Verplichte rijbewijskeuring voor mensen met ADHD blijkt zinloos

De verplichte driejaarlijkse rijbewijskeuring voor mensen met AD(H)D werkt niet en moet worden afgeschaft. Dit blijkt uit een landelijk onderzoek van het ADHD-diagnose- en behandelcentrum The Busy People en belangenvereniging Impuls. Bij slechts één van de ruim achthonderd respondenten bleek de rijbevoegdheid te zijn ingetrokken.

Volgens de wet, die sinds 2004 bestaat, moet iedereen met ADHD zijn diagnose vermelden bij de aanvraag van het eerste rijbewijs. Vervolgens moet men iedere drie jaar opnieuw gekeurd worden door een psychiater. Dit alles op eigen kosten en die zijn niet gering: gemiddeld 195 euro per keuring. Tegen de tijd dat iemand 65 jaar is, heeft hij ruim drieduizend euro betaald om iedere drie jaar te bewijzen dat hij de verkeersveiligheid niet in gevaar brengt.

The Busy People en Impuls vinden dat de verplichte keuring moet worden afgeschaft. Immers: wie met goed gevolg zijn lessen doorloopt en slaag voor het rijexamen, heeft bewezen dat hij rijgeschikt is. Ook wordt ADHD in de loop van de jaren niet ernstiger, de klachten nemen eerder af. Hiernaast blijkt uit internationale onderzoeken dat mensen die ADHD-medicatie gebruiken, even goed rijden als de gemiddelde automobilist. In de praktijk wordt de rijbevoegdheid bijna nooit ontzegd, terwijl tienduizenden mensen zich wel iedere drie jaar verplicht zouden moeten laten keuren.

In de loop van maart komt de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) met een nieuwe richtlijn. In de conceptversie staat al te lezen dat een verplichte standaardkeuring voor rijgeschiktheid bij alle volwassenen met ADHD niet zinvol is. The Busy People en Impuls lopen met hun onderzoek op de nieuwe richtlijn vooruit en roepen de minister van Infrastructuur en Milieu op om de niet zinvolle en dure maatregel zo snel mogelijk af te schaffen.

2 gedachten over “Verplichte rijbewijskeuring voor mensen met ADHD blijkt zinloos”

 1. Ik vind het ook onzin die keuring. Ik ben vrachtwagenchauffeuse geweest en moest me zelf elk jaar laten keuren de laatste keer moest ik € 225,- betalen en dat elk jaar das niet leuk.

  Ik ben nu thuismoeder en heb me vrachtwagenrijbewijs niet meer nodig dus heb (achteraf heel heel heel erg stom) mijn C en CE rijbewijs laten verlopen. Ik reed gemiddeld tussen de 400 en 800 kilometer per dag en had de laatste paar jaar geen schade meer gereden of nauwelijks of het was mijn schuld niet eens maar toch ook mensen zonder ADHD krijgen ongelukken.

  Ik hoop inderdaad dat die keuringen speciaal voor ADHD afgeschaft worden dan kan ik me C en E rijbewijs weer laten verlengen en mocht ik het dan nodig hebben dan heb ik gewoon een geldig rijbewijs.

  Vriendelijke groet,
  Arenda

 2. Ik ben er ook zwaar op tegen. Ik heb ook ADHD en ik moest ook naar die keuring.

  Ik zat serieus 15 minuten binnen om te horen dat ik mag rijden en dat hij niet eens merkte dat ik ADHD heb.

  Het gehele prijskaartje koste gewoon 240 euro voor 15 minuten.

  Op dit moment moet ik nog afwachten op een bericht om medische keuring te doen.

  Ik hoop dat het snel afgeschaft deze verplichte rijbewijskeuring voor ADHD, net of wij anders dan andere mensen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: