Visolie bij AD(H)D: is het nou echt zo’n wondermiddel?

Visolie en ADHD

Werkt visolie bij ADHD? Misschien ben jij op zoek naar een goed alternatief voor je AD(H)D-medicatie of wil je je AD(H)D-brein ondersteunen met een goed voedingssupplement.



Ik weet zeker dat je dan wel eens iets gelezen of gehoord hebt over visolie en dat men hier en daar beweerd dat dit wel eens dé oplossing zou kunnen zijn voor jouw AD(H)D klachten.

Maar ja, als je even door gaat zoeken op het internet, zijn er ook weer genoeg mensen te vinden waarbij het helemaal niets gedaan heeft en die het dus onzin vinden om zo’n duur potje aan te schaffen.

Pff… wat is nu wijsheid en hoe ga jij door de bomen (of in dit geval beter, de zeewier) de visolie weer zien?

Laat mij je wegwijs maken in de wereld van dit bijzondere goedje en (hopelijk!) al je vragen beantwoorden.

We beginnen bij het begin:

Je dagelijkse voeding bestaat uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Je lichaam haalt hier energie en bouwstoffen ui, zodat jij gezond blijft en kan functioneren.

We gaan ons in dit blog even focussen op die vetten.

Veel mensen proberen zo weinig mogelijk vet te eten, omdat ze ervan uitgaan dat het schadelijk is voor hun gezondheid. Ze denken er dik van te worden en uiteindelijk een slecht cholesterol, dus hart- en vaatziekten, van te krijgen.

Dit verhaal ligt wat genuanceerder.

Want je lichaam en zeker ook je brein heeft juist veel vet nodig.

Wel bestaan er goede vetten en slechte vetten. Je hebt transvetten, die je maar beter kunt vermijden, en verzadigde en onverzadigde vetten die veel goeds doen voor je lijf.

Bekijk alle soorten visolie bij Bol.com

Transvetten: de slechte vetten.

Transvetten zijn zeer ongezonde vetten. Ze verhogen de kans op hart- en vaatziekten, darmkanker, borstkanker en veel andere ziektes. Deze vetten ontstaan bij vethardingsprocessen in de levensmiddelenindustrie waarbij plantaardige vetten van vloeibare naar vaste toestand veranderen.

Op voedingsetiketten staan deze vetten vaak vermeld onder de naam gehydrogeneerde vetten. Nederland heeft sinds 2004 middels de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling vrijwillig actie ondernomen waardoor de inname van transvetzuren in Nederland verminderd is. Het gaat dus de goede kant op. Maar nog steeds vind je veel transvetten in: Harde plantaardige braadvetten en frituurvetten, gebak, koek, chips en andere snacks.

De goede vetten

De goede vetten, de verzadigde en onverzadigde vetten vind je in de natuur terug of hebben een link met de natuur. Verzadigde vetten zijn hard en/of kunnen hard worden (denk aan kokosolie, dierlijke vetten en roomboter) en onverzadigde vetten zijn en blijven vloeibaar (oliën dus).

Die onverzadigde vetten kan je onderverdelen in 3 soorten, namelijk:
Omega 3, Omega 6 en Omega 9. Deze onderverdeling heeft te maken met een scheikundig verhaal, dat we nu even links laten liggen.

  • Omega 3 vind je vooral in vette vis, lijnzaad, walnoten, chia- en hennepzaad.
  • Omega 6 vind je vooral in plantaardige oliën als zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie, maar ook in margarine, halvarine en bak- en braadvetten.
  • Omega 9 kom je onder andere in olijfolie en avocado tegen.

Omega 3 en 6 zijn essentiële vetzuren. Dat wil zeggen dat je lichaam ze niet zelf kan aanmaken en je ze dus uit voeding zult moeten halen. Omega 9 is een niet-essentieel vetzuur, want dit vetzuur wordt door je lichaam zelf aangemaakt. Extra inname van Omega 9 is over het algemeen niet nodig.

