Stress tijdens zwangerschap is meer kans op kind met ADHD

stress-zwangerschap-adhdMeer kans op ADHD kind bij stress tijdens zwangerschap. Kinderen van moeders die in de zwangerschap zijn blootgesteld aan angst, stress en trauma’s later meer risico lopen op gedragsproblemen als depressie en ADHD. Heftig!
Cortisol
De hoeveelheid Cortisol van een zwangere wordt overgedragen aan de foetus. Dat beïnvloedt de genen van het kind. De Amerikaanse psychiater Rachel Yehuda, gespecialiseerd in onderzoek naar de invloed van stress van ouders op hun kinderen, ontdekte bij nakomelingen van Holocaustoverlevenden dat zij een ontregeld cortisol systeem hebben.
Onderzoek
Hetzelfde effect constateerde zij bij onderzoek bij kinderen van vrouwen die tijdens ’9/11′ zwanger waren. Labyrint diepte uit of de symptomen die kinderen deelden met hun ouders aangenomen gedrag was of dat er sprake zou zijn van genetische transmissie. Testen bij ratten wijzen op het laatste.
Stress
Het hormoon cortisol komt vrij bij stress. Bij langdurige stress kan dit hormoon ontregeld raken, waardoor de cortisol spiegel te laag of juist te hoog wordt. Kinderen die geboren worden uit moeders met een ontregeld stresshormoon blijken ook een te laag of te hoog cortisol spiegel te hebben.
Onderzoek
Bea van den Bergh, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Tilburg, gelooft dat stress in de zwangerschap een transmissie van genen teweegbrengt bij hun kinderen. Zij doet al sinds 1986 onderzoek naar kinderen van angstige moeders.
Angstig
Baby’s van angstige moeders vertonen ander gedrag. Zij bewegen meer in hun slaap en de perioden van diepe slaap zijn korter. Zij hebben meer problemen met een dag- en nachtritme. Op latere leeftijd ontstaan vervolgens vaak gedragsproblemen.
Depressie
Bij jongens uit zich dat vaker in ADHD, bij meisjes in depressie. Dit gedrag zou evolutionair te verklaren zijn. In de zwangerschap bereidt de moeder via het stresshormoon het kind voor op het leven buiten de baarmoeder. De hormoonspiegel fungeert daarbij als een thermostaat dat de genen van het kind programmeert.
Ontwikkeling
Van den Bergh ziet hierin een evolutionaire ontwikkeling. De moeder bereidt de kinderen voor op de moderne samenleving, die tegenwoordig meer prikkels biedt dan vroeger. Mensen met ADHD zijn beter toegerust op een omgeving met hevige prikkels.
Geschreven door medewerker van Artsennet

3 gedachten over “Stress tijdens zwangerschap is meer kans op kind met ADHD”

  1. Uniek inzichtvol artikel. Laten we hopen op een vervolg. Ik ben in ieder geval buitengewoon verbaasd. Ga ongetwijfeld zo door!

  2. Ik heb ADHD en ben nu zelf zwanger. Heeft mijn toekomstige kind ook meer kans op diagnose ADHD of hoeft dit niet perse?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *