dat volwassenen ook ADHD kunnen hebben. Er werden voorheen geen diagnoses gesteld bij volwassenen. Dat is tegenwoordig anders. Sinds 1995 wordt ADHD gediagnosticeerd en behandeld. ADHD bij volwassenen wordt erkend. Ga je als volwassene naar de huisarts dan zal hij of zij hier serieus in meegaan als jij denkt dat je kenmerken van ADHD hebt en je verwijzen. Studies en onderzoeken zoeken naar de beste behandeling. Er is aangetoond dat bij mensen met ADHD bepaalde hersengebieden anders functioneren dan bij mensen zonder ADHD. En ook dat ADHD familiaal bepaald is. Heeft een ouder ADHD dan heeft een kind uit dat gezin grote kans ook ADHD te hebben.
Waar lopen volwassenen met ADHD vaak tegenaan?
Veel voorkomende problemen bij volwassenen met ADHD zijn: het plannen van hun dag, plannen van werk, sociale vaardigheden, relaties, relaties op werk of tijdens een opleiding. Er kan gekozen worden bij een hulpvraag voor individuele coaching of coaching in groepsverband. Uiteraard heeft een volwassene een eigen inbreng over hetgeen hij/zij aan wil pakken. Wat wil de volwassene met ADHD bereiken? Waarvan heeft hij/zij het meeste last en wil hij/zij als eerste aanpakken. Als jij je laat coachen zullen niet alleen de problemen aan bod komen, maar zeker ook de positieve kanten van ADHD. Hulpverleners besteden aandacht aan het leren omgaan met ADHD, herkenning en erkenning. Er wordt tevens de nadruk gelegd dat een volwassene met ADHD zich niet hoeft te schamen en dat hij/zij dit probleem niet hoeft weg te stoppen.
Een stap in de juiste richting
Je kunt als volwassene met ADHD kiezen voor groepsbehandeling of individuele begeleiding door een coach. Spannend, wat ga je kiezen? Je kunt huiverig staan tegenover groepsbehandeling, want met wie kom je in contact? Wat ga je in de groep vertellen? Eenmaal gestart kan deze vorm van begeleiding een enorme opluchting zijn. Het is namelijk erg prettig om je ervaringen met andere volwassenen met ADHD te delen.
Wil je liever individuele begeleiding dan kun je in je naaste omgeving zoeken naar een coach. Deze zal een plan van aanpak voor en met je samenstellen, waarbij jij ook inspraak hebt in de doelen, waaraan je in eerste instantie wilt werken. Welk begeleiding je kiest is aan jou, beide opties zijn een stap in de goede richting. Je gaat werken aan een leven waarin ADHD niet langer negatief overheerst, waarin jij zelf de touwtjes in handen krijgt. Je krijgt je leven weer op de rit!
Opvoeden kinderen door ouders met ADHD
Het opvoeden van kinderen is in alle gevallen een hele klus en zelfs een grote uitdaging. Ouders met ADHD lopen tegen alle problemen aan die andere ouders zonder ADHD hebben, maar er komen nog extra problemen bij. Als je zelf moeite hebt met structuur dan zal het moeilijk zijn om dit je kind bij te brengen en dat geldt voor alle kenmerken van ADHD waar jij last van hebt.
Er is echter ook een groot voordeel: je weet wat je kind met ADHD doormaakt, je begrijpt hem/haar beter dan ieder ander. Een ouder met ADHD kan voor de kinderen voordelen opleveren, maar het kan ook problematisch zijn. Bij een kind met ADHD kan een ouder met ADHD de kenmerken versterken. Als een van de ouders er een rommeltje van maakt en het niet voor elkaar krijgt de chaos te ordenen, zal er van de partner gevraagd worden om structuur aan te brengen om het huishouden zoveel mogelijk naar behoren te laten draaien. Alleen je kind begrijpen is namelijk niet voldoende, het heeft structuur nodig. De partner heeft dan deze taak. Er kan ook voor professionele hulp buiten het gezin worden gekozen.
Hebben beide ouders ADHD en de kinderen niet dan zullen deze kinderen snel zelfstandig taken doen in huis, gewoon omdat dat praktisch is. Ze gaan bijvoorbeeld de tafel afruimen, omdat ze aan diezelfde tafel hun huiswerk moeten maken.
Ouder(s) met ADHD de voordelen:
- Begrijpt het kind met ADHD als geen ander
- Is vaak creatief in het zoeken naar oplossingen en heeft briljante ideeën
- Kan super enthousiast zijn
- Kan zorgen voor gezelligheid in de chaos
Ouder(s) met ADHD de nadelen:
- Het kind mist structuur
- Impulsiviteit van ouder(s) is moeilijk voor een kind om mee om te gaan
- Vergeetachtigheid, ouder vergeet een voorstelling op school bijvoorbeeld
- Verstrooide ouder(s), dit kan een voordeel en een nadeel zijn, kinderen leren snel zelfstandig te worden en zelf te denken aan hun sportkleding of lunch
- Hulp bij het maken van een boekverslag bijvoorbeeld is vaak niet mogelijk
Geef een reactie