Overal waar te voor staat is nooit goed
Nog niet zo heel lang geleden, maakten de marketingdames en -heren van de Unilevers van deze wereld, de Omega 6 wereldberoemd, onder de naam Linolzuur. Werkelijk over zat opeens linolzuur in en overal kwam je de slogan ‘goed voor hart en bloedvaten…” tegen.

Maar na verloop van tijd begonnen wetenschappers te ontdekken dat de westerse bevolking juist te véél linolzuur binnenkrijgt en dat dit leidt tot een cascade van ongunstige lichamelijke reacties. Te veel Omega 6 (linolzuur) bleek helemaal niet goed voor hart- en bloedvaten, het risico op hartinfarcten en andere ziekten werd juist hoger.

Toch zaten de Becel marketeers er niet helemaal naast, want Omega 6 (linolzuur) werkt ontstekingsremmend, het zou dus inderdaad aderverkalking tegen moeten gaan.
Maar zoals bij alles: overal waar te voor staat is nooit goed.

Want bij een te hoge inname van Omega 6, werkt het niet meer ontstekingsremmend, maar juist ontstekingsbevorderend, niet alleen in je lichaam, maar ook in je brein. Een teveel aan Omega-6 vetten wordt zelfs gezien als een belangrijke oorzaak zijn van allerlei stemmingen en gedragsstoornissen.

En zoals gezegd, het westerse voedingspatroon bevat heel veel omega-6-vetten. Vooral pakjes, zakjes en kant-en-klaar producten zitten er bomvol mee.

Omega 6 is alleen gezond als daar voldoende Omega 3 tegen over staat

Tegenwoordig weet men dat een onevenwichtige balans tussen omega-3- en omega-6-vetzuren verantwoordelijk is voor hart& vaatziekten, hoge bloeddruk, depressie, diabetes en overgewicht.

Je hebt zowel Omega 6 als Omega 3 olie nodig om gezond te blijven, maar de meeste mensen gebruiken helaas juist te weinig omega-3 vetten.

De Nederlandse gezondheidsraad adviseert een dagelijkse inname van 200 milligram aan Omega-3. Dat komt neer op ongeveer 1 keer per week vette vis. Met vette vissoorten worden haring, makreel, sardines en zalm bedoeld. Dit zijn echter minimale hoeveelheden. Om alle processen in je lichaam optimaal te laten verlopen kan je beter streven naar 450 mg per dag aan omega 3 vetzuren, wat neer komt op het eten van 2-3 x per week vette vis.

Maar zeg eens eerlijk? Eet jij 2 keer per week vette vis? Misschien hou je helemaal niet van vis. Je bent niet de enige.
Het blijkt dat de ratio Omega 6:3 in ons Noord-Europees voedingspatroon ongeveer 10:1 tot 20:1 is, terwijl deze minimaal 4:1 dient te zijn, het liefst nog lager.

Wat doet een verkeerde Omega 6 Omega 3 balans voor jouw AD(H)D

Wist jij dat je hersencellen voor 60% uit vet bestaan? Zonder vet uit je voeding komt je brein in de problemen.

Een verkeerde verhouding tussen Omega 3 en 6 is één van de oorzaken van een verkeerde balans in de communicatiestofjes (neurotransmitters) in je hersenen.
Je wordt dan prikkelgevoeliger en hebt geen rem meer. Je ervaart geen rust meer en je kan je niet focussen en concentreren.

Je kan wel zeggen dat alle AD(H)D klachten om de hoek komen kijken als je brein niet genoeg Omega 3 ontvangt en daardoor de verhouding tussen Omege 6 en 3 uit balans raakt.

Wat kan je doen om de balans tussen Omega 6 en Omega 3 te verbeteren?

Door roomboter te gebruiken in plaats van margarine, olijfolie in plaats van zonnebloemolie en twee keer per week vette vis te eten wordt de verhouding tussen omega 6 en 3 meer gelijk getrokken.

Maar in mijn praktijk adviseer ik iedereen een supplement met Omega 3 te gaan gebruiken, bijvoorbeeld een visolie supplement.

