Tips voor ouder(s) van kind(eren) met ADHD. Zoals elke ouder of verzorgen het al heeft kunnen ervaren: geen enkel kind is het zelfde. Sterke nog, het is altijd weer zoeken naar de juiste manier om je kind bij te sturen en op te voeden. In dat opzicht zijn kinderen met ADHD niet veel anders. Ook in de opvoeding van kinderen met ADHD zijn er grote verschillen. Toch kun je in algemene zin zeggen dat het vaak een hele opgave is om zo’n kind op de juiste manier te begeleiden. In dat geval kunnen praktijktips een welkome aanvulling zijn en zelfs de handvaten vormen voor een goede benadering.
Download gratis het e-book tips voor ouders van kinderen met ADHD.
Handvaten voor ouders van kinderen met ADHD
ADHD-kinderen zijn nou eenmaal anders. Gelukkig maar. Dat wil niet zeggen dat je het altijd zelf mag uitzoeken. Het goede nieuws: je bent niet het eerste of het enige gezin met een kind met ADHD. Naast jouw gezinnetje zijn er nog talloze en gelukkig hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden. Onderstaande tips zijn stuk voor stuk afkomstig van andere ouders die met vergelijkbare vragen zaten. De kans is dus groot dat ook de gouden tip erbij zit om je weer even op weg te helpen.
Behulpzame adviezen en tips voor ouders van kinderen met AD(H)D
Tip 1
Stel geen eisen en hanteer geen onrealistisch verwachtingspatroon. Zie je dat je kind het moeilijk vindt om opdrachtjes te onthouden, geef ze dan een voor een. ADHD wordt in de volksmond niet voor niks Alle Dagen Heel Druk genoemd. Door hier rekening mee te houden leert je kunt juist hoe het de opdrachtjes die je ze geeft zo efficiënt mogelijk kan uitvoeren.
Tip 2
Hoe graag je jouw ADHD-kindje wil beschermen: behandel het niet alsof het een uitzondering is. Voor elk kind is het belangrijk dat het leert om zelfstandig te worden en zelf keuzes te maken. Stimuleer je kunt dus om zelf dingen te ondernemen.
Tip 3
ADHD mag nooit een excuus zijn voor een andere behandeling! Natuurlijk is het makkelijk voor een leraar of hulpverlener om te kiezen voor de makkelijkste weg, maar je kindje met ADHD wordt hier niet mee geholpen. Door zo’n goed bedoelde andere benadering zou het juist zo kunnen zijn dat het kind zich buitengesloten voelt.
Tip 4
Als structuur voor een ‘normaal’ kind al wenselijk is, voor een kind met ADHD is dit zo mogelijk nog belangrijker. Maak duidelijke afspraken met elkaar, hoe moeilijk dat ook is voor de anderen. Ook het ophangen van de belangrijkste huisregels op een vast plek kan heel goed helpen om structuur aan te brengen.
Extra tip
Gebruik een planbord voor kinderen.
Tip 5
Stel prioriteiten voor jezelf. Daarmee bedoelen we dat je niet de schoolresultaten het belangrijkste vindt, maar de band tussen je kind en anderen. Nog een goede reden om de prioriteit te verleggen naar de sociale contacten: het verminderd de kans op crimineel gedrag op latere leeftijd.
Tip 6
Complimenteren is belangrijker dan corrigeren! Een kind met ADHD krijgt al vaak genoeg te horen wat het fout doet, het geven van een gemeend compliment kan juist die spiraal doorbreken. Daarnaast heeft dit ook te maken met het zelfbeeld. Krijgt een kind meer kritiek over zich heen dan complimenten, dan zal het zich er ook naar gaan gedragen.
Tip 7
Zorg voor een time-out omgeving. Door een veilige ruimte te realiseren kan een kind met ADHD wat zich net even te druk gedraagt, weer even tot zichzelf komen. Zo’n time-out ruimte kan werkelijk van alles zijn, zelf de auto als je op vakantie uit gaat eten. Het biedt een kind net dat beetje structuur wat nodig is.
Tip 8
Voeding is belangrijk voor elk kind, maar bij ADHD-kinderen luistert dat zo mogelijk nog nauwer. Een te hoge suikerinname zorgt ervoor dat de drukke buien net iets drukker worden. Probeer de suikerinname dus te beperken.
Tip 9
Consequent zijn is wellicht het moeilijkste onderdeel van het opvoeden. Toch loont het om hier aandacht aan te geven. Door afspraken op een strakke manier te hanteren zorg je ervoor dat je kind weet wat er wordt verwacht en waar het aan moet voldoen. Nee is dis gewoon nee en geen ja, maar.
Geef een reactie