Strattera (atomoxetine) medicatie voor mensen met AD(H)D

Atomoxetine (merknaam Strattera) is een vrij nieuw medicijn voor de behandeling van ADHD. Het is het eerste ADHD-medicijn dat niet onder de Opiumwet valt omdat het geen afgeleide van amfetamine is.Atomoxetine werkt op hersengedeelten die onder andere met het geheugen, de concentratie en met hyperactief en impulsief gedrag te maken hebben. Het middel werkt 24 uur.

Hoe werkt Strattera?

Atomoxetine werkt primair op het noradrenerge systeem en verschilt hierin van methylfenidaat dat vooral op het dopaminerge systeem werkt.

Omdat Atomoxetine 24 uur werkt hoeft het maar een keer per dag ingenomen te worden.

Dit kan het beste elke dag op hetzelfde moment, bijvoorbeeld ’s ochtends tijdens het ontbijt met wat water. Zo is de kans op vergeten kleiner. Er zijn capsules met verschillende doseringen.

De arts zal de hoogte van de dosering bepalen aan de hand van het lichaamsgewicht. Er wordt gestart met een lage dosering en deze wordt langzaam verhoogd tot de optimale dosering (1,2 mg/kg/dag).

Wanneer Strattera gebruiken

Na het starten duurt het doorgaans zes weken voordat het effect optimaal is. Er kan vlak na de start van de behandeling een verbetering van de symptomen optreden, maar doorgaans duurt het vier tot zes weken voordat de effecten duidelijk zichtbaar zijn.

Atomoxetine (Strattera) mogelijke bijwerkingen

Bijwerkingen die het meest voorkomen (bij kinderen) zijn:

  • slaperigheid
  • minder eetlust
  • misselijkheid
  • braken
  • moeheid
  • buikklachten

Geef een reactie