Bekijk alle soorten visolie bij Bol.com

Waarom een visolie voedingssupplement?

Zoals gezegd, de Omega-3 inname in Nederland is heel magertjes. Of je nou wel of geen AD(H)D hebt, de gemiddelde mens gebruikt er veel te weinig van.

Het is belangrijk om te beseffen dat er 3 soorten Omega-3 vetzuren bestaan. Namelijk:

  • Alfa-lonoleenzuur (ALA)
  • Docosaheaeenzuur (DHA)
  • Eicospaentaeenzuur (EPA)

ALA, DHA en EPA hebben verschillende ‘werkgebieden’ in je lichaam

✅ DHA houdt de cellen in je lichaam en je brein soepel
✅ DHA ondersteunt je gezichtsvermogen
✅ EPA ondersteunt je immuunsysteem
✅ EPA en DHA werken ontstekingsremmend
✅ ALA, DHA en EPA houden je cholesterol in balans

Het is vooral de DHA in Omega-3 die een positieve invloed heeft op de structuur van je hersencellen en de hoeveelheid en de soort van de communicatiestofjes in je hersenen (de neurotransmitters).

Dus: intelligentie, leervermogen en geheugen, aandacht, concentratie en stemming zijn voor een belangrijk deel afhankelijk van voldoende DHA in de Omega-3.

Een Nederlandse studie (1) toonde aan dat suppletie met EPA en DHA kan bijdragen aan verminderde hyperactiviteit, een verbetering van de impulscontrole en een verbetering van het concentratievermogen, zowel bij kinderen met als zonder ADHD.

Wanneer de hersencellen een hoger gehalte aan DHA hadden, werd bij de kinderen met ADHD direct een verbetering van de concentratie opgemerkt.

De conclusie was dat suppletie met de omega 3-vetzuren EPA en DHA een goede aanvulling kan zijn op een gezond voedingspatroon, zowel bij kinderen met als zonder ADHD.

Bij kinderen met ADHD kan visolie een goede aanvulling zijn van de huidige therapie, maar kan het ook als een opzichzelfstaande therapie gebruikt worden.

Goed om te weten toch?

Maar helaas zijn er genoeg mensen die een visolie supplement geprobeerd hebben en die er geen positieve effecten van merkten.

Waar moet je op letten als je een visolie supplement wilt gaan gebruiken en wat kan er mis gaan?

  1. Let op de samenstelling van het supplement. Hoe is de EPA/DHA-verhouding? Wanneer je een visolie wilt gebruiken om je brein te ondersteunen, moet er vooral veel DHA inzitten. Bij voorkeur in de richting van de 500 mg. Lagere doseringen zijn veel minder effectief. Let dus niet alleen op de hoeveelheid Omega 3, maar ook op de hoeveelheid en verhouding tussen EPA en DHA.

  2. Gebruik alleen een visolie van de hoogste kwaliteit, die verkregen is via CO2-extractie en een EMAS-certificering heeft.
    CO2-extractie is een proces waarbij de kwetsbare DHA en EPA intact blijven en waarbij het ranzig worden van de olie geen kans krijgt. Een tip: Open eens een capsule van je visoliesupplement. Het is absoluut niet de bedoeling dat het vies ruikt.
    EMAS-certificering geeft aan dat voldaan is aan de strenge Europese norm voor milieuzorg en dat er uitsluitend kleine, onbedreigde vissen worden gebruikt (ansjovis, sardine en makreel). Kleine vissen blijken keer op keer het minst vervuild te zijn, vooral als de vis afkomstig is uit schone wateren rond Antarctica.

  3. Een visoliesupplement vergelijken met Ritalin is appels met peren vergelijken als je het hebt over inwerktijd. Ritalin werkt direct in op je brein. Je slikt een pil en al snel merk je dat het iets doet. Wanneer je je AD(H)D wilt ondersteunen met een visolie supplement zal je wat meer geduld moeten hebben. De effecten van een goede visolie laten wat langer op zich wachten. Pas na een week of 6 kan je de eerste resultaten verwachten en het volledig aanvullen en verbeteren van de vetzuurbalans in je cellen kan zomaar 4 maanden duren. Dus je zult pas na langere tijd echt optimaal profiteren van de DHA in je visoliesupplement.

