Sensorisch speelgoed voor kinderen met ADHD

Sensorisch speelgoed wordt ingezet door de ergotherapeut. Wist je dat je het ook thuis kunt gebruiken als speelgoed dat naast leerzaam ook erg leuk is. Sensorisch betekent zintuiglijk. Sensorisch speelgoed is speelgoed dat de zintuigen prikkelt. Als je dit speelgoed aanbiedt worden de zintuigen geprikkeld en ze worden getraind. Muziek maken op een muziekinstrument bijvoorbeeld is een uitdaging voor het brein en stimuleert daarnaast de motoriek en het kan een stimulans zijn om te gaan bewegen.

Sensorisch speelgoed is rustgevend

Sensorisch speelgoed dient zoals al het speelgoed aantrekkelijk te zijn. Voor kinderen met ADHD werkt dit speelgoed rustgevend, maar het is ook een aanrader voor elk ander kind in een wereld vol prikkels. Er is een mooi aanbod sensorisch speelgoed, maar om het juiste te kiezen kan nog best een hele klus zijn. Voor het duurdere speelgoed zou je kunnen kijken of je het eerst kunt huren of lenen en kunt uitproberen. Je koopt het pas als het in de smaak valt. Je kunt ook altijd een therapeut benaderen en vragen welk sensorisch speelgoed voor jouw kind met ADHD het meest geschikt is.

Voorbeelden sensorisch speelgoed

Sensorisch speelgoed is goed voor de ontwikkeling van een kind. Het stimuleert de hersenen en de motoriek. Als je heel jonge kinderen sensorisch speelgoed aanbiedt, houd er dan rekening mee dat ze alles in hun mond stoppen. Sensorisch speelgoed kalmeert, is rustgevend en zorgt ervoor dat alle prikkels van buitenaf even op afstand blijven. Je kunt dit speelgoed kopen in een fysieke winkel, online vind je een groot aanbod, maar je kunt ook in de kringloopwinkel speelgoed zoeken en zelfs zelf speelgoed ontwikkelen. Erg moeilijk is dat laatste niet.

houten balanceertrap sensorisch
Houten balanceertrap
sensorische speelgoedmatten
Sensorische speelmatten

Wil je extra aandacht besteden aan de fijne motoriek van je kind, dan kun je zoveel spullen gebruiken: bladeren, stro, scheerschuim, noppenfolie, een waterbak (met stenen een dam proberen te bouwen om het water tegen te houden), zand. Kinderen ontdekken met hun handen, daarvoor zijn deze spullen zeer geschikt. Het geeft even wat rommel, maar je hebt een stofzuiger, toch? Je kunt kinderen trouwens aanleren om de materialen zoveel mogelijk op tafel te laten en er niet mee door de knutselruimte te gaan lopen. Scheppen, gieten, voelen, vasthouden, duwen, trekken, verven, kleien, bouwen, het zijn allemaal oefeningen waarvan de kinderen later plezier hebben, goed voor hun ontwikkeling.

Het meest verkochte product op het gebied van sensorisch speelgoed is Kinetic Sand. Dit magische zand kan zowel voor binnen als buiten gebruikt worden.

Kinetic Sand

Na deze fase komen de fantasie en het rollenspel aan bod. Met een groot doek waarin je een gat knipt maak je een poppenkast en/of je gebruikt houten platen, je haalt een doos met verkleedkleren tevoorschijn en neem dan even de tijd om de kinderen te observeren. Niet teveel inbreng van jou, laat de kinderen zelf de boel ontdekken en kijk wat het resultaat is. Soms is het belangrijk een aanzet te geven en de rest volgt.

Even tijd voor jezelf als de kinderen gezellig bezig zijn.

Bekijk overzicht Sensorisch speelgoed bij Bol.com


Reacties

Geef een reactie