ADHD serotonine tekort aan dopamine – Alles over Serotonines en AD(H)D

Artikel over ADHD en serotine: ADHD zit niet zoals vaak wordt gedacht tussen de oren, maar in het hoofd. In de hersenen dus. Er is dan ook geen sprake van een storing, maar van een verstoring waardoor het gedrag is sommige situatie ‘anders’ is. Die ‘verstoring’ heeft alles te maken met de manier waarop de hersenen betrokken zijn bij de productie van bepaalde stoffen.



Terwijl dit bij mensen zonder ADHD in de meeste gevallen mooi in balans is, werkt dit bij ADHD’ers net even anders. Zo spelen de stoffen serotonine en dopamine een voorname rol.

Men name een tekort aan serotonine is kenmerkend bij ADHD.

Serotonine uitleg

Serotonine is een hormoon wat in de hersenen wordt aangemaakt en wat functioneert als een neurotransmitter. Het zorgt er simpel gezegd voor dat je het gevoel hebt goed in je vel te zitten. Dat laatste is niet het enige, het speelt ook een belangrijke rol bij het dag- en nachtritme.

Om voldoende serotonine aan te maken is een speciaal aminozuur nodig: tryptofaan. Bij ADHD’ers kan er sprake zijn van een tekort aan vitamine B6. Juist die vitamine is belangrijk omdat een tekort leidt tot een afwijkende productie van tryptofaan. Het gevolg laat zich al raden: een tekort aan serotonine.

De functie van serotonine

De functionaliteit van serotonine is vrij complex omdat het invloed heeft om tal van processen. Het is een neurotransmitter, simpel gezegd verzorgt het de communicatie in het lichaam.

Om maar een voorbeeld te geven: serotonine is in de maag betrokken bij wat we noemen ‘maagmotiliteit’.

Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat de maag zich kan uitrekken. Eet je veel dan zorgt serotonine ervoor dat je hersenen weten dat je vol zit en je dus geen behoefte hebt aan nog meer voedsel.

Serotonine is daarnaast ook betrokken bij tal van emoties zoals het gevoel moe te zijn. Zo kan het lichaam serotonine ook gebruiken om melatonine aan te maken wat je weer nodig hebt om vredig in slaap te vallen.

Kortom, het is best een belangrijk hormoon.

Tekort aan serotonine

Is er sprake van een tekort aan serotonine, dan kan dat nogal wat gevolgen hebben. Dat geldt niet alleen voor ADHD’ers, ook ‘gewone’ mensen kunnen last hebben van een tekort aan dat hormoon. Juist omdat het betrokken is bij tal van processen, manifesteert een tekort zich ook overduidelijk.

Eetstoornis en slaapstoornis door tekort aan serotonine

Zo kan er sprake zijn van het ontwikkelen van een eetstoornis omdat de hersenen niet langer de juiste signalen door krijgen. Ook een slaapstoornis is niet ongebruikelijk. Doordat er een tekort aan serotonine is, krijgt men ook een tekort aan melatonine en blijft men langer wakker. Het gevoel moe te zijn wordt dus niet doorgegeven.

Het lichaam is dus niet langer in balans en in plaats van lekker in zijn of haar vel te zitten, ontstaat juist het tegenovergestelde.