  4. Blijf op je voeding letten: Wanneer jij ongelimiteerd Omega 6 blijft gebruiken (in fabrieksvoeding, sauzen, olien, snacks, koek enz.), blijft de verhouding tussen Omega 6 en 3 uit balans. Het heeft zeer zeker zin om een visoliesupplement te gebruiken, maar de echt positieve uitwerking is dan minder of blijft nog langer op zich wachten.

  5. Nog even iets voor de vegetariërs en veganisten onder ons. Omega 3 vind je ook in linzen, (wal)noten, (lijn)zaad en sojabonen. Maar helaas, er zit alleen ALA in deze voeding, geen DHA. Als je je brein wilt ondersteunen zal je dus op zoek moeten gaan naar een alternatief voor visolie. Ik raad je aan dan eens naar een goede krill- of algenolie uit te kijken.

Mijn conclusie:

Of je nou AD(H)D hebt of niet, iedereen kan wel een goed visoliesupplement gebruiken. Vooral omdat de hoeveelheid Omega-6 in het Westerse eetpatroon veel te hoog is en ontstekingen in lijf en brein op de loer liggen.

Meiden en vrouwen met ADD in mijn praktijk, laat ik vaak een eenvoudig bloedtestje doen, zodat we bij voorbaat weten hoe het met de vetbalans gesteld is. En we nemen het voedingspatroon onder de loep om de verhouding tussen Omega 6 en 3 te verbeteren.

Over het algemeen ben ik minder gecharmeerd van visoliesupplementen, vanwege de negatieve gevolgen voor de visstand en de vervuiling in de zee. Ik adviseer liever krill- of algenolie. Tenzij iemand ook veel last heeft van lichamelijke ontstekingen. Dan heeft diegene toch ook een dagelijkse dosis EPA nodig en die vind je weer veel minder in de krill- en algenolie. Voor kinderen zet ik vaak speciale ‘kinder-oliën’ in.

Ik ben van mening dat je merken en soorten altijd moet afwisselen en af en toe ook eens een break moet houden (als je eetpatroon in orde is), zodat je lichaam ook weer even zelf moet ‘werken’.

Daarnaast vind ik alleen een visolie gebruiken niet zaligmakend in de behandeling van AD(H)D klachten. Er zijn meerdere wegen, en soms sneller werkende wegen, die naar Rome leiden. Naast visolie zet ik dan ook regelmatig een aantal beproefde kruidensupplementen in, zodat de klachten breder en efficiënter aangepakt worden.

Bekijk alle soorten visolie bij Bol.com


bronnen: D.J. Bos, B. Oranje, et al. Reduced Symptoms of Inattention after Dietary Omega-3 Fatty Acid Supplementation in Boys with and without Attention Deficit/Hyperactivity Disorder. Neuropsychopharmacology 40(10), 2298-2306.

5 gedachten over “Visolie bij AD(H)D: is het nou echt zo’n wondermiddel?”

  1. Hi Inge en Linda,

    Als ik kijk naar het percentage DHA (goed voor het brein) in de olie dan vind ik momenteel de algenolie van Vitakruid heel goed.

    Groetjes!

  2. Bedankt voor de tip!
    Je schrijft over kruidensupplementen, heb je daar tips en adviezen voor om als aanvulling op de algenolie te gebruiken?

  3. Dank je wel Ingrid voor je uitgebreide en interessante informatie.
    Nog een vraagje.
    Je schrijft ,,Over het algemeen ben ik minder gecharmeerd van visoliesupplementen, vanwege de negatieve gevolgen voor de visstand en de vervuiling in de zee. Ik adviseer liever krill- of algenolie.”
    Kan ik mij goed in vinden wat betreft de visstand, maar als het om vervuiling gaat, heeft dat toch ook betrekking op de krill en algen?

Geef een reactie