ADHD kinderen krijgen maar moeilijk evenwicht in hun leven

adhd-evenwichtEvenwicht krijgen is moeilijk bij kinderen met ADHD? Het is soms lastig het evenwicht te vinden tussen rust en chaos, praten of je mond houden en liefde of haat.. Ik probeer steeds het evenwicht te zoeken tussen de gestructureerde opvoeding voor mijn kinderen en mijn eigen ongestructureerde leventje.
Op advies van een thuisbegeleidster van Accare heb ik geleerd om Cilene alles in kleine stapjes te laten doen, zodat er niet teveel tegelijk op haar afkomt waardoor ze stil valt.
Met het gevolg dat mijn hele huis beplakt is met briefjes met daarop alle stappen die er gemaakt moeten worden van het opstaan tot het weer naar bed gaan en ieder plakkaat heeft zijn eigen opdracht; een heleboel dingen die voor een ander heel vanzelfsprekend zijn; maar voor haar dus niet.
Het valt niet mee om een hele dag te plannen, maar het heeft wel resultaat. Cilene doet het geweldig ondanks haar “anders zijn” en dat vind ik enorm knap van haar!
Natuurlijk heeft ze het er moeilijk mee, want anderen snappen haar reacties of handelingen niet, en zij snapt anderen hun reacties of handelingen niet. Dat zorgt voor heel veel chaos in haar hoofd die in haar gedrag weer terug te vinden zijn. Maar ze gaat contacten niet uit de weg en houdt zich goed staande…
Ook ik kom deze situaties tegen in het dagelijks leven.. Mensen begrijpen niet goed wat er zich in mijn hoofd afspeelt of ontkennen het gewoonweg. Het is voor mij dan ook een dagelijks gevecht mezelf staande te houden.
ADHD is niet alleen maar een beetje druk. Het is voor mij een continue strijd met mezelf, anderen en de maatschappij..
Sinds kort lees ik een blad voor volwassenen met ADHD en aanverwante stoornissen. Echt, er is voor mij een wereld open gegaan. Ik zag mezelf in zo veel dingen terug en snap daardoor beter waarom ik ben zoals ik ben.
Soms lees ik stukjes voor aan Wim en hij schiet dan enorm in de lach.. Heel herkenbaar vind hij het als ik hilarische momenten uit iemand anders leven voorlees.
Dit geeft mij een enorm gevoel van erkenning wat in het dagelijks leven vaak ontkend wordt…
Geschreven door Vivette Sterenberg van ADHDblog.nl


Reacties

2 reacties op “ADHD kinderen krijgen maar moeilijk evenwicht in hun leven”

 1. Asperger-ADD avatar
  Asperger-ADD

  Hi Vivette, toen ik net de diagnose ADD gekregen had en ervaringsverhalen van anderen ging lezen, was het net alsof ik een boek over mijn eigen leven aan het lezen was. Wat een herkenning allemaal! Klinkt dat bekend?
  Eindeloos energie kunnen hebben, ik dacht dat ik zo eindeloos door kon gaan. Ik ging mijn leven er op aanpassen. Totdat ik mezelf tegen kwam. Nu heb ik al in korte tijd 2 burn-outs achter de rug. Ik moet niet alleen mezelf opnieuw leren kennen, maar ook mijn omgeving moet mij opnieuw leren kennen en de nieuwe ik accepteren. Weer op zoek naar het nieuwe evenwicht dus..

  1. Vivette avatar
   Vivette

   Ja, maar dat evenwicht zoeken blijft. Je blijft zoeken naar balans in je leven. Moeilijk is het voor anderen het te begrijpen; helemaal als je het zelf nog niet helemaal snapt. “Waarom doe je dat dan?” wordt er gevraagd. Bedenk daar maar eens snel een antwoord op.. “Mijn inpulsiviteit is sneller dat mijn verstand” is mijn antwoord..
   Wat kan helpen is Methylfenidaat. Dit maakt je logisch denken iets gemakkelijker. Mijn ervaring met Ritalin is dat ik de situatie iets beter kan overzien.
   Heel veel succes en sterkte! Groetjes Vivette

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: