ADHDblog.nl

ADHD kinderen: Pas op voor de vlam in de pan

ADHD kinderenJe moet bij ADHD kinderen altijd oppassen dat niet de “vlam in de pan slaat”. Deze kinderen zijn veel meer getalenteerd en hoger begaafd dan ze lijken. Vergeet niet dat een ADHD kind vol creativiteit, spel, spontaniteit, en een goede spirit zit. Zij proberen zich terug te trekken, en ze “springen” vaak voorwaarts, zij zijn ruimdenkend en blij als ze kunnen helpen.

Normaal gesproken “hebben ze iets” dat ze boven het gemiddelde uit tilt. Denk eraan binnen in zit een kakofonie (rommelig geheel van vele klanken door elkaar), waaruit de symfonie nog geschreven kan worden.

Onderstaand nog een lijst met ADHD tips die je direct kunt toepassen.

 • Wees altijd positief
 • Maak duidelijke en haalbare regels
 • Ga niet telkens in discussie
 • Tel tot drie of tot tien (nog beter)
 • Leer als ouder zoveel mogelijk over ADHD
 • Vraag aandacht of hem of haar
 • Gebruik als het nodig is een time-out
 • Zorg goed voor jezelf
 • Stel vaste patronen in dag (gewenning)
 • Geef kinderen altijd complimenten
 • Beloon hem of haar altijd
 • Bouw geleidelijk aan rust in
 • Concentreer je op de sterke eigenschappen
 • Kan niet en wil niet uitleggen en leren
 • Zeg dagelijks hoe je je voelt

Geschreven door Moolenbroek

ADHD kinderen? Als je er meer over te weten wil komen kun je ons forum bezoeken. Je kunt ook je eigen ervaringen delen, vragen stellen of tips geven zodat je elkaar dag in dag uit kunt steunen.


Geplaatst

in

door

Reacties

5 reacties op “ADHD kinderen: Pas op voor de vlam in de pan”

 1. Mariëlle avatar
  Mariëlle

  Maar waarom moet je dan oppassen voor ‘de vlam in de pan’? Zijn ADHD kinderen opvliegender, of bedoel je dat ze gefrustreerd kunnen raken omdat niet altijd eruit komt wat erin zit, qua talenten?

 2. Sabine avatar
  Sabine

  Ja ik ben ook benieuwd of kinderen met ADHD opvliegender en sneller boos zijn ? Mijn zoon van 11 heeft ADHD. Hij slikt Ritalin. Hij is elke dag erg vaak boos. Het woord nee daar kan hij weinig mee. Hij heeft ook weinig zelfvertrouwen. Heb hem vaak uitgelegd dat hij niet zo snel boos moet worden.
  En dat hij dingen moet zeggen zonder een boze toon. Ook heb ik verteld dat als hij zo door gaat dat zijn vrienden hem straks niet meer aardig vinden als hij steeds boos is. En dat ik dat wil voorkomen omdat hij verder een goed karakter heeft en omdat ik van hem hou. Of ik dat goed aan heb gepakt weet ik niet.
  Wie heeft er tips voor mij?
  Ik word er soms zo gek van. Gelukkig zie ik ook zijn goede kanten. En kan ik ook nog wel van hem genieten.
  Tips zijn welkom!
  Groeten van Sabine

 3. Jolande avatar
  Jolande

  Helemaal eens met deze tip! Ik herken zo het iets hebben dat ze boven het gemiddelde uitkomt! Mijn dochter van 9 is (vooral in de ogen van school) al die jaren vooral heel druk geweest, pas sinds kort hebben we haar laten testen en heeft ze de diagnose gekregen.
  De psychologe én haar nieuwe meester (die met structuur en duidelijkheid werkt) zeggen eindelijk wat ik al jaren weet: ze is zeer intelligent en heeft veel in haar mars!
  En die `vlam in de pan’ kan bij haar van alles zijn, je ziet het bijna borrelen van te voren en er hoeft maar een klein ergernis te zijn en de uitbarsting is daar… Maar ze is vooral een ontzettend vrolijk, eerlijk, puur en sociaal kind! 🙂

 4. Nicol avatar
  Nicol

  Herkenbaar ook hier een kind met veel in zijn mars (hoogbegaafd en daarnaast ADHD) en als dingen dan even niet lopen zoals hij ze in zijn plan (hoofd) heeft dan borrelt het even en dan kan hij ineens uit zijn vel schieten.

 5. Karin avatar
  Karin

  Ik ken deze verhalen ook allemaal. Mijn zoon van 11 heeft ook ADHD en hij gebruikt als medicatie Medikinet 40mg
  Ook is hij, wat Sabine hier boven ook verteld altijd ontzettend boos, en dat is dan moeilijk te stoppen. Soms wordt ik er gewoon gek van hoeveel woede er in hem zit maar veder is het een lieve jongen en ook hoogbegaafd.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: