Als er iets belangrijk is voor een kind met ADHD, dan is het wel het ontprikkelen. Kortom, het realiseren van een situatie waarin het lichaam (en geest) gekalmeerd kunnen worden. Instellingen en speciale scholen gebruiken vaan een speciale snoezelruimte om dat te bereiken, maar dat wil uiteraard niet zeggen dat je thuis niet een gezellige snoezelplek kunt maken voor je kind.
Je eigen snoezelruimte maken
Het goede nieuws aan een snoezelruimte is dat je daar niet een aparte kamer voor nodig hebt, het kan net zo goed een deel van de woonkamer zijn. Waar het om gaat is dat het kind zich gewoon even kan terugtrekken en waar het voldoende mogelijkheden heeft om te ontstressen en indien gewenst de juiste sensorische prikkels kan krijgen.

Voor wie is snoezelen geschikt?
Het mooie aan het snoezelen is dat het effectief is in elke leeftijdsgroep, dus zowel voor kinderen als voor volwassenen. Uiteraard zullen de activiteiten wel afgestemd moeten worden aan de behoeftes van de persoon zelf. De ideale snoezelruimte biedt dus een grote variatie aan activiteiten die geschikt zijn voor de juiste leeftijdsgroep.
Alles draait namelijk om de zintuiglijke behoefte en dat kan per leeftijd verschillen.
Ontspannen
Een snoezelplek kan voor veel kinderen dé ruimte zijn om bij te komen na een woede-uitbarsting door overprikkeling. Door de veelal grote hoeveelheid prikkels raken ze sneller in paniek en slaat de stress toe. Een snoezelruimte biedt hen dan de mogelijkheid om zich even te resetten.
Door de aanwezigheid van tal van visuele elementen krijgen ze de juiste visuele, tactiele en bewegingsprikkels. Dit is bijzonder effectief als methode om het kind te laten kalmeren. kunnen hen helpen kalmeren.
Activeren
Het ontspannen kan een bijzonder effectieve manier zijn, het gaat niet voor iedereen op. Andere kinderen hebben juist veel meer behoefte aan sensorische prikkels en willen juist actiever zijn. Denk aan het kauwen op materialen, bewegen en andere activiteiten.
Snoezelen om om te ontprikkelen of juist voor extra prikkels
De veruit grootste groep kinderen met ADHD hebben juist een gemengde behoefte. Dat laat zich een stuk minder eenvoudig sturen. Sommige kinderen kunnen juist op zoek zijn naar hele specifieke prikkels en juist bepaalde prikkels graag willen vermijden. Vaak heeft dat laatste juist betrekking op het ontvangen van zintuiglijke informatie.
Zes tips voor je eigen snoezelruimte
Ga je zelf aan de slag met de inrichting en indeling van een eigen snoezelkamer of sneozelruimte, houd dan rekening met onderstaande tips en adviezen. Op die manier realiseer je de meest perfecte snoezelplek voor je kind.
Beweging
Om je kind te stimuleren om meer te bewegen, kun je ervoor zorgen dat het kan stuiteren op een stuiterbal. Ook een schommelstoel, een snuggle huggle of een mini-trampoline kunnen reuze handig zijn.
Verlichting
Een goed verlichting is een absolute voorwaarde voor een goede snoezelruimte. Door te kiezen voor een goede verlichting kun je al veel doen om je kind zich goed te laten voelen. Lichtslingers en lavalampen zijn daarom juist perfect. De juiste verlichting kan helpen te ontspannen en kan de aandacht even afleiden. Denk bijvoorbeeld eens aan een interactieve vloertegel.
Sensorisch speelgoed
Gaat het om kleine kinderen dan kan het bijzonder behulpzaam zijn om sensorisch speelgoed te gebruiken. Zorg er dan wel voor dat de voorraad aan speeltjes beperkt is, een overdaad zou eerder schadelijk zijn en mogelijk ebt de interesse van je kind dan juist weg. Dat betekent ook dat de snoezelplek er opgeruimd uit moet zien.
Extra tip voor sensorisch speelgoed: wissel de voorraad speelgoed regelmatig af en plaats ongebruikte speelgoed bakken uit het zicht. Zo voorkom je extra prikkels en profiteer je optimaal van de snoezelplek.
De kracht van geuren: aromatherapie
Aromatherapie is niet alleen geschikt voor volwassenen, ook kinderen kunnen er baat bij hebben. Natuurlijk kun je dat heel simpel aanpakken door wat etherische olie op een wattenstaafje te doen en je kind daaraan te laten ruiken, maar het kan veel leuker! Laat hem of haar kneden met geurende klei. Vooral lavendel kan helpen om je kind snel en op een aangename manier te laten ontspannen.

Werk met visuele effecten
Voor veel kinderen met ADHD kunnen visuele effecten handig zijn bij het ontspannen. Ga je een eigen snoezelruimte inrichten, dan hoef je daar geen vermogen aan te besteden, in veel gevallen kom je met wat creativiteit en wat huishoudelijk artikelen al een heel eind. Gebruik bijvoorbeeld oude cd’s, watten of schuursponsjes om een mooie wand te maken.
Ook effectief: vibraties
Voor kinderen met een laag arousalniveau kan het zinvol zijn om te werken met vibraties. Hier heb je geen duur massageapparaat voor nodig. Een de Senseez massageknuffel kan al wonderen verrichten. Door de trillingen krijgt het kind extra sensorische informatie en kunnen de spieren langzaam ontwaken. Op die manier werkt het bijzonder therapeutisch en kalmerend.
Geef een reactie