Sint-janskruid

Sint-janskruid is een natuurlijk kruid dat veelal word gebruikt om de stemmingswisselingen tegen te gaan en te zorgen voor een goed humeur. Bij mensen met lichte tot matige depressie klachten kan Sint-janskruid je daar zeker bij helpen. Helaas duurt het wel een paar weken voor er verbetering merkbaar is. Sint-janskruid word ook wel hypericum of St John’s wort genoemd.



Wat doet Sint-janskruid?

Sint-janskruid heeft een antidepressieve werking. Het beïnvloed de stoffen die al standaard in de hersenen voorkomen en een s=rol spelen bij jouw stemmingen en emoties.

Sint janskruid bij Depressie

Sint-janskruid kan dus gebruikt worden bij depressies. Depressie is een sombere stemming, vaak heb je geen interesse of plezier meer in dingen of zelfs in het leven. Gevoelens van waardeloosheid en schuldgevoelens nemen de overhand. Ben je depressief, dan heb je vaak moeite met inslapen, doorslapen, of ben je snel geïrriteerd.
Deze klachten kunnen behandelen met therapie, medicijnen of een combinatie van beiden. Het is gebleken dat mensen met een lichte of matige depressie klachten goed reageren op Sint-janskruid. Ze voelen zich bij het gebruik energieker en hun stemming verbetert. Voor dat je echter de positieve werking ervaart kan er 4 tot 6 weken over heen gaan. De eerste weken kunnen er bijwerkingen optreden. Deze verdwijnen meestal vanzelf.

Bijwerkingen van Sint-janskruid

Elk medicijn kent zijn bijwerkingen, zo ook Sint-janskruid. Deze treden niet bij iedereen op, maar mensen kunnen hiervoor gevoelig zijn. De meeste bijwerkingen zullen in de eerste week optreden en langzaam aan helemaal verdwijnen. De belangrijkste bijwerkingen zijn:

  • Vermoeidheid
  • Maag- of darmklachten. Denk hierbij aan misselijkheid, diarree. Aangeraden word om Sint-janskruid daarom ook in te nemen met wat voedsel.
  • Droge mond. Uw lichaam maakt minder speeksel aan.
  • Duizeligheid, verward zijn, rusteloos zijn of hoofdpijn.
  • Tijdelijk minder zin in seks.
  • Overgevoeligheid voor het medicijn. Dit kan zich uiten door huiduitslag of jeuk.

Heb je veel last van bijwerkingen, raadpleeg dan altijd een huisarts.

Hoe word sint-janskruid gebruikt?

Sint-janskruid kun je in tabletvorm of capsule gewoon slikken. Hiervoor kun je het beste vaste tijdstippen aan houden. Na 4 tot 6 weken zou je verandering moeten merken in je stemmingen.
Bij het gebruik van Sint-janskruid kun je veilig auto rijden. Het middel heeft geen invloed op de rijvaardigheid. Voel je jezelf wat duizelig of moe, dan kun je beter de auto laten staan. Voor de rest zijn er geen beperkingen als je Sint-janskruid gebruikt. Je kunt dus gewoon alles eten en drinken.

Sint-janskruid en andere medicijnen

Er zijn een aantal medicijnen die het niet zo hebben op Sint-janskruid. Je kunt deze dan beter ook niet samen innemen.

  • Medicijnen tegen Hiv en hepatitis C
  • Medicijnen tegen kanker
  • Anticonceptiepil
  • Afweer onderdrukkende medicijnen
  • Antipsychotica
  • Antistollingsmiddelen
  • Bijnierschorhormonen
  • Cholesterol verlagende medicijnen
  • Het hart medicijn digoxine
  • Medicijnen tegen epilepsie
  • En een medicijn tegen tuberculose
  • Andere medicatie tegen hartklachten, antibioticum en pijnstillers

Sint-janskruid kan de werking van bovenstaande medicatie namelijk verminderen. Het is daarom verstandig om eerst even met de huisarts te overleggen voordat je een van de combinaties gaat slikken.

Zwanger zijn en Sint-janskruid

De meeste vrouwen die zwanger zijn gebruiken geen Sint-janskruid. Ben je zwanger en wil je het medicijn toch gaan gebruiken, dan doe je er goed aan om dit met een huisarts te overleggen en amen de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Er is nog niet zoveel bekend over de risico’s voor de baby, wel heeft men gemerkt dat er baby’s ontwenningsverschijnselen kregen na de geboorte als de moeder Sint-janskruid had gebruikt.
Borstvoeding geven terwijl u Sint-janskruid gebruikt kun je beter niet doen. Het medicijn komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht en dus bij de baby.

Stoppen met Sint-janskruid

Het is geen probleem om in 1 keer te stoppen met het gebruik van Sint-janskruid. Wanneer je enkele weken meer dan de gebruikelijke dosering hebt gebruikt, dan is het misschien verstandig om langzaam af te bouwen. Na het plotseling stoppen zou je anders last kunnen krijgen van vermoeidheid of maag- en darmklachten.

Heb ik een recept nodig voor Sint-janskruid?

Er zijn een aantal medicijnen met Sint-janskruid die bij de overheid geregistreerd als officieel geneesmiddel. Sinds 2008 zijn deze zonder recept verkrijgbaar onder de naam Laif 900 mg tabletten. Daarnaast is Sint-janskruid sinds 1996 in de handel verkrijgbaar als extract, gedroogd kruid, dragees, capsules, druppels, kruidenthee en tabletten.